Zoektocht naar andere energiebronnen

Algemeen
Groene stroken langs het kanaal tussen Bergen en Schoorldam ideaal voor grote zonneweide, als laatst mogelijke grote zoeklocatie in de gemeente
Groene stroken langs het kanaal tussen Bergen en Schoorldam ideaal voor grote zonneweide, als laatst mogelijke grote zoeklocatie in de gemeente Foto: Ed Bausch

GEMEENTE BERGEN - Zonneweides doen denken aan het gras rond openluchtzwembaden. Nu is het woord in zwang geraakt als een aanduiding die iets moet verzachten: het leggen van stalen geraamtes met een soort blauw glas op ‘leeg’ land. Verzachtend ook omdat ze moeten bijdragen aan een verandering in de energievoorziening aan ons allemaal. Dat is natuurlijk goed. Maar gesneden koek: dat is de plaatsing van de weides niet.

DOOR: ED BAUSCH

STROOK LANGS NOORD-HOLLANDS KANAAL ENIG OVERGEBLEVEN ZOEKLOCATIE

In Nederland zijn altijd ogen dichtbij

Energie uit zon en wind. Het lijkt zo logisch, er hoeft niks uit de grond te worden gehaald of ‘geroofd’. Energie uit wind heeft Nederland gemaakt tot wat het is, kijk naar de bergermeer of de Schermer en de Beemster. De reeds bestaande en te bouwen windparken op zee lijken een goede toekomst te zijn. Energie uit vallend water was er ook al. Gestudeerd wordt er op energie uit eb en vloed, uit zoet en zout water of uit vergisting van mest. Al is dat laatste nog heikel met dubieuze uitkomsten. Grootschalige opwekking van energie uit zonlicht is niet helemaal nieuw. We kennen de beelden van enorme velden met zonnepanelen in heel afgelegen gebieden op de wereld. Maar in ons dichtbevolkte land is het niet onomstreden. Want overal heeft iemand wel ergens zijn uitzicht dat ‘ie graag wil behouden.

Zonnepanelen en windturbines stuiten geregeld op weerstand

Simpel is het nergens

In het kader van de RES, Regionale Energie Strategie, hebben alle provincies de opdracht gegeven aan hun gemeentes om op hun grondgebied zoeklocaties aan te wijzen voor opwekking van energie uit zonkracht, middels plaatsing van zonnepanelen op grote schaal: zonneweides. Aan de zuid-oostkant van Bergen staan sinds enige jaren twee velden van de coöperatieve vereniging Bergen Energie. Die velden lijken breed geaccepteerd te zijn. Vanaf de Bergerweg zie je er bijna niets iets van, van het weggetje langs de ringvaart naar Alkmaar lijkt het vanuit de verte net een meertje. Zo simpel als daar lijkt het elders niet te zijn. Locaties die mogelijk passend zijn voor zonneweides aan de grenzen van de gemeente, zoals bij Schoorldam en de Sammerpolder tussen Egmond aan den Hoef en Heiloo, zijn al afgevallen vanwege gebrek aan draagkracht bij omwonenden en ondernemers. Aan de Bergerkant van het kanaal zijn er niet zoveel ‘ogen’ op de groenstrook. Nu zijn het de Koedijkers aan de overkant, gemeente Alkmaar, die hun twijfels uiten.

Het eerlijke verhaal van wethouder Valkering

Wethouder Klaas Valkering zegt: “Het opwekken in 2030 van fors meer stroom uit duurzame bronnen gaan we alleen halen als we dat doen in alle rust samen met onze inwoners. Het eerlijke verhaal is dat uitzicht kan veranderen, in min of meerdere mate. Er zijn voorbeelden genoeg in ons land waar je zonneweides mooi kunt opnemen in landschap.” Het vak van wethouderschap kan een boeiende balanceer-act zijn. De strook langs het kanaal is de laatste officiële zoeklocatie met een substantiële bijdrage. Anders resteren kleine veldjes rond de kernen en de platte daken op onze bedrijventerreinen. Stroomverbruik neemt eigenlijk niet eens toe in het gewone gebruik in huizen en bedrijven, er zijn zoveel besparingen gerealiseerd. Dat blijkt uit overzichten van de RES. De te verwachten forse toename wordt veroorzaakt door de enorme stroombehoefte voor de datacentra voor internetgebruik en de toename van auto’s die op elektriciteit rijden. De dilemma’s van deze tijd. In juni is de gemeenteraad aan zet, in juli Provinciale Staten.

Oplossing

Alternatieve energie-opwekkers zoals zonnepanelen en windturbines stuiten geregeld op weerstand vanuit de samenleving. Het rendement zou te laag zijn en het landschap wordt er niet mooier op. Weer andere oplossingen - om de klimaatdoelstellingen te halen - lijken niet eenvoudig voor handen. Wat vind jij? Rodi is benieuwd naar jouw mening.

Discussieer mee op de Facebook-pagina Rodi Bergen. Wat vind jij?