Eer voor Bergense gezagvoerder

Algemeen
Foto uit collectie Pieter Bijwaard.
Foto uit collectie Pieter Bijwaard. Foto: Aangeleverd

BERGEN - Captain piloot, dat was de Bergenaar Lucas de Ruyter van Steveninck (1919-2001). Hij woonde met zijn gezin aan de Jan Tooropweg. Hij was de eerste gezagvoerder die een KLM Jumbo ‘omhoog bracht’. Dat zal al een groot avontuur zijn geweest. Maar gevoel voor avontuur zat hem in de genen. Zodra hij tussen de jaren vijftig en zeventig van de vorige eeuw ergens zijn toestel aan land zette trok hij er op uit met zijn camera. Dat was een boxje, een Hasselblad, waar je van boven in keek, dus niet met de ogen gericht op het onderwerp of de personen. “Ik voelde me er minder een voyeur mee”, vond de piloot. 

DOOR: ED BAUSCH

Piloot Lucas de Ruyter van Steveninck zou vast trots zijn

Zo wist hij de mensen die hij fotografeerde van Dakar, Tokyo, Rio, Calcutta in al hun puurheid vast te leggen. Hij was gewoon heel erg geïnteresseerd in hen, hun omstandigheden en dat zullen ze hebben aangevoeld. 

Collectie

De foto’s hebben een hele grote kwaliteit, een verbazingwekkende journalistieke kracht ook. Later kreeg hij een opdracht om vanuit zijn vliegtuigje het landschap van Zuid-Amerika, Colombia, Peru in beeld te brengen. En als hij ergens ‘grond’ had, struinde hij de platenzaken in de steden en dorpen af, op zoek naar 78-toerenplaten met de ware volksmuziek. Een enorme collectie heeft hij zo opgebouwd. Alles gearchiveerd aan de Jan Tooropweg.

Vinkepeezer

Iets verderop, aan de Voert, zal op 31 oktober muziek uit zijn collectie klinken. Maar dan net even anders. Componist Ivo Bol gebruikt de opnames van De Ruyter van Steveninck als een basis voor zijn werk. Zuid-Amerikaanse warmte in een nieuwe vorm. Onder de naam Vinkepeezer, straattaal voor boefje, maakt Ivo Bol vinylplaten. Zijn ‘All Kinds’, een treffende verwijzing naar de interesse van De Ruyter van Steveninck in volkeren, bevat een onderlaag van gedigitaliseerde opnamen van de piloot. Met zijn onconventionele apparatuur en zelfgebouwd instrumentarium geeft Bol om 16.00 uur een concert in de stolpboerderij van Schlessart, de kunstboerderij aan de Voert. Het album is er dan ook, gestoken in een fraaie LP- hoes en een boekwerkje met een selectie van de foto’s van Lucas de Ruyter van Steveninck. Alles schitterend vormgegeven door de Bergense kunstenaar Pieter Bijwaard, die ook het initiatief nam voor dit bijzondere, gratis toegankelijke, concert. Met hem zag Rodi: de foto’s verdienen ruim aandacht te krijgen. Een schitterend tijdsbeeld. Eerst maar eens dit concert. De piloot zal vast geëerd zijn. De foto van Ivo Bol is gemaakt door Koos Breukel.