‘Oostzaan moet zelfstandig blijven, maar niet ten koste van alles’

Algemeen
Edwin Stokvis:
Edwin Stokvis: "Het Kompas wordt in Oostzaan gespeld." (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

OOSTZAAN – Wat krijgen we nou? Wethouder Niels Bonenkamp een voorstander van een fusie met de groene buurgemeenten? Het stond twee weken geleden in het Parool (en in het AD) en in Oostzaan gingen de wenkbrauwen massaal omhoog. Het Kompas haakte er vorige week ludiek op in en dat gaf de beroering een extra dimensie. Reden genoeg voor Edwin Stokvis, fractievoorzitter van de VVD Oostzaan, om wat nuances aan te brengen.

Nee, er is geen bom gelegd, verwijst Stokvis naar de kop die boven het Kompas-artikel prijkte, maar er is wel veel ‘gedoe’ ontstaan. “Naar aanleiding van het artikel in het Parool kwamen er raadsvragen”, vertelt hij. “Ja, dat komt dan in de pers terecht en dan lijkt het alsof de VVD een draai heeft gemaakt. Nu zijn het Parool, AD en Noordhollands Dagblad, die er ook op reageerde, nog wel te ‘handelen’, maar het Kompas – die krant wordt in Oostzaan gespeld. En nu ben ik met veel artikelen in het Kompas blij, maar met dit artikel niet. Het heeft hier veel impact. Ik ben veel gebeld en aangesproken.”

Geconformeerd

Maar hoe zit het dan precies? De fractievoorzitter heeft er een verklaring voor. “De journalist van Het Parool kent Niels en heeft een uitlating van hem aangehaald die hij in 2018, als raadslid in zijn woonplaats Landsmeer, heeft gedaan. Dat heeft hij zelf in zijn artikel verwerkt. En misschien heeft Niels dit zelf ook niet handig gedaan. Maar toen Niels wethouder werd van Oostzaan, heeft hij zich geconformeerd aan de visie van de VVD Oostzaan. En die staat voor zelfstandigheid van Oostzaan.’

Bittere realiteit

Een duidelijke visie, maar ook hier brengt Stokvis graag even een nuance aan. Want de grootste partij van Oostzaan, inclusief Niels Bonenkamp, sluit zijn ogen niet voor de bittere realiteit. En de realiteit is dat Oostzaan, net als veel kleine gemeenten, buitengewoon zijn best moet doen om het hoofd boven water te houden. De jeugdzorg drukt zwaar op de begroting, het samenwerkingsverband met de gemeente Wormerland kost extra geld en dan dreigt er ook nog eens minder overheidssteun beschikbaar te komen uit het Gemeentefonds.

Tegen een bestuurlijke fusie

Edwin: “We kijken wat nodig is om zelfstandig te blijven, willen aan de bal blijven. We willen best dat Oostzaan een ambtelijke fusie aangaat met groene gemeenten. Met samenwerken is immers niets mis en dat gebeurt al, zoals met de gemeente Zaanstad. Want waarom zou je bijvoorbeeld als gemeente individueel iets aankopen, terwijl je dat ook samen kunt doen? Wel zijn we tegen een bestuurlijke fusie. Anders wordt de afstand met de burger te groot. En we willen juist dat Oostzaan dicht bij de burgers blijft, zodat ze iedereen gewoon bij Albert Heijn of Dirk kunnen blijven aanspreken. Maar niet ten koste van alles. Oostzaan moet niet een Artikel 12-gemeente worden. Dus wat de VVD betreft alleen fuseren bij uiterste noodzaak.”