Bouw metrostation in beeld

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Tijdens zijn dienstbetrekking bij het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam was Besemer in de gelegenheid om de bouw van Noord/Zuidlijn station De Pijp fotografisch te volgen. Dat diepste station van de metrolijn, de onderste verdieping ligt op -30 meter, heeft een lengte van 200 meter.

OOSTZAAN - Ronald Besemer houdt van 7 juli tot en met 30 augustus de foto-expositie The Twilight Zone in De KunstGreep. Daarmee brengt hij de bouw van metrostation De Pijp in beeld.

Bij de eerste keer, in maart 2010, dat hij via bouwladders afdaalde in station De Pijp, was er direct een fascinatie door de lange smalle ruimtes (later sporen en perrons met roltrappen) daar beneden. Ruimtes van ruwe betonnen en metalen constructies. Bouwlampen geven licht en er ontstaan schaduwen. Het is schemerig, vochtig, er hangt een aparte sfeer. De wijze van vastleggen en weergeven van de ruimte, constructies, licht en schaduwen geeft het gevoel dat je in een mysterieuze wereld ben, zo anders dan de winkelstraat bovengronds.

Het is bovendien tijdelijk. Uiteindelijk, in februari 2018, is alles verdwenen achter gladde materialen en beginnen de testritten met de metro’s.

Besemer heeft er in die acht jaar ongeveer 20 keer gefotografeerd. Eén geëxposeerde foto is gemaakt in het Centraal Station (ondergronds), en één in de tunnel bij het CS.

Openingstijden: ma/di/do van 08:30 tot 17:00, wo van 08:30 tot 19:00, vr van 08:30 tot 12:30

Zie ook www.ronald-besemer-photography.nl