Eeuwenoude eendenkooi Het Aalkeetbuiten open voor bezoek

Cultuur
Eendenkooi Het Aalkeetbuiten.
Eendenkooi Het Aalkeetbuiten. (Foto: Martin van Lokven - Natuurmonumenten)

Eendenkooi Het Aalkeetbuiten is een oud-Hollands fenomeen. Tijdens de rondleidingen van Natuurmonumenten kunnen bezoekers ontdekken hoe hier vroeger eenden werden gevangen voor consumptie. 

Boswachter en kooiker Gerard van Winden: “De meeste mensen denken alleen aan een kooi. Maar de eendenkooi is eigenlijk een slim ingericht stukje natuur, om in het wild levende eenden te vangen. En, wist je dat het spreekwoord ‘de pijp uitgaan’ hiervandaan komt?”. Dit en meer wetenswaardigheden ontdek je tijdens de wandeling door de eendenkooi, elke tweede zondag van de maand. Op zondag 11 juni is de eerstvolgende excursie.

De eendenkooi Het Aalkeetbuiten is helemaal in originele staat hersteld. Hier kun je nog zien hoe het er vroeger uitzag en hoe de eenden via vangpijpen gevangen werden. “Bij de eendenkooi hoort een interessant verhaal”, legt Van Winden uit. “Met een getraind kooikershondje werden de nieuwsgierige eenden de kooi in gelokt. Hierbij was absolute stilte enorm belangrijk.”

Stukje historie

Eendenkooien vormen een oud en typisch Nederlands verschijnsel. Ooit waren er in Nederland zo’n 1000 eendenkooien. Nu zijn er nog ruim 100 over, waarvan de helft in goede of redelijke staat. In Midden-Delfland zijn er nog drie eendenkooien, waarvan twee in beheer van Natuurmonumenten. In eendenkooi Het Aalkeetbuiten worden excursies gegeven, in eendenkooi Schipluiden worden nog daadwerkelijk eenden gevangen - niet voor consumptie, maar voor wetenschappelijk onderzoek.

Aanmelden

De gidsen van Natuurmonumenten nemen dit jaar weer bezoekers mee door de eendenkooi. Excursies naar de eendenkooi Het Aalkeetbuiten vinden plaats op de tweede zondag van de maand:

  • zondag 9 juli (14.00 – 15.30 uur)
  • zondag 13 augustus (14.00 – 15.30 uur)
  • zondag 10 september (14.00 – 15.30 uur)
  • zondag 8 oktober (14.00 – 15.30 uur)

Vooraf boeken hiervoor is nodig. Dit kan via www.natuurmonumenten.nl/delfland.

Een aantal excursies zijn speciaal voor kinderen. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/delfland voor meer informatie, de prijzen en om je aan te melden.