Korren in de branding van Bergen aan Zee.
Korren in de branding van Bergen aan Zee. ((Foto: Johan Eilering))

korren in Bergen aan Zee

BERGEN AAN ZEE - IVN-gidsen gaan zondag 17 november weer korren in de branding van Bergen aan Zee.

Ondanks dat de temperaturen zakken is de temperatuur van het zeewater nog steeds lekker en in de zee bevindt zich veel jong leven. Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen.

Door met IVN-gidsen te gaan korren kan men bijzondere dingen ontdekken. Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Deelnemers hoeven dus niet zelf de zee in. Na een 'trek' wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden of zee-anemonen.

Zondag 17 november om 10.00 uur wordt gestart vanuit het IVN gebouw Parnassia. Trek warme kleding aan en draag bij voorkeur laarzen. Als het weer slecht mocht zijn wordt er gejut. Het korren duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes IVN centrum Parnassia volgen. Kijk ook op Facebook @ivnnoordkennemerland of ivn.nl/nkl
 

Meer berichten