Pijlers van de samenleving: ‘Ik heb een stukje voldoening gevonden’

Zorg
Buddy Mirjam Oldenburg en haar maatje Gerda.
Buddy Mirjam Oldenburg en haar maatje Gerda. (Foto: Privé)

Mirjam Oldenburg (37) zocht een baan met voldoening en vond die bij Stichting Buddy Netwerk. Ze kreeg er een mooie tijdsbesteding als vrijwilliger bij. Met haar maatje Gerda maakt ze veel mooie momenten mee. “Voor mij een kleine moeite, maar ik voel zo’n enorme waardering en dankbaarheid van Gerda en haar man.”

Door Linda van der Klooster

Mirjam Oldenburg kwam als officemanager te werken bij Stichting Buddy Netwerk. “Ik ben 15 jaar werkzaam geweest als directiesecretaresse en HR-adviseur in onder meer de bouwsector”, vertelt ze. “Ik merkte dat ik daar mijn plekje niet kon vinden. Ik ging steeds weer op zoek naar een stukje voldoening.”

Twee jaar geleden besloot Mirjam de bouwwereld te verlaten. “Ik was als HR-adviseur niet gelukkig. Dat was ik als officemanager ooit wel geweest. Dus zocht ik dat opnieuw. Ik had een heel leuk sollicitatiegesprek met directrice Else Kodde van Buddy Netwerk. Er was meteen een goede klik en ik wist: dit is wat ik zocht.”

Mirjam volgde als nieuwe medewerker de training die alle nieuwe Buddy’s krijgen. “Via de E-learning en de cursusdag leerde ik wat het betekent om Buddy te zijn, hoe alles in z’n werk gaat en hoe zo’n traject van matchen met een maatje verloopt. Daarna wilde ik zelf ook Buddy worden. Binnen twee weken maakte ik voor het eerst kennis met mijn maatje Gerda.”

Gerda is chronisch ziek en wordt ook niet meer beter. Als Buddy onderneemt Mirjam activiteiten met haar. “Zo gingen we vaak wandelen, winkelen en lunchen, we deden alleen waar Gerda zin in had. Gerda en haar man hebben een klein netwerk van mensen om zich heen. Haar man is nu fulltime mantelzorger. Als ik bij haar ben, kan hij ook even ontspannen of naar inloophuis Carma.”

Als Buddy ben je er voor je maatje maar verricht je geen medische handelingen. “Tijdens de Buddytraining krijg je precies uitgelegd wat er wel en niet van je verwacht wordt. Maar ik volg hierin ook mijn eigen gevoel.”

Ik neem nu bij ieder bezoek verschillende kleuren nagellak mee

Mirjam bezoekt Gerda elke twee weken een aantal uur. Momenteel is Gerda helaas aan bed gekluisterd. “Ik neem nu bij ieder bezoek verschillende kleuren nagellak mee en dan doe ik haar nagels en kletsen we gezellig. Een kleine moeite voor mij en zij is er ontzettend blij mee.”

Oogkleppen af

De bezoeken leren Mirjam ook veel. “Gerda laat mij de bijzondere dingen in het leven weer zien en waarderen. Ik race vaak met oogkleppen door het leven vanwege mijn werk, mijn gezin en alles wat daarbij komt kijken. Gerda kan stilstaan en genieten van een bloemetje tijdens een wandeling. Zo leert ze mij om ook wat bewuster te leven. Als ik na een bezoek aan Gerda thuiskom, besef ik hoe goed ik het heb. Dat ik gezond ben en dat mijn gezin gezond is.”

Betere moeder

Mirjam denkt dat ze als Buddy zelfs een betere moeder wordt. “Na een drukke werkdag zit ik in een andere energie dan wanneer ik bij mijn maatje ben geweest. In de werkmodus ben ik meer gehaast, na Gerda meer relaxt. Een welkome afwisseling.”

Buddy Netwerk is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers omdat er veel vraag is naar Buddy’s. “De maatschappij heeft zoveel meer vrijwilligers nodig dan we nu hebben. De missie van Buddy Netwerk is de samenleving activeren, zodat mensen zien wat ze in hun eigen omgeving voor iemand anders kunnen doen. Zo zijn Buddy’s niet meer nodig.”

Alle leeftijden

Buddy’s zijn tussen 18 en 86 jaar. Ook maatjes, die bezocht worden door de Buddy’s, kunnen alle leeftijden hebben. “Ze worden persoonlijk gematcht door het team van Buddy Netwerk op basis van interesses en persoonlijkheid van zowel de Buddy als het maatje.”

De Buddy’s in het Westland zijn er voor kwetsbare inwoners die chronisch ziek zijn, of beginnende dementie hebben. Vaak is er een specifieke hulpvraag waar de Buddy en het maatje mee aan de slag gaan. “Een Buddytraject is in principe voor een jaar, dus je wilt dat er betekenisvol contact ontstaat. Samen kijken we naar de wensen en de mogelijkheden, waarbij het maatje altijd zelf de regie houdt. Het gaat echt om contact. Even oprechte aandacht voor de cliënt en de mantelzorgende partner. Vaak komt er genoeg zorgpersoneel over de vloer maar die hebben niet de tijd en aandacht die een Buddy wel heeft.”

Zo is Mirjam naast officemanager ook Buddy geworden en is ze nu als het ware ambassadeur van Stichting Buddy Netwerk. “Ik had nooit verwacht dat het me dit zou brengen. Ik hoopte op een leuke, wat zachtere baan, na de harde bouwwereld. Dit stukje voldoening is precies waar ik altijd naar op zoek ben geweest.”

Buddy worden

Ook als Buddy iets doen voor een ander en daar zelf voldoening uithalen? Meld je dan aan via www.buddynetwerk.nl.