Dorith en Dave beplantten kale hoekjes in hun dorp

Duurzaamheid
Dorith en Dave:
Dorith en Dave: "Eén vierkante meter voor je gevel of rond een boom zorgt al voor diverse beestjes en een beter gevoel!" (Foto: MB)

Iedereen kent de begrippen biodiversiteit, vergroening en duurzaamheid. Bij nieuwe woonwijken spelen ze een steeds grotere rol. Ook bij de gemeente Westland is het roer om: allerlei maatregelen moeten onze woonomgeving groener maken. Het mooie is dat elke bewoner wel wat kan bijdragen. Heeft u al een geveltuin of sedum op uw dak?

Door Martha Barendse

Hoe drukker bevolkt, hoe belangrijker het groen in de woonomgeving. Bomen en planten zorgen voor rust, koelte, schone lucht en speelplekken. De klimaatverandering vraagt ook nog eens om minder bestrating om de afwatering te verbeteren en om schaduw van bomen om af te koelen.

In Westland is maar 21% van de totale oppervlakte groen, waardoor we onderaan de lijst groene gemeenten in Nederland bungelen. Gelukkig beseft ons gemeentebestuur inmiddels dat groen voor meer welzijn en biodiversiteit zorgt. Ook bewoners moeten meedoen. Ondanks de dichte bebouwing is er is immers nog genoeg mogelijk op daken, tegen gevels en in tuinen.

Meer bomen

Deze zomer is het gemeentelijke actieplan ‘Groen Westland - Groen is Goud’ gepresenteerd. Natuurorganisaties en bewoners mochten meedenken. Er is 2,5 miljoen euro extra voor uitgetrokken. De ambitie is ervoor te zorgen dat vergroening in elk ruimtelijke ordening project meespeelt en dat er een einde komt aan de groenversnippering, volgens wethouder Michiel Ferwerda.

Mensen moeten het leuk gaan vinden om te vergroenen

Wat gaan de inwoners er van merken? In de eerste plaats komen er meer planten en bomen in de openbare ruimte en meer variatie hierin. Ook het mogelijk maken van minibossen (‘tiny forests’) in de buurt van scholen hoort hierbij. Er is er nu één in Maasdijk, twee andere volgen binnenkort. Tijdelijke natuur op braakliggende terreinen, bomen uitdeelacties en tegels vervangen door groen zijn andere voorbeelden van de maatregelen. Via buurtacties worden bewoners gestimuleerd om hun tuin te vergroenen. Dit staat centraal. Mensen moeten het leuk gaan vinden om te vergroenen, aldus de wethouder.

Groener Maasdijk

In Maasdijk laten Dorith en Dave van Nielen zien wat een particulier initiatief teweeg kan brengen. Met hun stichting Groener Maasdijk werkt het jonge stel sinds 2021 aan vergroening, educatie en bewustwording in hun dorp. Peter van der Berg en Annet Zonneveld werken vanaf de start mee. Er kwam een minibos aan de Oranjewerf en een kruidentuin achter ouderencomplex De Prinsenhof, waar voorbijgangers vrij kruiden kunnen plukken. Ze hielden boomplantacties en beplantten kale hoekjes in hun dorp. ‘Guerrilla gardening’, noemt Dave dat met een glimlach. “Zo hebben we vlinderstruiken in lege vakken op het plein bij de Plus gepoot.”

Educatie is voor hen een belangrijk doel, samen met groep 5 leerlingen onderhouden ze het minibos. En bewustwording. Dorith: “We doen bijvoorbeeld mee aan de opschoonactie en betrekken jongeren bij de Boomplantdag.”

Hun droom is een voedselbos in Westland, net als in Vlaardingen, al zou Dave al blij zijn als er bloeiende bomen en voorjaarsbloemen in de tussenbermen zouden worden geplant. Dorith zou beplanting van braakliggende gronden toejuichen. “Bijvoorbeeld grond waar pas over een paar jaar een woonwijk komt.” Wat betreft de gemeenteplannen nemen ze even een afwachtende houding in. 

Onze droom is een voedselbos in Westland

Dave: “Het klinkt erg ambitieus. Toch kunnen kleine dingen al helpen: één vierkante meter voor je gevel of rond een boom zorgt al voor diverse beestjes en een beter gevoel! En wij hebben ook een regenton, zoals de gemeente stimuleert. Superhandig. Cruciaal is de betrokkenheid van bewoners. Dat valt niet altijd mee, hebben wij gemerkt. Veel mensen denken ten onrechte dat een groene tuin moeilijk is of te veel tijd kost.”

Zelf hebben ze overigens even pas op de plaats gemaakt, mede door de drukte van hun gezin en hun werk als inspecteur bij het Havenbedrijf (Dave) en als hoofd operations op de scheepvaartafdeling van technologisch bedrijf ABB (Dorith). Ze proberen hun vrijwilligersgroepje meer structuur te geven en blijven zich daarnaast wel inzetten voor educatie en bomenplantacties.


Tegels wippen

Gemeente Westland daagt bewoners uit om mee te doen aan de nationale actie NK Tegelwippen. Ook de gemeente wipt mee - zo zijn er in diverse kernen stenen door bloembakken vervangen.

De actie loopt tot 31 oktober. Inwoners kunnen de tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi. Deze rijdt nog op maandag 23 oktober. Als dank krijgt de tegelwipper een plant cadeau. De spelregels staan op de website van de gemeente en op www.westlandwoontduurzaam.nl.

Sedumtapijt

Op deze website zijn ook andere tips te lezen, bijvoorbeeld over het aanleggen van geveltuintjes of het gebruik van regentonnen. Groenambassadeur Eric Lancee uit Naaldwijk laat zien hoe je met je buurt kunt vergroenen. Samen met tien buren liet hij een groen sedumtapijt op hun zwarte schuurdaken aanbrengen. De vetplantjes zorgen voor een beter microklimaat en voor meer soorten insecten, wat weer meer vogels aantrekt. Het is onderhoudsarm en is goed te combineren met zonnepanelen, aldus de Naaldwijker.