Molen van Sloten start crowdfunding voor nieuwe wieken

Nieuws
De Molen van Sloten.
De Molen van Sloten. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Door het ontrollen van een thermometer aan de stelling van de molen is de Molen van Sloten de crowdfunding ‘Laat de molen draaien’ gestart om de financiering van nieuwe wieken rond te krijgen. De campagne duurt tot eind dit jaar.

De twee metalen roeden, waaraan de vier houten wieken vastzitten, vertonen roestvorming. Dat kan in de toekomst tot onveilige situaties leiden, zodat de molen niet meer kan draaien. De molen heeft dus nieuwe roeden en wieken nodig. En dat is een  peperdure reparatie.

Prijskaartje

Vervolgens is ook de vijzel, waarmee water wordt opgepompt, toe aan een grote onderhoudsbeurt. Een enorme klus, alleen al vanwege het formaat van de vijzel en het feit dat hij uit het water moet worden gehaald. Ook hieraan hangt een flink prijskaartje.

Het totale bedrag dat met deze grote operatie gemoeid is, is begroot op ongeveer  180.000 euro. Er zijn fondsen, waaronder de Provincie Noord-Holland en De Hollandsche Molen, waar de molen een beroep op kan doen, maar er moet zelf ook geld bijeen worden gebracht. Hiervoor worden andere fondsen en subsidiegevers, zoals het buurtbudget Nieuw-West benaderd.

Nieuwe roeden en wieken

Maar dan nog blijft er een groot tekort over. Door middel van het crowdfundingsplatform van De Hollandsche Molen wil de molen 20.000 euro bijeenbrengen. De Hollandsche Molen is de koepelorganisatie en belangenbehartiger voor alle molens in Nederland. Deze vereniging heeft gesignaleerd dat er landelijk een groot probleem is met roestvorming in de roeden; een aantal molens staan daarom nu verplicht stil. De Hollandsche Molen biedt ondersteuning aan molens die campagnes opzetten ter financiering van nieuwe roeden en wieken.

Doneren kan via: www.molens.nl/projecten/laat-de-molen-draaien.

Poldermolen

De Molen van Sloten is een werkende poldermolen aan de rand van Amsterdam West. Het bovenste gedeelte van de molen dateert uit 1847. In 1991 is de molen opnieuw opgebouwd in Sloten, bij de Ringvaart Haarlemmermeer. Een groot team van vrijwilligers zorgt ervoor dat de molen draaiende wordt gehouden. Dagelijks worden er rondleidingen gegeven.