Reizend Waards echtpaar Jansen-Hesselink is dol op cruiseschepen

Algemeen
Hoera, feest bij het echtpaar Jansen-Hesselink!
Hoera, feest bij het echtpaar Jansen-Hesselink! (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Het Heerhugowaardse echtpaar Jansen-Hesselink vierde dinsdag 28 juni zijn zestigste trouwdag. Dat betekende een groot feest in The Irish Cottage in Oude Niedorp, samen met de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, familieleden en vrienden. Erna en Joop laten zich het beste omschrijven als een reizend echtpaar, want in hun lange leven hebben ze zeker driekwart van de wereld gezien.

Erna (81) geboren en getogen in Deventer, waar ze tot haar vierde levensjaar woonde. Daarna verhuisde ze met haar ouders en twee zussen naar Zwolle. Na de lagere school kwam ze op de ulo terecht. Ze droomde ervan om kleuterleidster te worden, maar na twee jaar ‘stoomklas’ besloot ze een opleiding tot pedicure te gaan volgen. “Dat heb ik in totaal vijftig jaar gedaan, waarvan veertig jaar bij ZuyderWaert”, vertelt ze trots. “Daar ging ik eens in de zes weken heen voor de dames die een pedicurebehandeling wilden hebben.’’ 


Na al die jaren zijn Erna en Joop nog altijd dol op elkaar. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Oorlog

Joop (86) geboren en getogen in Heemskerk. Hij was vijf jaar oud toen de oorlog uitbrak. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik drie jaar niet naar school ben geweest. De Duitsers hadden onze school ingenomen. Op mijn dertiende ging ik naar de mulo en mijn eerste en enige werkgever werd de Hoogovens. Ik was daar instrumenttechnicus en heb daar gewerkt tot mijn pensioen, al met 57,5 jaar. Ik ben dus een dure voor de AOW”, lacht Joop, die lichamelijk wat ongemakken kent maar toch heel positief tegen het leven aankijkt. Vanuit Heemskerk ging hij ieder weekend naar Castricum, waar hij voetbalde bij CSV. “Na mijn spelersloopbaan werd ik scheidsrechter. Eerst bij de senioren, maar daar stopte ik mee door al het gezeur. Toen bij deen ik gaan fluiten bij de jeugd. Dat vond ik erg leuk. Behalve dan dat geschreeuw van de ouders langs de kant, dus toen was het voor mij welletjes.”

Verkering

Als er natuurijs lag was Joop een van de eersten die zijn schaatsen tevoorschijn haalde. “Via de Hoogovens reden we vaak toertochten.” Erna, destijds 17 en Joop, toen 23 jaar, hebben elkaar tijdens een treinreis tussen Amersfoort en Zwolle ontmoet. Erna: “We zaten met elkaar in dezelfde coupe en mijn moeder vroeg aan Joop of hij een stukje appel wilde. Zo ontstond het contact. We hebben onze adresgegevens uitgewisseld en zijn met elkaar gaan schrijven. Toen ik mijn moeder vertelde dat ik verkering met Joop wilde, riep ze ‘verkering met die ouwe kerel!?’. We hebben daar hartelijk om gelachen, maar de verkering kwam er. We trouwden toen Joop 27 en ik 21 jaar was en kregen een woning via de Hoogovens.”


Reislustig

Erna: “We kregen twee dochters, Mariette en Alwine, vier kleinkinderen Jetske, Sil, Lars en Anniek en dertien achterkleinkinderen. We zijn vroeger heel veel met de kinderen op reis geweest. Toen ze nog klein waren zijn we in alle provincies geweest en samen hebben we veel gereisd. Joop vond de reis naar Alaska zijn mooiste reis en ik die naar Vietnam. Van boven naar beneden hebben we het hele land gezien. Ook hebben we ooit ergens met dolfijnen gezwommen, een hele belevenis!”


Uiteraard kwam burgemeester Rehwinkel ook nog even langs om het paar te feliciteren. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Kortgeleden gingen Erna en Joop samen met hun twee dochters een paar dagen naar Brugge. “We mochten helemaal niets doen. Alles hebben de meiden geregeld. Het was fantastisch.” Erna, die twee keer in de week naar de sportschool gaat, bezoekt soms samen met een vriendin een mooie stad. “Een van de mooiste steden vind ik Rome. Daar ben ik twee keer geweest en ik was er danig van onder de indruk. Ik ga ook graag naar musicals. Joop moet het rustig aan doen, maar geniet nog steeds. We wonen nu tien jaar in de Hortensialaan en nog altijd met volle tevredenheid.”