De eerste coronakermis in Oostzaan - net even anders

Algemeen
De kermis gaat door, maar wel volgens de coronaregels. Op de foto Rob Meerhof tijdens zijn bezoek aan een voorgaande kermis.
De kermis gaat door, maar wel volgens de coronaregels. Op de foto Rob Meerhof tijdens zijn bezoek aan een voorgaande kermis. (Foto: Gemeente Oostzaan)

OOSTZAAN - Burgemeester Rob Meerhof heeft besloten dat de kermis in Oostzaan, ondanks de coronacrisis, toch doorgaat. “Ik vind het ontzettend belangrijk voor het dorp dat deze jarenlange traditie ook nu kan worden beleefd, zowel voor onze inwoners, als voor onze ondernemers. Wel moeten we er allemaal rekening mee houden dat de kermis door de coronacrisis een ander evenement wordt, dan we in voorgaande jaren gewend waren.”

De kermis in Oostzaan vindt van 6 tot en met 9 augustus plaats. De horecaondernemers reageren verrast, maar tegelijkertijd ook blij op het nieuws dat de kermis in deze periode toch doorgaat. Zij doen gezamenlijk een dringend beroep op de inwoners van Oostzaan om hen te helpen het evenement op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen.

“Het is belangrijk dat mensen zich aan de coronaregels houden. Het is niet alleen belangrijk voor hun gezondheid en plezier, maar ook voor ons als horecaondernemers”, aldus Roy van Dodewaard van Borrelz. Hij wijst daarbij op het feit dat horecaondernemers zelf verantwoordelijk worden gehouden voor het gedrag van bezoekers in en rondom hun etablissement. Wanneer bezoekers zich niet aan de regels houden, lopen de horecaondernemers het risico een boete te krijgen van minimaal € 4.300,-.

Steun burgemeester
Burgemeester Rob Meerhof ondersteunt de oproep van de horecaondernemers. “Het is heel fijn dat de kermis door kan gaan in deze coronacrisis. Door de coronaregels wordt het niet het grote evenement dat het de afgelopen jaren was. Zo zal er dit jaar geen tent staan bij Borrelz, zijn er geen extra biertappunten aanwezig, is er geen live muziek en ook geen versterkte muziek. De noodverordening vereist voldoende afstand tussen de bezoekers en er moet voorkomen worden dat mensen gaan meezingen en dicht bij elkaar gaan staan”, aldus Meerhof. “Dat is jammer, maar de situatie vraagt nu eenmaal van iedereen om zich verantwoordelijk te gedragen. Dat betekent ook dat er niet meer mensen op de terrassen kunnen dan er zitplaatsen zijn”.

Toegangscontrole
De kermis wordt opgebouwd op de locatie tussen het gemeentehuis en de begraafplaats en loopt door tot in de Begoniastraat. Aan beide kanten van de kermis wordt een hek geplaatst en wordt er een toegangscontrole gehouden. Er wordt geen entree geheven; de controle is bedoeld om het bezoekersaantal te reguleren.

Horecagelegenheid Borrelz krijgt de mogelijkheid om het terras iets te vergroten tot aan de straat, inclusief de eerste twee parkeerplaatsen. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat Borrelz iets meer gasten kan placeren. Let wel: er is geen tent bij Borrelz.
Horecagelegenheid Try Out krijgt de mogelijkheid om het terras iets te vergroten op het Kerkplein.

Ontspannen feest
Met deze aanpassingen gaan we voor het eerst een coronaproof kermis organiseren. Burgemeester Meerhof doet een dringend beroep op alle burgers om de kermis de kermis te laten en er een ontspannen evenement van te maken.
“Als de terrassen vol zijn, dan zijn ze vol”, aldus Meerhof. “Mensen moeten zich realiseren dat als de zitplaatsen op het terras bezet zijn, het maximumaantal horecabezoekers is bereikt. Bij elkaar staan met een biertje in de hand, rondom een café of op het Kerkplein, is er dit jaar helaas niet bij. Als het echt te druk wordt, en we de coronamaatregelen met elkaar niet naleven, komt de kermis in gevaar. Dat betekent dat iedereen wordt benadeeld. De gemeente zet dan ook extra beveiliging in.
“Ik doe een oproep aan de Oostzaners om de coronaregels te na te leven en het niet zover te laten komen dat de horecaondernemers continu mensen op hun gedrag moeten aanspreken.”

De politie schaart zich achter de oproep van de burgemeester en hoopt dat de kermis in Oostzaan een mooi feest wordt.

Wat kunt u zelf doen?

Reserveer een plek in een horecagelegenheid, zodat u verzekerd bent van een zitplaats;

Wees verstandig met het nuttigen van alcoholische drank;

Ouders/verzorgers: praat over corona en de kermis met uw kinderen. Zorg ervoor dat uw kinderen niet met groepen gaan hangen in het dorp;

Als het te druk wordt bij de ingang van het kermisterrein of in de nabijheid van de horeca, kom dan op een ander moment terug;

In het dorp luistert u naar de aanwijzingen van gemeentelijke handhavers en toezichthouders, beveiligers, horecapersoneel, kermispersoneel en politie.

RIVM-maatregelen:

Houd 1,5 meter afstand van anderen. Dit geldt op het kermisterrein en in de attracties en ook in de horecagelegenheden en daarbuiten;

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassen geen 1,5 meter afstand te houden;

Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 afstand te houden. Wel tot volwassenen;

Mensen die tot 1 huishouden behoren, hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden;

Desinfecteer regelmatig uw handen;

Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;

Schud geen handen;

Bent u ziek? Blijf thuis!

Openingstijden:

De kermis wordt dit jaar gehouden van 6 tot en met 9 augustus en is open van 15:00 tot 24:00 uur.

Toiletten
Op het kermisterrein en in de publieke ruimte staan geen toiletten. Café Borrelz heeft twee plaskruizen voor de deur staan.

Verkeer
De Begoniastraat en Dominee Nanne Zwiepsingel zijn in verband met de kermis van maandagmiddag 3 augustus 16:00 uur tot en met dinsdag 11 augustus 19:00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook de oplaadpaal is gedurende die periode niet bereikbaar.

Horeca
Café Huppelde Pub heeft zijn terras open tot 24:00 uur. Binnen is het café open van 09:00 uur tot 01:00 uur op donderdag en zondag en op vrijdag en zaterdag is het café open van 09:00 uur tot 03:00 uur.

Het Wapen van Oostzaan heeft zijn terras open tot 23:00 uur. Het binnen gedeelte is open van maandag tot en met donderdag van 11:30 uur tot 24:00 uur en vrijdag en zaterdag van 11:30 uur tot 03:00 uur.

Café Try Out heeft zijn terras open tot 24:00 uur. Binnen is het café open op donderdag en zondag van 11:00 tot 01:00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 03:00 uur.

Café Borrelz heeft het terras open tot 24:00 uur en binnen is het café open op donderdag en zondag van 11:00 tot 01:00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 03:00 uur.