Tijd voor de grote schoonmaak: ‘Begin nooit met de zolder’

Nieuws
Astrid: 'Niet iedereen is ingericht om minimalistisch te leven. Sommigen worden heel erg onrustig van te weinig spullen. Of ze houden van gezelligheid.'
Astrid: 'Niet iedereen is ingericht om minimalistisch te leven. Sommigen worden heel erg onrustig van te weinig spullen. Of ze houden van gezelligheid.' (Foto: Fer Korver Fotografie)

DIJK EN WAARD / HOOGWOUD - De lente is aangebroken: tijd om je huis op te ruimen. Voor sommige mensen is het opruimen van hun huis een vaste routine, maar dat geldt niet voor iedereen. ‘Het lukt mij niet, waar moet ik beginnen, laat maar zitten’, is iets dat velen wellicht herkennen. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Astrid Luken (56) heeft als opruimcoach veel expertise op dit gebied. Als kind van twee ouders met een agrarisch tuindersbedrijf ruimde ze al vrijwillig de kasten op. “Ik werd er blij van!” Ze is inmiddels een jaar actief als opruimcoach: “Er is niets mis met een vol huis. Alleen als mensen er lást van hebben kom ik langs.” Nu de lente is aangebroken, gebruikt ze graag de metafoor: ‘Het is net als de natuur, in de lente vernieuwt alles zich, zo wil je ook je huis een opfrisser geven en schoonmaken.’

Wat zijn eigenlijk de gevolgen van niet opruimen? Astrid heeft al van alles meegemaakt. Ze is een ervaringsdeskundige. In verband met privacy, wil ze niet alles delen. Voorheen had ze een healingpraktijk (hobbymatig). “Op een gegeven moment zat er iemand bij mij in de praktijk en die had een heel vol hoofd. Toen merkte ik op: zou het kunnen dat je huis ook wat vol is? Dat klopte inderdaad. Ik vond het heerlijk om haar hiermee te helpen.” Ze overpeinst: is het huis nu een weerspiegeling van jezelf of ben jij nu een weerspiegeling van je huis? “Wat ik wil doen is orde scheppen”, concludeert ze resoluut. “Ik zie vaak dat mensen dingen kwijt zijn, dingen dubbel kopen en dan opeens het terugvinden en denken: wat zonde van mijn geld.”

Wat gebeurt er als het eenmaal opgeruimd is? “Laatst was ik bij een kunstenares. Door op te ruimen, kwam zij erachter dat ze eigenlijk alleen aquarelleren echt leuk vindt. Het verscherpt je visie als je opruimt.” Ze vervolgt: “Als je je kast opruimt waardeer je de kleding die je hebt opeens veel meer. Daarnaast nodig je makkelijker mensen uit. Je huis is wie je bent.”

Begin klein

En wat adviseert ze als mensen er echt geen held in zijn? “Begin gewoon klein. Bijvoorbeeld met één laatje. Als je nou zorgt dat dat laatje zo blijft, dan heb je al een groot succesverhaal. En dan doe je de tweede keukenla, en zo je hele huis! Als je een keer iets goeds hebt gedaan, vallen de kwartjes.” Ze demonstreert hoe ze haar eigen laatje op orde brengt. “Wat er niet in hoort, leg je gelijk elders”, zegt ze, terwijl ze een fluorescerend bandje uit de la plukt. “Elke avond ga je met een mandje door je huis, een 10-minutenritueel, en daar stop je de dingen in die her en der liggen, om ze vervolgens gelijk op de goede plek te leggen. En dingen die je weg wilt doen, gooi je gelijk bij het vuilnis, laat ze niet te lang slingeren in je huis. En, ga je opruimen, begin nooit met de zolder.” 

“Gebruik je gevoel erbij. Ook bij spullen wegdoen van overleden dierbaren. Neem van elk ding bewust afscheid. Dat hoort bij het proces. Als je het bewúst wegdoet, heb je er geen spijt van.” Ze haalt de Japanse Marie Kondo aan: “Zij zegt: luister naar je gevoel.” 

Bos bloemen

Hekel aan je huis? Sommige mensen willen graag verhuizen en verwaarlozen daarom hun huidige huis. “Wat ik aanraad voor deze groep mensen: voordat je naar een ander huis gaat, zorg dat het in het huis waar je nu woont klopt voor jou, dat je het fijn maakt. Dan zit je al in je rust. En kies vanuit die rustpositie een ander huis. Het gaat om accepteren. Maak het leuk in je huis, gun jezelf een bos bloemen en een mooie vaas. Je kunt ook op Pinterest kijken voor tips, ook qua styling. Wil je Scandinavisch of klassiek? Dat kun je rustig kopiëren Desnoods via de Kringloop. Geen enkele keus is verkeerd!” 

Intrinsieke motivatie

En als je er echt niet uitkomt: “Vraag hulp van een vriendin.” Zo kreeg ze zelf de tip om ‘spulletjes te clusteren’. Is er een goed of fout? “Ik geef aan de hand van het huis en de persoon tips en we gaan ook actief opruimen. Niet iedereen is ingericht om minimalistisch te leven. Sommigen worden heel erg onrustig van te weinig spullen, dat kan ook. Anderen houden van gezelligheid. De één houdt van een gele muur, de ander van een rode muur. Veel spullen in je huis is niet verkeerd als dat bij je past, het gaat erom dat je er geen last van hebt. Als dat wel zo is, dan kan ik je daarbij helpen. Het gaat om intrinsieke motivatie.” 

Zijn alle mensen zelfredzaam nadat de opruimcoach langs is geweest? “Soms is één keer langskomen genoeg, andere keren kom ik vaker langs.” Soms stagneert het. Dan komt Astrid na een periode weer terug om weer richting aan te geven of opnieuw te focussen, zodat het weer makkelijker gaat. Maar het is de bedoeling dat zij een blijvende verandering in gang zet. Ook spoort ze de mensen aan om na het lezen van dit artikel zelf aan de slag te gaan in (én om) het huis. 

“Ik heb veel ervaring opgedaan in de praktische begeleiding van mensen. Van creatieve stolpjes, mensen met huizen die niet meer begaanbaar zijn, tot een minimalistisch huishouden. Ik respecteer de eigenheid van ieder mens en zie altijd oplossingen in wat aanvankelijk onmogelijk lijkt.” Meer weten? Zaterdag 20 april geeft Astrid Luken een lezing in Opmeer. Zie ook: www.stapvoorstapopgeruimd.nl.

Landelijke Opschoondag

Niet alleen in huis, ook buiten wordt er deze periode opgeruimd. Zaterdag 23 maart is het namelijk de Landelijke Opschoondag. Heel Dijk en Waard wordt opgeroepen om deze dag met elkaar het zwerfafval op te ruimen. Meer info vind je op www.supportervanschoon.nl.