Installatie nieuwe burgemeester niet zonder slag of stoot

Algemeen
Marvin Polak
Marvin Polak (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN – Op 31 mei nam Wimar Jaeger afscheid van de raad en het college. Zijn taak als waarnemend burgemeester zat erop. Na afloop van zijn laatste raadsvergadering was er enkel lof voor deze doortastende burgervader, die in korte tijd veel voor elkaar wist te krijgen en een aantal zaken op de rails zette. Werkelijk elke partij gaf blijk van erkentelijkheid en men zag Wimar met lede ogen vertrekken.

In zijn afscheidsrede benoemde Jaeger zeven punten die alle aandacht verdienen. De kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie stond bovenaan zijn lijst en verdient zeker aandacht. Ook de discussie over het Twiske, natuur óf recreatie benoemde hij als zeer belangrijk aandachtspunt. Wellicht kan er in de overweging worden meegenomen dat natuur én recreatie best samen kunnen. Het is een kwestie van afstemmen. Ook integriteit en openbare orde vormden belangrijke punten, alsook het sterker maken van het presidium en de Raad laten functioneren op hoofdlijnen (geen geneuzel dus). Als laatste punt gaf hij de Raad mee om eerlijk te zijn over de toekomst. Ben eerlijk tegenover de burger, die overigens ook de kiezer is, en neem hen mee in de visie over de toekomst van Oostzaan.

Installatie Marvin Polak

Op dinsdagavond 1 juni werd Marvin Polak geïnstalleerd als burgemeester van Oostzaan. Nestor van de Raad Marja van der Pol-Gase zat de vergadering voor. Na een korte inleiding kreeg GroenLinks het woord. Noah van Dansik nam positie en stak namens de fractie niet onder stoelen of banken dat GL beslist niet gecharmeerd is van deze burgemeester, mede ingegeven door het feit dat Polak zich laatdunkend had uitgelaten over GroenLinks en over Sigrid Kaag aangaande Palestina, dat in conflict is met Israël. GroenLinks heeft nog even overwogen om een motie van wantrouwen in te dienen, maar geeft Polak eerst het voordeel van de twijfel. De andere partijen staan nog steeds achter de benoeming en ook het college, bij monde van Rosemarijn Dral, steunt de burgemeester en hoopt op een vruchtbare samenwerking. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk gaf ook Polak een steuntje in de rug, maar refereerde wel dat een politicus altijd nog kan uitgroeien tot een goede burgemeester. Zaak is wel dat een burgemeester boven de partijen staat en weet wat er getweet en geretweet kan worden. Voorzichtigheid is daarbij absoluut aan te raden.

Ludieke oplossing

De zoon van Marvin Polak, Max, hing het keten van de gemeente Oostzaan om de nek van zijn vader. Dat gebeurd normaal gesproken door de loco-burgemeester, maar in deze coronatijd was dit een simpele maar zeer ludieke oplossing. Bij zijn rede stond Polak nog even stil bij de zaken die voorbij kwamen en bood nogmaals zijn excuses aan. Hij vindt zichzelf een verbinder die zachtaardig is, maar wel gaat voor de strijd tegen ondermijning en openbare orde en veiligheid. Zijn deur staat altijd open, voor iedereen. Hij beseft dat hij in een dorp is komen wonen en derhalve direct en makkelijk benaderbaar is. Na afloop van deze speech was er tijd voor een toost op nieuwe wegen en een prettige toekomst.

GvD

Wimar