Aardwarmteproject Vogelaer loopt opnieuw tegen vertraging aan

Duurzaamheid
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Archief)

Aardwarmteproject Vogelaer 2 in Poeldijk heeft opnieuw vertraging opgelopen.

Het ambitieuze aardwarmteproject Vogelaer in Poeldijk werd in 2016 gestart door zes toonaangevende tuinbouwbedrijven. Het heeft als doel duurzame warmte te leveren aan deelnemende bedrijven en toekomstige woonwijken. Het eerste project, dat in 2017 van start ging, heeft al indrukwekkende resultaten behaald door aanzienlijke besparingen op aardgasverbruik en CO2-uitstoot te realiseren, waardoor deelnemende bedrijven hun productie op een duurzame wijze kunnen voortzetten.

Tweede project

Met het tweede project werd in maart 2023 gestart op het terrein aan de Arckelweg. Medio 2024 zou de eerste aardwarmte geleverd kunnen worden als alle activiteiten volgens planning waren verlopen. Maar het project heeft nu voor een tweede keer te maken met een aanzienlijke vertraging. 

Na voltooiing van de boorwerkzaamheden voor de tweede aardwarmtebron in januari, liepen de zaken niet volgens plan bij het cementeren van de buizen. Een alternatieve methode om het cement achter de voering te injecteren mislukte, en het bleek moeilijk om een stroming op gang te brengen achter de voering. Dit suggereert een mogelijke natuurlijke afsluiting tussen de aardlagen, wat momenteel verder wordt onderzocht door Aardwarmte Vogelaer.

Evaluatie

Als gevolg van deze complicaties heeft het projectteam besloten om zowel de injectieput als de productieput voorlopig af te sluiten. Er wordt nu een uitgebreide evaluatie uitgevoerd en er wordt een plan opgesteld voor de verdere voortgang van het project.