Absolutely Floyd speelt rijke oeuvre van Pink Floyd

Cultuur
De avondvullende voorstelling van Absolutely Floyd belooft een wervelend spektakel te worden.
De avondvullende voorstelling van Absolutely Floyd belooft een wervelend spektakel te worden. (Archieffoto: Absolutely Floyd)

Over een paar dagen zal psychedelische rockmuziek de grote zaal van de Stadsgehoorzaal vullen. De van origine Vlaardingse tributeband Absolutely Floyd speelt op zaterdag 25 november de avondvullende voorstelling Symphonic Times, met uitsluitend nummers van de Engelse rockband Pink Floyd. Waan jezelf even terug in de jaren ’60 en ’70 en droom mee op de klanken van deze legendarische rockband. “Het wordt een wervelend spektakel.”

Door Bart van der Linden

Het rijke oeuvre van Pink Floyd is bij Absolutely Floyd in goede handen. De band kondigt de avond in een promo aan als een ‘A Pink Floyd Experience, from past to present’. De ervaren band ademt Pink Floyd en zal dit ook aan het publiek laten horen in de Stadsgehoorzaal. De tien muzikanten zijn allemaal, hoe kan het immers ook anders, idolaat van de Engelse band.
Zo ook Peter Bénard. De Vlaardinger, gitarist in de band, richtte Absolutely Floyd in 2007 op. Door de jaren heen trad de band al vele malen op in Nederland en België en met succes. De iconische muziek die door de band wordt gespeeld, wordt steevast goed en hoog gewaardeerd. Ze speelden voor het laatst in de Stadsgehoorzaal in 2019. “Het is voor ons een thuiswedstrijd in de Stads”, vertelt Bénard. “We willen de muziek van Pink Floyd zo goed mogelijk spelen.” Zelf is Bénard altijd een groot Floyd fan geweest. “Ze waren hun tijd ver vooruit. En ze hebben gewoon meesterlijke composities gemaakt. Hun muziek sprak mij bijzonder aan. Floyd is een way of life, zeg ik altijd.”
Op zaterdag 7 oktober was de aftrap van hun nieuwe concerttour in Geleen. “We proberen zo’n 15 tot 20 keer per jaar op te treden”, zegt Bénard. “Dat kan zijn op festivals of poppodia, maar met name in theaters. Ieder theaterseizoen proberen we qua repertoire wat anders te doen. Bij Symphonic Times pakken we het gehele oeuvre. Sowieso komen de grote hits voorbij, maar we spelen ook minder bekende parels.”
Dat het niet zomaar een voorstelling wordt waarin de liedjes van Pink Floyd worden gespeeld, moge duidelijk zijn. Want de Engelsen waren immers de pioniers van de progressieve rock en symfonische muziek. De band was vernieuwend in zijn tijd en experimenteerde met geluid, hoesontwerpen en live-concerten. Hun songteksten waren filosofisch van aard en maakte de legendarische band tot een waar icoon in de historie van de rockmuziek.
Ook Absolutely Floyd pakt het groots aan. Wil je Pink Floyd horen, Pink Floyd voelen en Pink Floyd zien? Absolutely Floyd neemt je een avond mee met iconische Floyd nummers. “Het wordt een wervelend spektakel, met veel interactie met het publiek”, belooft Bénard. “Zo hebben we een groot scherm hangen waarop videobeelden te zien zijn en dit gecombineerd met lichteffecten en de Floyd sound.”
Kaarten voor Symphonic Times zijn te koop op www.stadsgehoorzaal.nl. Kijk voor meer info over Absolutely Floyd op www.absolutelyfloyd.nl.