Reünie nazaten Teun en Maartje de Graaf

Algemeen
Even zwaaien naar de fotograaf.
Even zwaaien naar de fotograaf. (Foto: Barbara van Wijk)

Hoewel ze nu allemaal zijn uitgewaaierd, kwamen ze zondag van heinde en verre om hier bij Het Wapen van Oostzaan iedereen bij elkaar te hebben op de plek waar de familie zijn oorsprong had. Dertig nichten, neven, ooms en tantes verdrongen zich rond het monument van die andere ‘oer-Oostzaner Jacob Cornelisz. van Oostsanen‘ op het Kerkplein. 

OOSTZAAN - De nazaten van oer-Oostzaners Teun en Maartje de Graaf hielden op zondag 15 mei een reünie in het hun zo dierbare Oostzaan, omdat dáár hun roots liggen. Hieruit blijkt maar weer eens: ‘Eens Oostzaner, altijd Oostzaner!’

Met medewerking van de Oudheidkamer kon de geschiedenis van de ‘Graven en Gravinnen’ (zoals ze zichzelf noemen), enigszins in kaart gebracht worden. Teun de Graaf (1879) en Maartje (1904) trouwden in Oostzaan en woonden in de Haal nr. 6, waar ze zeven kinderen kregen en de kost verdienden met de handel in kippen en eieren. 

Volgens een krantenbericht (zorgvuldig bewaard door de Oudheidkamer) overkwam Teun een ongeluk toen zijn trekpaard ergens van schrok en met de kar vol eieren in de wegsloot aan het Zuideinde terecht kwam. Teun zelf kwam er met een nat pak vanaf en zijn paard kon met moeite ook gered worden, maar alle eieren waren gebroken. Wat een smeerboel zal dát geweest zijn! 

Later was er een schildersbedrijf in het pand nr. 6 gevestigd en weer later Houthandel Buys, bij velen nog wel bekend.