Landelijke Opschoondag ook in Oostzaan

Algemeen
Kinderen deden flink hun best.
Kinderen deden flink hun best. (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN - Afgelopen zaterdag waren overal in Oostzaan groepjes kinderen en volwassenen te zien. Laarzen aan, gele hesjes aan, gewapend met grijpstokken, en vol goede moed, want het was landelijke Opschoondag en natuurlijk doet Oostzaan in volle omvang mee. De gemeente in Het Twiske, de brandweer met een boot in het Oostzanerveld en de Ringvaart, de scholen in de groenvoorzieningen, verenigingen en vriendengroepjes, alles en iedereen is enthousiast genoeg om Oostzaan weer picobello schoon te maken. 

Vanaf Buurtcentrum De Bres, OBS De Rietkraag en op het kruispunt bij het Zuideinde vertrekken de groepjes kinderen, samen met veel ouders. De plastic zakken die ze bij zich hebben zijn nu nog leeg, maar straks zullen die tot aan de rand gevuld zijn met troep, rommel, plastic, blikjes, van alles slingert er in de natuur. Opgeruimd staat netjes, en daar zorgen ze met elkaar op deze zaterdag de achttiende maart voor. “Als je erop let hoeveel troep overal ligt, het is schandalig! Gewoon volle vuilniszakken die gedropt zijn in de bosjes en kijk eens bij Dirk van den Broek langs de slootkant: ongelooflijk!” Een klein jochie roept luid: “Op school waren we een bal kwijt, die heb ik gevonden in het riet!” 

Een volle vuilniszak levert de kinderen een echt diploma op, ze krijgen een cadeautje, een zakje chips, maar het allerbelangrijkste is dat ze het besef krijgen dat vuilnis niet op straat hoort te liggen. 

Barbara van Wijk