Diamanten huwelijk Gré en Joop Stins-Bolt

Algemeen
Joop en Gré Stins-Bolt zijn na zestig jaar nog steeds dolgelukkig met elkaar.
Joop en Gré Stins-Bolt zijn na zestig jaar nog steeds dolgelukkig met elkaar. (Foto: Theo Annes)

ZUID-SCHARWOUDE - Het is prachtig dat na 60 jaar huwelijk het diamanten echtpaar nog steeds kan zeggen dolgelukkig met elkaar te zijn. Dat geldt zeker voor Gré en Joop Stins-Bolt.

Op 6 maart 1961, 60 jaar geleden, gaven zij elkaar in Opperdoes, de woonplaats van Gré het ja-woord. Joop, een echter Broeker, was op een zaterdagavond met een vriend naar Medemblik gegaan voor een avondje uit en daar ontmoette hij Gré met haar vriendin. De vlam sloeg gelijk over, zowel voor Joop en Gré als voor hun vrienden, dat ook trouwde. Na 4 jaar verkering werden Gré en Joop in de echt verbonden.

Opperdoes

Gré kwam uit een groot gezin met 9 kinderen dat vanuit Groningen naar Opperdoes verhuisde waar vader Bolt een bakkerij begon. Gré hielp natuurlijk mee en kon flink aanpakken. Later werkte zij nog als gezinshulp en bij een supermarkt. Eigenlijk is zij haar hele leven de zorgzame vrouw geweest die zij, tot op dag van vandaag nog steeds is. “Tsja, dat kwam ook omdat ik vaak van huis was en Gré het huishouden moest runnen,” zegt Joop en erkent ruiterlijk niet altijd bij zijn gezin geweest te zijn. “Ik werkte vanaf mijn 14de bij mijn vader op de markt. We verkochten bloemen en planten. Mijn familie was ooit, ongeveer vanaf 1892, met deze marktverkoop begonnen. Het bedrijf ging dus over van vader op zoon. Later deed ik de markt samen met mijn zwager Piet Vijn, die welbekend was in Langedijk. Daar heb ik geweldig mee samen gewerkt. Nu doet mijn schoonzoon Pieter Wouda dat met Peter Vijn, zo blijft het allemaal bekend en vertrouwd.” Joop stopte rond zijn 65ste met de markten. Hij deed dat 6 dagen per week en stond o.a. op de markten van Schagen, Haarlem, Purmerend en Alkmaar. Vaak om 5 uur beginnen en vaak laat thuis, om daarna nog andere bezigheden te gaan doen. “Dus miste mijn gezin mij wel eens en lagen hun kinderen, dochters Lia, Jolanda en Riemy, al op bed. Maar ik zorgde voor de inkomsten en Gré voor de uitgaven..!” Joop was 28 jaar lid van mannenkoor ‘De Lofstem’, waarvan 8 jaar als voorzitter. Daarnaast verrichtte hij werkzaamheden voor de Christelijke kerk te Broek als diaken en ouderling, was ook bestuurslid en later ongeveer 15 jaar voorzitter van de ‘Centrale Vereniging Ambulante Handel’ en, samen met Gré nog altijd vrijwilliger bij Reigersdaal, al meer dan 28 jaar!

Geloof

Het geloof speelt een belangrijke rol bij het bruidspaar, hoewel door corona kerkbezoek nu niet mogelijk is. Hun spreuk ‘Dank aan Onze Vader’ is voor hen dan ook van grote betekenis. Na hun verhuizing van de Dijk naar appartementencomplex ‘De Kardinaal’ in Zuid-Scharwoude is het leven minder hectisch geworden en genieten zij in goede gezondheid van hun ‘oude’ dag. Joop: “Mijn huisarts zegt dat ik medisch gezien 10 jaar jonger ben!’ Het echtpaar heeft ondertussen 6 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen en is daar reuze trots op. Nog heel veel gelukkige en gezonde jaren toegewenst!

(door Ben Wansink)