Lezers schrijven

Nieuws

Beste mede-Egmonders

Vele toeristen uit binnen- en buitenland maken de reis naar de Nederlandse kust om er te genieten van het strand en de duinen. Dit is niet zonder reden, want in tegenstelling tot onze buurlanden is onze Nederlandse kust ongerept. Rijdend over de Hoeverweg, de Heilooër Zeeweg of de Herenweg richting Egmond aan den Hoef is de duinenrij altijd aanwezig en zichtbaar een herinnering aan dit unieke gebied grenzend aan zee. Eenmaal aangekomen blijft het zicht ook vanuit de dorpskern op de nabijgelegen duinen altijd aanwezig. Dit maakt ons dorp meer dan bijzonder en geeft het de entree naar Egmond aan Zee de uitstraling die het verdient.
Zoals enkele weken geleden te lezen is geweest in de ingezonden brief van de heer J. de Vries is de gemeente Bergen voornemens om alle aangezichten op de duinen rondom Egmond aan den Hoef te vernietigen. Een gepland sportcomplex aan de zuidzijde van de Egmonderstraatweg en een woonwijk met meer dan 160 woningen aan de westzijde van de Herenweg zullen het zicht op de duinen volledig gaan wegnemen. De plannen voor de woonwijk omvatten niet alleen bebouwing van het voormalig AZC maar ook het volledige gebied tot en met het gebouw Beekvliet. Natuurlijk is er ook in de gemeente Bergen behoefte aan nieuwe woningen nu het in heel Nederland weer economisch voor de wind gaat. Echter, de plannen schetsen dat er maar een beperkt aantal sociale en betaalbare woningen zullen verschijnen. Het merendeel zal verrijzen als dure vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen die aantrekkelijk zijn om als 'tweede (of derde) huis' enkel in de zomer te bewonen. Zijn deze lege huizen en de bijbehorende aantrekkingskracht op inbraak de toekomst die de gemeente voor ons dorp voor ogen heeft? Is er wel gekeken naar andere plekken rond Egmond aan den Hoef die die het dorpskarakter niet schaden? Er zijn tenslotte vele alternatieven die wel aan de behoefte van de Egmonders kunnen voldoen.
Omdat alternatieve locaties bestaan voor een nieuwe woonwijk en een voetbalcomplex, zou ik nooit voorgoed het aanzicht op de duinen en daarmee ook de ziel van Egmond aan den Hoef verkwanselen. Hopelijk delen alle Egmonders met mij deze zienswijze en blijft de strekking van deze inzending in het achterhoofd als op 21 maart voor de gemeenteraad gestemd gaat worden.
Namens verontruste bewoners,
E. Veenstra