De Vikingen bezoeken Museumpark Archeon

Cultuur
De Vikingen komen naar het Archeon.
De Vikingen komen naar het Archeon. (Foto: Museumpark Archeon / Hans Doderer)

ALPHEN - De Vikingen komen zaterdag 27 en zondag 28 augustus naar Museumpark Archeon. Net als duizend jaar geleden brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Bezoekers kunnen het kampement van de Noormannen bezichtigen en langs de marktkramen struinen.

De Vikingen hadden volgens Archeon een verschrikkelijke reputatie in de vroege middeleeuwen. Nadat zij het klooster bij Lindisfarne in Engeland hadden geplunderd, (793 na Christus) waren de beruchte Drakenschepen opeens overal. Ook in het gebied dat nu Nederland is, zijn ze gesignaleerd. Bij Wijk bij Duurstede was een rijke haven gevestigd die Dorestad heette. Keer op keer is deze gebrandschat: uiteindelijk is er niets van de stad overgebleven.

Vredelievend

Gelukkig zijn de Vikingen die in Museumpark Archeon hun kamp opslaan daar met vredelievende bedoelingen. Er zijn volgens Archeon tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Noormannen niet graag stil: zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege middeleeuwen. In het weekend geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en kledij die door hen werden gebruikt en gedragen. De Vikingen zijn ijverige boeren, bedreven handwerkslieden, slimme handelaren, dappere vechters en vooral ook onverschrokken ontdekkingsreizigers.

Taal

De Noormannen hebben veel indruk achter gelaten, tot vandaag de dag. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen daarom uit de Scandinavische taal. Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door de Vikingen werden gebruikt, zijn overal in Europa gevonden.

Ook schreven mensen over de Noormannen. De Engelsen vonden hen maar raar - voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als ze stierven in de strijd, naar Walhalla mochten. “Een plek waar eeuwig werd gefeest en gevochten. En dan kan je er maar beter netjes uitzien!”, aldus Archeon.