In 2023 eindelijk weer een Avondvierdaagse in Rijswijk

Cultuur
Avondvierdaagse 2022 in Hoek van Holland. In Rijswijk vond er toen geen Avondvierdaagse plaats. Foto ter illustratie.
Avondvierdaagse 2022 in Hoek van Holland. In Rijswijk vond er toen geen Avondvierdaagse plaats. Foto ter illustratie. (Foto: Tom van Ooijen)

Er wordt dit jaar weer een Avondvierdaagse georganiseerd in Rijswijk. Dat blijkt uit navraag bij de gemeente. De Avondvierdaagse 2023 zal plaatsvinden op 9, 10, 11 en 12 mei. En het wordt zeker weten een feestje.

Het is voor het eerst in vier jaar dat er een Avondvierdaagse zal plaatsvinden in Rijswijk. De laatste editie was in 2019. Het wandelevenement werd jarenlang georganiseerd door het echtpaar Ruud en Ingrid Louman, dat ook de Sinterklaasintocht organiseerde. Toen zij ermee stopten, waren er geen andere vrijwilligers om het over te nemen. In 2020 en 2021 gooide corona roet in het eten, maar in 2022 konden er weer grote evenementen plaatsvinden. Toch werd er ook toen geen Avondvierdaagse georganiseerd.

Belofte

Reden voor Marc Weterings (Rijswijks-Belang) om op 9 juni 2022 te vragen naar de stand van zaken. Wethouder Larissa Bentvelzen antwoordde namens het college dat de gemeente bezig was met een evenementenbeleid, en dat er een vergunningsaanvraag was gedaan voor 2023. Over de organisatie die de vergunning had aangevraagd, beloofde Bentvelzen toen: “Als deze de vergunning rond krijgt, wordt het echt een feestje.”

De gemeente bevestigde dinsdag 31 januari aan Groot Rijswijk dat de vergunning is verleend. “Er is een aanvraag binnengekomen voor het organiseren van de avondvierdaagse dit jaar en die vergunning is verleend,” aldus een woordvoerder. “De gemeente is er blij mee dat de avondvierdaagse weer gaat plaatsvinden.”

De organisatie

Dat mag het nu dan gaan worden, op 9 tot en met 12 mei. De partij die de Avondvierdaagse gaat organiseren, is The Differences Events, een bedrijf dat feesten organiseert en gevestigd is in Rijswijk. De ondernemers hierachter zijn dj’s Marcel van Lith en Ruud Römer. Zij kennen elkaar al ruim 20 jaar via korfbalvereniging Refleks. Naast het verzorgen van fotobooths en drive-in disco’s op grote feesten, organiseren zij sinds 2015 jaarlijks Koningsdag in de Strijp. Dat doen de dj’s met veel succes: “Ieder jaar komen er honderden mensen feesten tijdens Koningsnacht en komen er duizenden mensen op de vrijmarkt af.” Daarnaast verhuren Van Lith en Römer sinds 2018 ook spullen voor feesten, zoals geluidsapparatuur, partytenten en statafels. Zij werken met twee andere vaste dj’s, waaronder een uit Rijswijk.

Bentvelzens belofte dat de Avondvierdaagse 2023 een feestje gaat worden, mag dus heel letterlijk worden genomen.