Afra, Anita, Carla, Eray, Jacqueline en Petra zitten dinsdag 25 juni klaar voor de wedstrijd Nederland-Japan.
Afra, Anita, Carla, Eray, Jacqueline en Petra zitten dinsdag 25 juni klaar voor de wedstrijd Nederland-Japan. ((Foto: Michiel Verbrugge))

'Dit keer zijn de mannen ook uitgenodigd'

OOSTZAAN - Een groepje dames van de Waterput in Oostzaan, hebben net als in 2017, de de straat oranje versierd, omdat de Oranjeleeuwinnen het wereldkampioenschap in Frankrijk spelen.

De eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland werd gewonnen met 1-0. Vervolgens was het damesteam van Kameroen hun opponent. Het ging wat stroef, maar Oranje won met 3-1. De derde wedstrijd tegen Canada, afgelopen donderdag verspeeld, zagen de Waterputters een echt team op het veld en door echt de strijd aan te gaan, won Nederland met 2-1.

Uitjes

Afra, Anita, Carla, Eray, Jacqueline en Petra van de Waterput uit Oostzaan kijken niet alleen naar de dames van Oranje, ook de wedstrijden van de heren worden op de voet gevolgd. "Ook organiseren we regelmatig met een groepje buurvrouwen leuke uitjes. Zoals theater bezoek, iets creatiefs, fietstocht of we regelen een barbecue voor de hele straat", laat Jacqueline weten. "Nu hebben we de oranjetas weer van zolder gehaald en de vlaggetjes op de Waterput opgehangen. Wij vinden het is leuk dat het damesvoetbal op deze manier ook de aandacht krijgt."

Saamhorigheid

Voor Anita is saamhorigheid met de buurtjes heel belangrijk. "Het is natuurlijk niet alleen om het damesvoetbal te promoten. Wat is er leuker dat de mannen met ons naar de leeuwinnen kijken en wij met de onze partners naar de wedstrijden van de Oranjemannen. We vlaggen ons suf voor Oranje, maar natuurlijk gaat het om de gezelligheid op de Waterput."

Fans

Net als bij de buurtjes van de Waterput hebben de Nederlanders de voetbalkoorts al aardig te pakken. Het team van Sarina Wiegman, met als aanvoerder en keeper Sari van Veenendaal, aanvallers Lieke Martens, Shanice van Sanden, Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema, middenvelders Jackie Groenen, Dominique Bloodworth en Anouk Dekker, staat er inmiddels een hecht team op het veld. Tijdens het WK van 2015 troffen de Oranjevrouwen ook Japan tijdens de achtste finales. De Japanse vrouwen hebben sinds 2016 een vrouw aan het roer Asako Takakura. Kenners zijn het erover eens dat Nederland nu er beter voorstaat dan in 2015. Dus zeker een grote kans dat ze doorgaan naar de halve finales. De buurtjes van de Waterput zitten samen met veel oranjefans vanavond op het puntje van hun stoel.

Dress-code

Tijdens de voetbalwedstrijden die de leeuwinnen spelen is de dress-code op de Waterput uiteraard oranje. "De wedstrijd tegen Japan moet gewonnen worden om door te gaan naar de kwartfinales. Dan kunnen de vlaggen nog een tijdje blijven hangen in de straat. Om 21.00 uur zitten we weer bij elkaar. En dit keer zijn de mannen ook uitgenodigd om te kijken", zegt Carla van den Berge lachend. "Mijn man Ruud en ik stellen ons huis open om met zijn allen de wedstrijd te volgen. Het wordt zeker weer een gezellige boel op de Waterput!"

Meer berichten