Het gastvrije Museum van Egmond zoekt vrijwilligers. Inzet: Aris Krab op een van de nieuw aangeschafte schilderijen van Roeland Koning
Het gastvrije Museum van Egmond zoekt vrijwilligers. Inzet: Aris Krab op een van de nieuw aangeschafte schilderijen van Roeland Koning (Foto: Frits van Eck)

Museum van Egmond: gastvrij en inspirerend

Tekst door Carla Kager

EGMOND AAN ZEE - "Wat een verrassend sfeervol museum en wat een práchtige schilderijen!" Een veelgehoorde reactie in het Museum van Egmond dat tot en met april alleen geopend is voor groepsbezoek. Dat is altijd weer iets speciaals voor zowel de bezoekers als de vrijwilligers.

Zo was er onlangs het jaarlijkse uitje van 'Buurtzorg Egmond': medewerkers en cliënten gingen eerst aan de koffie met appelgebak bij Santiago aan het Pompplein. Even later ontvingen we ze hartelijk in het nabijgelegen museum. De stoelen in een kring en eerst maar wat vertellen over de kerk die in zee is gestort, het visserskamertje, de oude roeireddingboot en de bijzondere schilderijen van Roeland Koning. Het museum kocht er deze zomer weer drie bij en ziet er ineens heel anders uit.

Trotse Egmond-Binner

Daarna ging iedereen rondstruinen in het voormalige gereformeerde kerkje en zo ontstonden overal geanimeerde gesprekken over vroeger. Want de Egmonden hebben een rijke geschiedenis die meer dan 1000 jaar geleden in Egmond-Binnen is begonnen. Een aanwezige Egmond-Binner kon daarvan met enige trots getuigen. Het museum gaat echter vooral over het leven bij de duinen en de zee en het verleden van de drie Egmonden waar we zelf nog binding mee hebben en dat doet de ogen glinsteren. Een oud-stroper vertelde een ondeugend verhaal over hoe ze de jachtheren te slim af waren. Zo word je als vrijwilliger ook elke keer een beetje wijzer, al zou ik het ze niet nadoen.

Gastvrijheid

Het museum wordt gerund door een fijne ploeg van vrijwilligers en het zou mooi zijn, om deze groep wat uit te breiden. Je hoeft er geen speciale vaardigheden voor te hebben, als je gastvrij bent en enthousiast voor het museum, dan is dat voldoende. Je loopt eerst met iemand mee en dat kan gerust een half of heel seizoen zijn. Als beheerder ben je zelfstandig en het is leuk en interessant om met de bezoekers te spreken. Het aantal middagen (14.00 – 17.00 uur) dat je dienstdoet van mei t/m oktober is helemaal vrij en gaat in goed overleg. Een of twee keer per maand is al mooi.

Andere talenten

Sommige vrijwilligers zetten op den duur (ook) andere talenten in die te pas komen, bijvoorbeeld bij: fotografie, posters maken, stukjes schrijven, het museum op internet, facebook of instagram (nog niet), helpen bij een trouwerij, een groepsontvangst, onderhoudswerk, vitrines poetsen of op bestuurlijk vlak. De museumgroep komt enkele malen per jaar gezellig bijeen en er is een jaarlijks uitje. Als vrijwilliger ben je in een fraaie en inspirerende omgeving: een verrijkende ervaring en geen grote inspanning. Iedereen is welkom en je hoort er meteen bij. Een mooie gedachte in de decembermaand en wellicht een goed voornemen voor het nieuwe jaar!

Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. Tot eind april alleen open voor groepen. Ella van der Zeijden vertelt graag meer over het vrijwilligerswerk en regelt het groepsbezoek. Een rondleiding of (familie)ontvangst kan worden aangepast aan de wensen. Tel. 072-5064912 (niet 's morgens) of mail ellavanderzeijden@live.nl (Zie ook www.museumvanegmond.nl).

Meer berichten