Paddentrek - “De vrouwtjes dragen soms de mannetjes op de rug.”

Algemeen
De dinsdagavondploeg, met links Helena Perez, achter het bord met grijze jas Mirjam van Riel en uiterst rechts Evelijn Boelhouwer.
De dinsdagavondploeg, met links Helena Perez, achter het bord met grijze jas Mirjam van Riel en uiterst rechts Evelijn Boelhouwer. ((Foto: Ed Bausch))

BERGEN - Helden, zo kun je ze gerust noemen. De leden van de werkgroepen die proberen zoveel mogelijk padden, salamanders en kikkers te helpen om de soms honderden meters lange oversteek te maken van hun winterverblijf naar de waterkant om zich daar voort te planten. 

DOOR: ED BAUSCH

“De vrouwtjes dragen soms de mannetjes op de rug. Het zijn koudbloedige dieren, in het voorjaar zijn ze vaak verzwakt en koud van de lange winter en strompelen ze echt naar het water,” zegt Mirjam van Riel van de Nesdijkwerkgroep. “In de huidige tijd is de oversteek vaak een hachelijke onderneming door de enorme toename van het verkeer.” 

In Bergen is er een werkgroep voor de Natteweg/Westerweg en voor de Nesdijk/Sluislaan. Als het ’s avonds gaat schemeren worden de wegen met hekken afgesloten en bij de ochtendschemering worden de hekken weer aan de kant gezet. Tot ongeveer 22.00 uur zijn de werkgroepleden met hun zaklantaarns en emmers bezig om bestemmingsverkeer te begeleiden en de padden, kikkers en salamanders te helpen oversteken. “En we halen ze ook uit rioolputten.” Ontroerend vrijwilligerswerk. En niet iedere automobilist of brommer is vriendelijk begripvol. ”De meesten gelukkig wel, hoor, als we uitleggen wat we aan het doen zijn.”

Schakel in voedselketen

“De samenwerking met de gemeente is heel goed. We hebben een paar jaar geleden de grote gele borden gekregen en de toestemming om de hekken te plaatsen”, vertelt Mirjam van Riel van de Nesdijkwerkgroep. Die is in 2014 ontstaan. “Het is heel noodzakelijk dat we dit doen, want de amfibieën, de verzamelnaam voor padden, kikkers en salamanders, zijn een belangrijke schakel in de voedselketen en de biodiversiteit. Als de temperatuur wat begint op te lopen komen ze in beweging, zeker als het wat vochtig weer is. Meestal is het begin maart, nu wat later omdat het lang koud bleef.”

Paddenregen

“Ze gaan dus eigenlijk terug naar hun geboortegrond om zich voort te planten. Het is wonderlijk dat ze de weg heen en weer weten. De eitjes komen pas in juli uit en ook ‘de kinderen’ weten dan de weg terug naar de erven te vinden, ver weg van de waterkant. Dat zijn er dan zóveel, dat heet de paddenregen. Daar helpen we niet bij. De hulp is echt nodig in het voorjaar, tijdens de paddentrek.” Evelijn Boelhouwer en Helena Perez (van de werkgroep Natteweg) weten er net als Mirjam van alles over te vertellen. “Het is niet alleen het verkeer dat de padden bedreigt. Met verontreinigd water is dat net zo. Het is echt nodig dat we de beestjes helpen. Als in de loop van april het werk is gedaan, houden we met elkaar onze paddenpicknick. Dat is ons loon.”

“Ik vind alle beestjes leuk”

Op veel plekken in Nederland zie je ze, de lage schermen langs een weg. Die voorkomen dat de padden de weg op gaan. Ze lopen dan wel langs zo’n scherm en vallen dan ergens in een emmer. “En dan zijn er overal die leden van paddenwerkgroepen die de diertjes uit de emmers halen en ze de weg overzetten”, zegt Mirjam. “Ik vind gewoon alle beestjes leuk, wurmpjes en lieveheersbeesjes help ik ook altijd.” 

Voor deelname aan de werkgroepen: Mirjam (Nesdijk) 0614329538 en Helena (Natteweg) 0640587663. Op padden.nu is meer informatie te vinden over deze belangrijke amfibieën.