Basisscholen nemen alternatief afscheid van groepen 8

Algemeen
Het Mozaïek speelde dinsdagavond hun musical in de buitenlucht.
Het Mozaïek speelde dinsdagavond hun musical in de buitenlucht. (Foto: Theo Annes)

REGIO - De groepen 8 van de basisscholen nemen deze weken afscheid. Dit bijzondere en vaak emotionele moment ziet er deze zomer heel anders uit. Dit jaar geen afscheid met een knusse erehaag, feestelijke eindmusicals met opa's en oma's in de zaal, ook geen pyjama-party's of waterballet. De scholen worstelen wel met de 1,5 meter. Hoe gaan ze met deze uitdagingen om?

Scholen moesten een alternatief verzinnen, want afscheid nemen is belangrijk voor de leerlingen. Ze hebben acht jaar basisonderwijs achter de rug, hebben vaak meerdere jaren met dezelfde kinderen in de klas gezeten en willen daarom feestelijk gedag kunnen zeggen. Scholen zijn de laatste weken druk in de weer om het voor de leerlingen feestelijk te houden ondanks de 1,5 meter protocollen. Wij vroegen een aantal leerkrachten van groep 8 naar hun ervaring.

Joost Goedbloed van Het Mozaïek in Broek op Langedijk

Joost Goedbloed is de leerkracht van groep 8. "Voor mijzelf betekende deze periode van corona aanpassen en flexibel zijn, maar de hulp en bereidheid van zowel team, ouders als kinderen hebben ervoor gezorgd dat we er een prachtig afscheid van hebben kunnen maken. De kinderen vonden het heel fijn dat we de musical gaan opvoeren en dat we toch nog een zo 'normaal' mogelijk einde van de basisschooltijd kunnen hebben. In de voorbereidingen naar de musical toe hebben we onder andere een digitale workshop van Carlo Boszhard (schrijver van onze musical JungleBeat) gehad, dit was een prachtige en leerzame ervaring. Verder hebben we de musical eerst in twee groepen ingestudeerd, waarbij de rollen die vaak samen op zijn, tegelijk op school aanwezig waren. Vanaf het moment dat we weer met de hele klas naar school mochten, hebben we deze twee delen in elkaar gevoegd en is het nu een prachtig totaalbeeld geworden! We hebben de musical buiten opgevoerd, alleen voor collega's en ouders. Organisatorisch een uitdaging, maar voor de opvoering zelf was er weinig verschil. Het was juist een prachtige avond!

Erik Poel en Ingrid Vlaar van OBS De Wijde Veert

Erik Poel en Ingrid Vlaar vinden het fijn dat er in de krant aandacht aan wordt besteed aan de groep 8-ers; "Dat verdienen ze! Wij hebben twee groepen 8 en als leerkrachten hebben we deze periode veelvuldig moeten schakelen. Bij de kinderen waren direct aan het begin van de sluiting al vragen over het afscheid, maar ze begrepen al heel snel dat wij daar toen ook nog niet zo veel over konden zeggen. We vinden dat onze groepen het supergoed gedaan hebben tijdens de periode van het thuiswerken. Op het moment dat de scholen weer open gingen waren die vragen er uiteraard weer. Direct na de teleurstelling over de activiteiten die niet doorgingen (kamp en musical) hebben we aangegeven te gaan kijken naar wat er dan wél mogelijk was binnen de richtlijnen en beperkingen. We hebben voor een filmscript gekozen om alle eventuele onzekerheden weg te nemen. Het is echt fantastisch om te zien hoe onze kinderen van de beide groepen 8 geschakeld hebben. De rollen waren heel snel verdeeld, evenals het leren van de teksten. Kleding regelden ze zelf; decorstukken werden gemaakt en de school heeft 2 goede camera’s aangeschaft. Collega’s kwamen met een green screen, zodat filmen op locatie op deze manier mogelijk werd gemaakt; een groepje kinderen heeft in korte tijd geleerd hoe je moest editen en met welk programma. Het is dus echt een film voor en door de kinderen. Ze zijn er ook trots op. Het eindresultaat laten we zien op een afscheidsavond in school met alleen de kinderen. Voorafgaand is er een buffet samen met de juffen en de meesters. Dit doen we normaal gesproken ook tijdens kamp op de laatste avond. We gaan ook nog zwemmen met de kinderen en lunchen op school. Op de laatste schooldag neemt groep 8 traditiegetrouw afscheid van de school door op de muziek van ‘We are the Champions’ van Queen met hun laatste rapport de trap af te lopen, de hal door met alle kinderen van de school als een soort erehaag en de deur uit, waar ouders ze staan op te wachten. Die traditie houden we in ere en maken we ook dit jaar weer mogelijk met een aantal aanpassingen. Veel kinderen vinden dit één van de belangrijkste groep 8-momenten en zijn blij dat we dat op deze manier nog mogelijk maken. Het afscheid is dus anders dan andere jaren, maar we hebben geprobeerd binnen de mogelijkheden die er waren alternatieven te zoeken en om te denken."

Sonja Pronk van De Phoenix

"Aan het einde van de basisschool wordt groep 8 echt één groep. Ik was bang dat deze groep dit proces niet zou doormaken vanwege het thuisonderwijs maar dat gebeurt gelukkig wel. En dat is fantastisch en ontroerend om te zien! Wij hebben heel bewust de afscheidsavonden vanaf woensdag 1 juli gepland, in de hoop dat er boven de 30 personen mochten komen en dat is gelukt. Dit houdt wel in dat onze afscheidsavond op vrijdag 3 juli is, dus we gaan echt tot het einde door. De afgelopen vier weken werken mijn duo en ik bijna 5 dagen in de week om de kinderen een goed afscheid te geven. Dit doen we graag omdat we vinden dat ze een goed afscheid verdienen. Kinderen en ouders zijn ook onwijs enthousiast en dat maakt het voor ons ook makkelijk om nog even de schouders eronder te zetten. Meestal doen we dit met een andere groep 8 samen, we hebben in totaal 4 groepen 8 op De Phoenix, maar we hebben er nu voor gekozen dat iedere groep 8 zijn eigen musical doet. Tijdens de avond zelf zijn alleen de gezinsleden aanwezig en is er een livestream voor de thuisblijvers. Ook zijn we nog op kamp geweest. Niet naar het mooie Texel maar wel naar het prachtige Hoogwoud! We hebben geslapen in tenten op een camping en heerlijk gezwommen in het zwembad en natuurlijk de hele nacht wakker gebleven. Het voelde aan alle kanten als een echt kamp!

Laura van Breugel OBS Barnewiel/ IKC Oudkarspel:

"Als leerkracht van groep 8 weet je dat het einde van het schooljaar altijd een bijzondere periode is. Je start met het oefenen van de musical en je gaat op kamp. We hadden net de rollen verdeeld toen we opeens thuis moesten werken. Meteen kwamen de vragen van de kinderen: "Kunnen we de musical wel doen? Kunnen we nog wel op kamp? Komen we nog wel op school?" Alles stond nog open. Maar al snel werd mij duidelijk gemaakt dat Kamp er niet in zat... Helaas. Maar gelukkig mochten we de musical wel doen. Mijn zoon Fimme zit ook bij ons op school. Ik heb het dus als juf en als moeder van dichtbij meegemaakt. We hebben met z'n allen flink gebaald, maar ze wisten ook heel goed dat het overmacht was dat we niet op kamp konden. We vonden vrij snel weer ons plekje in de klas. Kids waren blij om elkaar weer te zien. De musical stond voorop. We zouden gaan knallen, op welke manier dan ook! Ze hebben alles gegeven en hielpen elkaar waar nodig. Het heeft ons ook dichter bij elkaar gebracht.
We hebben onze musical vorige week opgevoerd voor een nagenoeg lege zaal. Het werd professioneel gefilmd door Chapel Media en via een livestreamverbinding werd er thuis meegekeken. Mijn collega's lieten me niet in de steek en zaten boven in een lokaal, keurig op 1,5 m live te kijken naar de musical. En na afloop kregen we een groot applaus. Het was gek om de sfeer van een volle zaal te moeten missen. Ik was bijna de enige in de zaal die erg moest lachen om de grapjes. Ik ben ontzettend trots op mijn groep 7-8 die maar 2,5 week samen heeft kunnen oefenen en ze spetterden het scherm af. Heel gaaf. Dit hebben we toch maar mooi gedaan. Woensdag 1 juli hadden we afscheidsavond op school. We aten met alle groep 8 leerlingen van IKC Oudkarspel. De juffen en meesters zongen voor elk kind een persoonlijk liedje. Daarna zongen de toppers van groep 8 nog één keer de medley van de musical op het schoolplein voor de ouders. Nu gaan zij met een goed gevulde rugzak de wijde wereld in.
Normaal doen we dit meteen na de musical. Dat heb ik wel gemist. Het doet toch altijd wel wat met je. Een zaal vol trotse ouders met hier en daar een zakdoekje. Maar ik ben vooral blij dat we het toch nog kunnen doen. Normaal hebben we ook veel klassenfeestjes. Dit jaar eentje. Afgelopen vrijdag barstte het feest los. Wat hebben we genoten met elkaar. Ik heb veel samengewerkt met mijn collega's Susanne en Daniëlle, ook leerkrachten van groep 8. We kregen hulp waar nodig was. De directie dacht met ons mee en collega's hielpen waar nodig.
We hebben het decor mogen bouwen bij twee toppers van ouders uit onze klas. We hadden meteen een WhatsApp groep vol ouders die ons wilden helpen met het decor. Super om te zien dat iedereen onze groepen het afscheid gunden. Het ging heel goed. En we kregen na afloop veel complimenten. Het was een gek jaar maar we hebben veel geleerd. Het heeft ons als klas alleen maar hechter gemaakt. Ik heb nog nooit zoveel stelletjes gehad in de klas, haha. Dit jaar vergeten ze nooit meer. En ik ook niet! Ik ben een hele trotse juf!"

Groep 7/8 van de Barnewiel trad op voor een lege zaal, maar thuis keek iedereen mee.
Meestal doen de groepen 8 van De Phoenix hun musical samen, maar nu deed iedere groep zijn eigen musical.
De Wijde Veert name en film op en bekeek deze samen.