Food and film bij Cinebergen

  Nieuws
Dogman. (Foto: aangeleverd)
Dogman. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

Deze week bij Cinebergen presenteert Hemingway’s wederom voorafgaand aan de film een bijzonder 2-gangenmenu. Zelden heeft een film zo’n overweldigende ode gebracht aan de geneugten van voedsel als Jûzô Itami met Tampopo. Ook te zien zonder food.
In Journeyman gaat bokser Matty na een laatste wereldwedstrijd naar huis, waar hij instort door een vertraagde reactie op een verwoestende klap. Eenmaal ontwaakt uit zijn coma, blijkt hij niet meer de man te zijn die hij was. Marcello Fonte (Palm in Cannes voor beste acteur) speelt in Dogman de goedaardige hondentrimmer Marcello, die tegen het decor van een spookachtig Italië in een spiraal van geweld belandt, tot voor hem de maat vol is. In 3 Days in Quiberon heeft de klassieke actrice Romy Schneider (op weergaloze wijze vertolkt Marie Bäumer) zich een jaar voor haar dood teruggetrokken in een kuuroord in Bretagne. En nogmaals de warme romantische komedie Book Club.
Tampopo (do 27 - 19:00 (Food&Film) | zo 30 - 11:00 uur)
Neem plaats aan een van de lange tafels en geniet van Food & Film. Ditmaal met de onlangs gerestaureerde zeer geliefde klassieker Tampopo. Hoofdpersonage Tampopo is eigenaresse van een eetcafé dat erbarmelijk loopt en vreselijk slechte ramen (Japanse noedelsoep) serveert. Bovendien staat ze er, sinds het overlijden van haar man helemaal alleen voor. Een rondtrekkende vrachtwagenchauffeur en zijn bijrijder besluiten haar te helpen. Eten wordt in dit meesterwerk met veel gevoel voor humor verbonden aan seks, liefde, de dood, maar ook aan bioscoopbezoek, het genot van streven naar perfectie en het belang van aandacht voor alles wat je doet. Meerdere schitterende verhaallijnen lopen daarbij door elkaar.
Journeyman (vr 28 - 14:30 | zo 30 - 20:00)
In Journeyman heeft boksveteraan Matty Burton een leven lang linkse directes en uppercuts geïncasseerd. Hij was altijd een man van niet kletsen, maar aanpakken. Maar een laatste gevecht velt de volksjongen, die het canvas verlaat met een hersenbeschadiging. Zijn echtgenote Emma moet vervolgens niet alleen voor haar baby zorgen, maar ook voor haar gehandicapte en opvliegende echtgenoot. Na de sfeervolle opening in de boksring wint Journeyman ruim op punten met de schildering van een intieme, warmbloedige menselijke vertelling. Een liefdesverhaal, verpakt in een boksfilm. Klein, maar groots.
Dogman (vr 28 - 20:00 | za 29 - 20:30 | zo 30 - 15:30 | wo 03 - 20:00)
Na zijn meesterlijke mafia-epos Gomorra imponeert regisseur Matteo Garrone opnieuw met zijn meeslepende Dogman. Marcello, een vriendelijke hondentrimmer, wordt door een gewelddadige ex-bokser verleid om een diefstal te plegen. Als Simone hem na afloop lachend meldt dat hij een keffend hondje in de koelkast heeft gegooid, gaat Marcello meteen terug om het diertje te redden. Er is evenwel geen weg meer terug; de onzekere Marcello laat zich meeslepen in een spiraal van geweld. Maar wanneer hij zich voor de zoveelste keer verraden ziet door Simone, is de maat vol en begint hij te zinnen op wraak. Marcello Fonte als de goedaardige hondentrimmer is een regelrechte openbaring. Hij kreeg voor zijn rijk geschakeerd acteren dan ook een Gouden Palm in Cannes.
3 Days in Quiberon (ma 01 - 20:00 | di 02 - 14:30)
In 1981, een jaar voor haar dood, verblijft Romy Schneider in een kuuroord in Bretagne. En passant geeft ze wat uiteindelijk haar laatste interview bleek aan journalisten van Der Stern. Ze onthult erin dat ze straatarm is, 42 jaar oud en ongelukkig. Een tragische vrouw die getekend is door haar eerste rol als Sissi waar ze nooit meer van afkwam, een dominante moeder en een niets ontziend filmpubliek. Regisseuse Emily Atef volgt Romy stap voor stap door de drie dagen in Quiberon. In zwart-wit. Marie Bäumer speelt de bijzondere hoofdrol. Niet alleen lijkt zij fysiek als twee druppels water op Romy, ook haar charme en kwetsbaarheid komen wonderbaarlijk met die van haar overeen. Een ieder die nog eens het wonder Romy Schneider wil beleven, mag zich deze film niet laten ontgaan.
Book Club (di 02 - 20:00)
Het liefdesleven van vier hartsvriendinnen op leeftijd verandert drastisch wanneer zij op de boekenclub het boek Fifty Shades of Grey lezen. De vier steractrices (Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen, Mary Steenburgen) bewijzen dat zij nog niets aan vitaliteit en talent hebben ingeboet.
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072 589 63 10, infolijn: 072 581 59 14.

Meer berichten