Je bent 18 jaar en gaat voor het eerst stemmen

Algemeen
Afbeelding

DIJK EN WAARD - Hoe is het om voor het eerst naar de stembus te mogen? Rodi Media sprak met Isis, Fleur en Dylan over hun ‘eerste keer’. Op welke partij stemmen ze, waar is hun keuze op gebaseerd en wat verwachten ze van deze partij in de toekomst?

Isis Kistemaker (18) woont samen met haar moeder en twee jongere broertjes in Noord-Scharwoude.

Isis Kistemaker

 “Ik ga volgende week stemmen op D66. Of dit Sigrid Kaag wordt of iemand anders uit de partij, daar ben ik nog niet uit. Ik stem op deze partij omdat ik het met de meeste van hun standpunten zeker eens ben. Ik heb hierin nog heel lang getwijfeld tussen D66 en GroenLinks. Allereerst vind ik het vanuit mijn eigen standpunt als jongere en HBO student bijvoorbeeld belangrijk dat er meer betaalbare woningen komen, en dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. Ook vind ik het klimaat belangrijk. Hier heeft D66 hele realistische en goede ideeën over. Dit zijn een paar van de belangrijkste punten, maar ook vind ik het belangrijk dat er meer gelijkheid en minder discriminatie plaats vind in Nederland, en helemaal in de Tweede Kamer. Daarom wil ik graag op een vrouw stemmen. Op Sigrid Kaag, of op de eerste vrouw onder de streep op de lijst, zodat er meer vrouwen in de kamer terecht komen.”

Isis heeft niet getwijfeld of ze moet gaan stemmen. “Ik vind het belangrijk om gebruik te maken van mijn stemrecht omdat we in een goede democratie leven, waar je dan wel gebruik van moet maken. Ook vind ik het belangrijk dat er een aantal dingen veranderen waar het huidige kabinet meer voor staat, zoals de marktwerking in de zorg en de dure huizen. Kijkend naar mijn eigen belangen vind ik dus het klimaat, huizenmarkt en de basisbeurs erg belangrijk, en als ik hier ook maar een klein beetje invloed op kan hebben doe ik dit graag. Ik vind het bovendien leuk om te stemmen omdat ik de politiek interessant vind en ik voor het eerst mag dit jaar :)!”

Als ze zelf in de politiek zou zitten zou Isis strijden voor meer gelijkheid en minder discriminatie. “Ik vind dat je anoniem moet kunnen solliciteren bijvoorbeeld en ben voor een marge van 10% van diversiteit in belangrijke plekken zoals de Kamer, liever nog meer natuurlijk. Ook zou ik mij focussen op het onderwijs en jongeren, omdat ik vind dat hier veel meer aandacht aan kan worden besteed. Ook de huizenmarkt en het klimaat zouden aangepakt moeten worden, ook met oog op de toekomst. Ik stem grotendeels voor op de lange termijn, maar vind wel dat er op de korte termijn al een hele hoop veranderingen gemaakt moeten worden. Zoals het klimaat. Ik vind dat daar nu verandering in moet komen met oog op de toekomst. En er moeten nú meer huizen gebouwd worden om te voorkomen dat er later meer problemen komen. En ik denk dat op een vrouw met goede ideeën stemmen ervoor zorgt dat er in de toekomst steeds meer vrouwen partijleider zijn.

Dylan Dekker (18) uit Alkmaar

Dylan Dekker

De Alkmaarse Dylan Dekker (18) heeft geen moment getwijfeld: zijn stem gaat uit naar Groen Links en Jesse Klaver omdat deze partij aansluit bij zijn visie voor Nederland. “Ik zou Nederland graag eerlijker willen zien, waarbij we rekening (proberen te) houden met iedereen. De verschillen tussen mensen waar ze zelf geen invloed op hebben vind ik te groot, hoe kan een advocaat haar werk goed doen als de schoonmaker niet is geweest? Elk beroep in de samenleving is belangrijk terwijl niet elke medewerker de waardering in vorm van loon krijgt die hij of zij verdient. Naast mijn studie en werk ben ik ondernemer, naar mijn idee pakt rijkdom eerlijker verdelen op lange termijn voordelig uit voor de werknemers en de eigenaar van een bedrijf. Dat stukje meer motivatie door een eerlijk loon en een lach op het gezicht van personeel die geen geldzorgen hebben zullen klanten ook opmerken, waardoor ze meer geld willen uitgeven.

Een democratie werkt alleen als iedereen stemt, dan worden de belangen van iedereen vertegenwoordigd. Een goede discussie waar 10 ‘partijen’ mee te maken hebben kun je ook niet voeren met zijn tweeën. “Als hij zelf een punt op de politieke kaart mocht zetten, dan zou hij gaan voor ‘wijzer onderwijs’. “Het onderwijs wat ik de afgelopen jaren heb gekregen voelde eerder als dagbesteding. Ik zou liever hebben geleerd hoe de wereld werkt, hoe ik om ga met uitdagingen in het dagelijks leven en meer algemene kennis zoals het doen van belastingaangifte. In de politiek denk ik dat het allemaal draait om de toekomst, grote wijzigingen gaan vaak langere periodes overheen, misschien is het dan al mijn tweede beurt om te stemmen. Ik probeer ook meer te kijken naar de gedachtes van partijen in plaats van de plannen, want een politiek plan is snel te mooi om waar te zijn als je het mij vraagt.”

Fleur Compas (19) Noord-Scharwoude

Fleur Compas

Fleur Compas (19) Noord-Scharwoude vindt het nog lastig om te bepalen op wie ze gaat stemmen, en voor haar komt de datum dan ook al best snel dichterbij. “Bij mijn stemwijzer kwam ik het beste uit op JA21. Ik wil mij van het weekend nog even op deze partij verdiepen. Ik vind wel dat je als jongere MOET stemmen. Vooral omdat het om je eigen toekomst gaat, oudere mensen leven korter dan wij. Als ik zelf een politieke partij had dan zou ik strijden voor betere woningaanpak voor jongeren, omdat ik zelf graag uit huis wil samen met mijn vriend maar kopen zelfs in Friesland onmogelijk is.... Echt heel erg toekomstgericht stem ik niet, ik hou bij mijn aanstaande stem eigenlijk vooral rekening met mijn eigen toekomst en die van mijn kinderen over een paar jaar. Ik wil goed onderwijs en een goede start voor jongeren die op zichzelf willen gaan wonen. Ik zeg altijd als de start goed is en je blijft volhouden is het einde prachtig...”

Anne Hiddinga (19) uit Heerhugowaard

Anne Hiddinga

Anne Hiddinga (19) uit Heerhugowaard wil niet zeggen op welke partij ze gaat stemmen. “Mijn ouders en vrienden weten wel waar ik op ga stemmen. Sinds kort is iedereen in de vriendengroep 18+ en we motiveren elkaar te stemmen en te weten wáár we voor stemmen. Ik snap dat niet iedereen het met vrienden gaat hebben over stemmen. Het is niet bepaald een luchtig onderwerp, zeker nu met de coronacrisis en het hele 2020. Maar ik ben blij dat wij het wél doen. Praten over stemmen zorgt er ook voor dat we, zeker nu, ook dichterbij elkaar komen. Ook hebben we bijvoorbeeld allemaal de ‘stemwijzer gedaan maar we kwamen er achter dat de uitslag van de test voor ons niet helemaal klopte. Het is altijd een open gesprek en daardoor leren we allemaal meer over het bestuur van ons land. Maatschappijleer was nooit een vak wat ik geweldig vond maar door de verkiezingen dit jaar heb ik echt wel een interesse in politiek ontwikkelt. Ik wil wel graag delen dat ik dat jaar ga stemmen op een vrouw. Momenteel is slechts ongeveer 32% van de tweede kamer vrouw en daar mag in 2021 best verandering in komen. Ik denk dat dat gezond zou zijn voor de tweede kamer. Op de website www.stemmenopeenvrouw.com kan je per partij alle vrouwen vinden. Je kan iedereens bio lezen en heel makkelijk iemand vinden die opkomt voor de dingen die jij belangrijk vindt.” Ze heeft lang uitgekeken om gebruik te mogen maken van haar stemrecht en begrijpt dan ook niet dat mensen niet stemmen. “Ik ging vroeger altijd al mee stemmen met mijn ouders. Ik kon niet wachten tot ook ik invloed kon hebben over waar er vier jaar lang aandacht werd besteed. Het is een privilege om te mogen stemmen voor de partij waar je het meest achterstaat. Meer dan iemand zou kunnen met een ‘two-party system’ zoals in Amerika. Daarnaast is het belangrijk om op te komen voor waar je in gelooft. Dat kan op veel manieren, maar een van de belangrijkere is stemmen. Ten slotte is het cruciaal dat het kabinet representatief is voor de Nederlandse bevolking. Dat kan alleen als er genoeg mensen stemmen. Dit geldt niet alleen voor de aantal zetels per partij maar ook de inclusiviteit van het kabinet. 2021 is het eerste jaar dat onze generatie mag stemmen. Het is belangrijk dat we jongeren betrekken. Ik denk dat onze generatie écht wat kan doen voor het kabinet en ik kijk er naar uit om te zien wat dat is. Toch merk ik dat er ook veel jongeren (en volwassenen) zijn die stemmen intimiderend vinden. Maar het is heel belangrijk om te stemmen. Ook al weten de meeste niet waar ze wel op willen stemmen, weten de meeste mensen in ieder geval waar ze NIET op willen stemmen. Dat is al heel wat! Niet stemmen is ook stemmen!

Anne wil dat het leenstelsel wordt afgeschaft of versoepeld. “Ik ben toevallig straks ook zelf student, maar dat is niet de reden. Kwalitatieve en beschikbare educatie voor iedereen is een groot deel van de identiteit van Nederland. Ook is het voor het land en onszelf goed als studenten worden gemotiveerd om door te leren. Daarnaast is de groep studenten/starters die door een studieschuld een achterstand oploopt te groot. Ook vind ik het klimaat heel belangrijk. Ik weet dat Nederland het al heel goed doet, maar het kan beter. Ook kan het vanuit Europa beter worden geregeld. En natuurlijk zijn er meer dingen die ook belangrijk zijn, maar we hebben geen tijd meer voor trage veranderingen. En we hebben geen ‘Planet-B’. We kunnen straks niet massaal naar Mars verhuizen. Ik vind het onze verantwoordelijkheid en al helemaal die van generaties voor ons om de aarde fatsoenlijk achter te laten voor de volgende generaties. Ik zou graag de aarde gezonder willen doorgeven aan mijn kinderen.”

Ook vindt ze dat de jeugdzorg niet goed genoeg geregeld is. “Nu zeker in de coronatijd komen er veel klachten, de meeste komen bij de jongeren zelf vandaan. Social media staat er vol mee; de engagement op posts over de GGZ etc. is enorm. De wachtlijsten zijn lang. Dat kan niet. Zeker niet in Nederland. Ik weet dat het kabinet haar best doet maar ik snap ook heel goed dat mensen nu echt verandering willen. De tol die de coronamaatregelen hebben geëist op de bevolking wordt nu écht groot. Maar zelfs in tijden als deze mogen we de toekomst niet uit het oog verliezen. Integendeel.”

Wat vind JIJ belangrijk

TIP: Op tiktok is er veel te vinden over de verkiezingen. Creators zoals @noah..antonio bespreken partijen en hun standpunten. Of search #verkiezingen voor meer creators. Het is snel, luchtig en informatief! Probeer je niet te veel laten beïnvloeden door mensen met een luide stem of herrieschoppers in de comments. Denk voor jezelf. Wat vind JIJ belangrijk?