Duinstreek Kamermuziek volgende week van start

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Borggreve)

GEMEENTE - Tot aan corona was violiste Maria Milstein de programmeur van het Duinstreek Kamermuziek Festival. Nu is het de Bergense celliste Quirine Viersen die Nederlandse topmusici presenteert in de diverse kerkjes en kerken die de gemeente rijk is. Het is de vijfde editie van het festival, dat mede mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage van de gemeente Bergen. Viersen speelt her en der mee met musici die ze waardeert om hoe ze met hun instrument hun verhaal vertellen. Op 23 maart in de Slotkapel van Egmond aan den Hoef is het Schubert, samen met het Matangi Quartet. “Een gedroomde openingsavond.”

Meesterpianist Thomas Beijer

Een dag later, vrijdagavond, staat er een prachtige vleugel in de Schoorlse Dorpskerk, voor meesterpianist Thomas Beijer. Samen met Quirine Viersen werkt hij aan een cd, die later dit voorjaar zal uitkomen. In het Witte Kerkje van Groet is het zaterdagavond de magische Lucie Horsch die haar opwachting maakt met begeleiding op klavecimbel door een van die jonge buitenlandse talenten die in Nederland zijn komen studeren: Alexandra Nepomnyashchaya: een waar barokfeest. En dat terwijl zaterdagochtend in het Vredeskerkje van Bergen aan Zee een prachtige sopraan en luitiste het werk van Dowland en Purcell laten klinken en ’s middags in het voormalige woonhuis van Simeon ten Holt werk van Daan Manneke te beluisteren is, gespeeld door de handen van pianist Ralph van Raat.

Buurkerk van Egmond-Binnen: een ontdekking

Zondagochtend laat Quirine Viersen haar cello klinken in een voor het festival nieuwe locatie: de pittoresque en intieme Buurkerk in Egmond-Binnen, naast de Abdij. En dan gaat het natuurlijk om Bach en om de Engelse componist Benjamin Britten. Ook hij wist voor cello solo enkele prachtige sonates te componeren. Als besluit komt het Gauguin Ensemble op zondagmiddag naar de Ruïnekerk, traditioneel het podium voor het slotconcert. Viersen speelt daar een festivaltoetje, enkele cello-duetten met Karien Bartels van het Gauguin Ensemble, dat met een heuse première komt van Rob Zuidam. Het festival gaat een nieuwe episode in met Quirine Viersen, de topcelliste die nu in haar eigen gemeente musici kan laten horen, die zij bewondert en met wie ze graag samenspeelt.

Kijk voor kaarten en meer over de concerten op kunstgetij.nl