Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Gezocht: doeners voor meer groen in Heiloo en Bergen

Algemeen

HEILOO/BERGEN - Wie groene vingers heeft en een idee heeft hoe z’n buurt wel een oppepper kan gebruiken, kan van de gemeenten Heiloo en Bergen hulp én een budget krijgen. De gemeenten willen inwoners zo stimuleren om hun eigen buurt te ‘vergroenen’. Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, dat is het doel van het programma Groen Kapitaal in de Buurt. Op 12 en 13 juli worden de eerste ideeënavonden voor bewoners gehouden. “Met deze eerste aanzet helpen we inwoners om ideeën samen met de buurt uit te werken tot een concreet plan waarmee je aan de slag kan”, aldus wethouder van de gemeente Bergen, Erik Bekkering.

Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt en de gezondheid van de bewoners. Bloembakken, nieuwe perken en boomspiegels maken het straatbeeld al fleuriger én kunnen ervoor zorgen dat de wijk beter bestand wordt tegen extreem weer. Zo kan er door tegels te verwijderen bij grote regenbuien meer water weglopen in de bodem. Bomen en planten zorgen voor meer verdamping en voor verkoeling bij droog en heet weer. De wijk wordt zo ook aantrekkelijk voor wilde bijen, vlinders en vogels. En slot: het is hartstikke gezellig om samen met je buren de handen uit de mouwen te steken. Ben je al enthousiast? Meld je dan aan voor de ideeënavond!

Ideeënavonden

De ideeënavond is dinsdag 12 juli in Heiloo op het kantoor van Landschap Noord-Holland aan de Schuine Hondsbosschelaan 45a en woensdag 13 juli in het gemeentehuis van Bergen aan de Jan Ligthartstraat 4 in Alkmaar. Tijdens deze avond kun je inspiratie opdoen en kijken of je idee kans van slagen heeft. Bij Groen Kapitaal in de Buurt worden niet alleen ideeën bedacht: het is de bedoeling dat bewoners deze zelf gaan uitvoeren. De Provincie Noord-Holland en de gemeenten Heiloo en Bergen hebben hiervoor geld beschikbaar gesteld. Wethouder van de gemeente Heiloo, Antoine Tromp, legt verder uit: “Groen Kapitaal helpt bij het uitwerken van de plannen, het leggen van contacten, ecologisch advies en eventueel materiaal voor de uitvoering. Zo kun je snel aan de slag met jouw idee.”

Aanmelden kan via www.mnh.nl/groen-kapitaal-buch Over Groen Kapitaal in de Buurt Groen Kapitaal in de Buurt is een programma van Landschap Noord-Holland, IVN Noord-Holland en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Deze organisaties zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid. De organisaties ondersteunen deze groep mensen in de provincie Noord-Holland via begeleiding bij de realisatie van groene bewonersinitiatieven. De aanpak is drieledig en bestaat uit een participatieve buurtaanpak, een voucherregeling en verbinding via het kennisnetwerk.

Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 8 aug, 17:40
Afbeelding
Mens en blinkerds Column HVB augustus 8 aug, 12:43
Afbeelding
Reuzenrad keert deze zomer nog terug in Egmond Algemeen 8 aug, 12:02
Afbeelding
Temperatuur stijgt in Derp: Caribbean weekend is aan Foto’s 7 aug, 14:28
Afbeelding
Studiekring 50plus Bergen zoekt nieuwe leden Algemeen 7 aug, 12:16
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:43
Afbeelding
Vandaag in het duin: ‘Het duinviooltje’ Rubriek 6 aug, 10:56
Afbeelding
IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen Algemeen 6 aug, 06:07
Afbeelding
Sfeervolle kunstmarkt in hartje Bergen Algemeen 5 aug, 12:08
Afbeelding
Avondwandeling door Eendenkooi ‘t Zand Algemeen 5 aug, 07:03
Afbeelding
Cultuurprijswinnaars op laatste Lindegrachtconcert Algemeen 4 aug, 14:27
Afbeelding
Timmerdorp Egmond aan Zee 2022: ‘Timmeren en genieten’ Algemeen 4 aug, 13:31
Afbeelding
Acoustic Mix in Hoeve Overslot Algemeen 4 aug, 12:10
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.