Zilver voor installatiemonteur Ryan Verburg bij Skills The Finals

Nieuws
Ryan Verburg (r) heeft al zilver, maar wil volgend jaar gaan voor goud.
Ryan Verburg (r) heeft al zilver, maar wil volgend jaar gaan voor goud. (Foto: Miel van Velzen)

ZUID-SCHARWOUDE - De 19-jarige Ryan Verburg is knap tweede geworden bij Skills The Finals, het Nederlands kampioenschap voor beroepen. De jonge installatiemonteur streed donderdag 21 en vrijdag 22 maart in de Brabanthallen in Den Bosch met andere getalenteerde mbo-techniekstudenten om de Nederlandse titel in hun vakgebied: sanitaire- en verwarmingstechniek. 

Van de maximaal 100 punten die hij kon verdienen met zijn opdracht, behaalde Ryan er 81,25. Hij deelde het podium met Marciano Paalman uit Twente, die het goud veroverde, en met Sem Volkerink uit Assendelft. In totaal acht finalisten hebben zich in voorrondes gekwalificeerd om in Den Bosch twee dagen te strijden om het Nederlands kampioenschap in hun vakgebied. 


Ryan Verburg. - (Foto: Aangeleverd)

Maar liefst zes van de acht finalisten - onder wie Ryan en Sem - komen bij technisch opleider IW Nederland vandaan. Ryan gaat voor zijn theoretisch onderwijs naar het ROC Horizon College in Heerhugowaard, waar hij de versnelde opleiding Werktuigkundige installaties, niveau 3 volgt. Zijn praktische opleiding volgt hij bij IW Noord-Holland en leerbedrijf Duteco Installatiegroep in Zuid-Scharwoude, het bedrijf van zijn vader Frank en diens compagnon Raymond Graaman. “Het is toch fantastisch als je zoon tweede wordt bij zo’n wedstrijd”, zegt Frank trots. “Hij heeft er keihard voor gewerkt en wekenlang veel tijd en energie ingestoken.”

Close call

Ryan is zelf ook ‘super tevreden’ met het behaalde resultaat. “Na een aantal intense weken oefenen kan ik terugkijken op een zeer geslaagd eindresultaat! Ik wil graag het Horizon College, IW Noord Holland, Sam Strijbis en natuurlijk mijn werkgever Duteco Installatiegroep bedanken voor de tijd en opleiding die zei mij hebben gegeven om me zo goed als mogelijk voor te bereiden op dit Nederlands kampioenschap. Toen ik mijn naam voorbij hoorde komen wist ik dat ik in elk geval een podiumplaats had behaald, wat ik al helemaal fantastisch vond! Toen dat de tweede plaats bleek te zijn was ik al helemaal tevreden, ik heb het met enorm veel plezier gedaan en het was een close call met de eerste plaats; het ging echt om enkele punten.” De winnaar mag Nederland later dit jaar vertegenwoordigen op de WK Skills in Lyon, Frankrijk.


Ryan in actie tijdens Skills The Finals. - (Foto: Miel van Velzen)

Dit jaar hoopt Ryan zijn opleiding Werktuigkundige installaties af te ronden, waarna hij - eveneens bij IW in Heerhugowaard - de vervolgopleiding tot Werkvoorbereider/ projectleider wil gaan volgen. Dan mag hij opnieuw proberen zich te plaatsen voor de Skills Finals. Zolang hij op school zit, mag hij meedoen. Dus is het tijd voor revanche? “Ik kijk er naar uit om volgend jaar voor het goud te gaan.”

Leerbedrijf

De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten in verschillende beroepsgroepen. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject: ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden wedstrijden georganiseerd; dit jaar in maar liefst 61 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en meubelmakers. Via voorrondes op school en (regionale) kwalificatiewedstrijden kunnen de studenten een plek in de finale bemachtigen. 

De categorie ‘sanitair- en verwarmingstechniek’, waarin Ryan uitkomt, is een vakgebied waarin installatiemonteurs woningen en bedrijfsgebouwen voorzien van geavanceerde klimaattechniek, verwarmingsinstallaties en sanitaire voorzieningen. Door de toenemende woningbehoefte en daaruit voorvloeiende bouwactiviteit in Nederland is in de installatietechniek grote vraag naar goed geschoold personeel. “Dat maakt het vak aantrekkelijk voor zowel nieuwkomers als voor zij-instromers”, zegt Cor van den Heuvel, bestuursvoorzitter van IW Nederland, de marktleider in het Nederlands vakonderwijs voor installatietechniek. “Baangaranties en arbeidsvoorwaarden in de installatietechniek zijn heel aantrekkelijk.”

Pioniers

Skills The Finals is tevens onderdeel van promotie van het beroepsonderwijs. Meer dan 25.000 jongeren bezochten het tweedaagse evenement in de Brabanthallen om zich te oriënteren op verschillende beroepen en studies. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf, die de gouden medailles uitreikte in de sector Techniek en Gebouwde Omgeving. Hij prees de studenten: “Wat ik mooi vind aan Skills is dat je ziet op hoeveel verschillende terreinen je echt knettergoed kunt worden! Als er geen mbo’ers zouden zijn gaat letterlijk de stroom uit en staat Nederland helemaal vast. Het zijn allemaal vakken die we keihard nodig hebben. Ook internationaal geloven andere ministers bijna niet wat wij hier in Nederland in het mbo doen. Jullie zijn pioniers!” 

Doe, beleef en ervaar. Skills The Finals is dé plek voor scholieren om te ontdekken welke beroepen er allemaal bestaan. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden en doen belangrijke ervaring op voor hun toekomstige studiekeuze. Ryan hoopt met zijn deelname ook anderen te kunnen inspireren. “Hoe mooi zou het zijn als andere jongeren hierdoor ook voor dit vak gaan kiezen. Goede vakmensen hebben we keihard nodig!”