’Zeevissen is spanning en ontspanning tegelijk’

Algemeen
Jan Groenewegen staat afwachtend op het strand te kijken of er wat aan zijn haken komt.
Jan Groenewegen staat afwachtend op het strand te kijken of er wat aan zijn haken komt. (Foto: Mabel Böhms Media)

Op zondag 21 januari stond er voor de Vereniging van Zeesportvissers Ter Heijde aan Zee weer de eerste competitiewedstrijd op het programma. 24 enthousiastelingen kregen een stekje toebedeeld aan de waterkant nabij De Zandmotor.

Door Marcel Zaat

“Zeevissen is een prachtige sport. Het heeft iets dynamisch. Een gure snijdende wind in de wintermaanden tot aan de zomerse dagen als je de zon op ziet komen. Je bent één met de natuur en het is voor mij écht ontspanning’’, vertelt dagwinnaar Ed van Zanten.

Op 21 augustus 1969 werd de zeevisvereniging opgericht. Café De Sport was destijds de thuisbasis. In de eerste jaren beperkte men zich louter tot het bootvissen. In 1979 ging de vereniging gebruik maken van De Viskeet en vanaf 1986 maakte het strandvissen haar opwachting. Momenteel kent de club nog 146 actieve leden. Op wedstrijddagen staat in het ochtendgloren om 7 uur de koffie te pruttelen in De Viskeet en na een praatje pot volgt de loting. Vervolgens brengen twee trekkers met platte karren de vissers naar De Zandmotor. Tussen 9.00 en 13.00 uur wordt er gevist, waarna de prijsuitreiking onder een drankje en een hapje volgt.

Een rondje langs de kustlijn op een waterkoude zondagmorgen in januari levert veel anekdotes op. Het visserslatijn valt nog reuze mee. Wel duidelijk is hier dat mensen hun hobby uitvoeren met passie én kennis. “De garnalen trekken weg de zee in en dus gaat de vis er achteraan. Ook is het water vandaag wat ‘schuimerig en bruinig’, dan vang je minder’’, zegt Ron Koppe uit Voorburg, die via zijn broer lid werd van de vereniging. Op de vraag wat de beste manier is om zoveel mogelijk vis te vangen heeft Koppe een duidelijk antwoord. “Je moet vis-uren maken aan de waterkant. Feeling opbouwen. Ik ging met mijn vader en moeder vroeger heel vaak naar Zeeland om te vissen. Dan is het met de paplepel ingegoten. Natuurlijk moet je ook goed aas hebben want met lege haken vang je niets.”

Nederlands kampioen

Een stukje verderop is de Nederlands kampioen 55+ te bewonderen. Willem Louman (64) werd afgelopen november kampioen in Noordwijk en daar is de Zoetermeerder trots op. “Ik ving negentien vissen met een puntentotaal van 510. In mijn laatste draai passeerde ik mijn concurrent met vijf centimeter. Geweldig. De huldiging was later in Papendal, dat was een hele belevenis. Ik kreeg er een mooi Delfts Blauw bord.” Louman heeft er al weer heel wat visjaartjes op zitten, maar geniet elke keer weer met volle teugen. “Vissen is spanning en ontspanning tegelijk. Zeker met het wedstrijdvissen wil je er toch het beste uithalen Ook kan je lekker je ‘kop’ leegmaken en genieten van de omgeving. Soms zie je een zeehond en dan is er weer een bepaalde vogeltrek.”

Waar sommigen vanaf het strand vissen of op een stoeltje turend naar de zee kijken, loopt Louman met zijn laarzen een stuk de zee in om vervolgens zijn lijn zover mogelijk weg te smijten. “Ik zit nu wel op een meter of honderd verwacht ik.” Het zeevissen doet men vaak op tijd. Een ‘draai’ (de tijd dat de lijn in het water ligt) kan daarin qua tijdsduur variëren. De visser kijkt de omstandigheden aan hoe lang hij de haken, voorzien van zeepier en/of kweekzager, laat bengelen in het zoute water. “Als de top flink gaat buigen moet je natuurlijk snel ingrijpen want dan komt er vaak een grotere jongen voorbij”, sluit Louman af.

Vangsten nemen af

Jan Groenewegen (76) behoort tot de nestors van de vereniging. “Ik denk dat ik totaal al een jaar of zeventig vis. Vroeger als kleine jongen in Loosduinen met mijn vader. Later trokken wij ook naar de rivieren de Lek en IJssel of het Hollands Diep, prachtige zoetwateren om te vissen.”

Groenewegen stelt wel dat het strandzeevissen en met name de vangsten hierin wel wat afneemt. “Dat komt mede door de beroepsvisserij. Ook hebben wij de laatste jaren wij veel last van Iers mos dat in zee drijft en de vissen meer uit de kant houdt. Om je heen hoor je geluiden over het nadelige effect van de windmolens die in zee staan. Het kan. Vandaag staat er een noordoosten wind, niet gunstig. Ideaal is een zuidwesten windje. En verder moet je gewoon ook mazzel hebben met je stek, bijvoorbeeld bij een uitstroom waar de vissen in terecht komen. Voorlopig haal ik er nog volop mijn plezier uit.”

Op de eerste wedstrijddag werden er door de 24 deelnemers 87 vissen gevangen. Winnaar van de dag werd Ed van Zanten en in totale lengte werd er door de vissers 1923 centimeter aan de haken geslagen. De grootste vangst was voor Theo Boeters met een gul van 46 cm. Wijting, bot, meun, zeebaars en schar werden ook uit de Noordzee gehengeld. Na afloop werd Bert Heukels nog gefeliciteerd als eindwinnaar van de voorgaande competitie.