Lineke Kortekaas: 'Bij Cool hoeven we zeker niet stil te zitten, ook niet nu de deuren van ons gebouw dicht zijn.'
Lineke Kortekaas: 'Bij Cool hoeven we zeker niet stil te zitten, ook niet nu de deuren van ons gebouw dicht zijn.' (Foto: AG Heeremans Photography)

Cool wil zichtbaar zijn en samenwerking opzoeken

Algemeen

DIJK EN WAARD – Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen: kunst en cultuur heeft een gunstige invloed op onze hersenen en is dus belangrijk voor ons welzijn en onze gezondheid. Of je nou zelf muziek maakt of op een podium staat, of naar een voorstelling of expositie kijkt; kunst en cultuur verrijkt je. Cool kunst en cultuur is als het bruisende hart van Dijk en Waard dé plek waar je je kunt onderdompelen in diverse vormen van theater en cultuureducatie. “De komende periode hebben we de ambitie om meer maatschappelijke impact te creëren; niet alleen vóór maar vooral ook met de inwoners van Dijk en Waard”, aldus Lineke Kortekaas, directeur van Cool.

We willen dat iedere Dijk en Waarder zich gezien en gehoord voelt

In haar ambitieuze meerjarenplan heeft Cool uiteengezet hoe die grotere maatschappelijke impact bereikt moet gaan worden. “We willen zichtbaar zijn, laten zien wat we allemaal doen. Bijvoorbeeld op het gebied van structurele cultuureducatie op scholen in Dijk en Waard en vrijetijdsonderwijs zoals cursussen en muzieklessen. Zodat niet alleen de leerlingen maar ook de docenten en ouders weten dat er een theater- of muziekdocent op school rondloopt dankzij de samenwerking met Cool.” Contacten met collega-cultuurinitiatieven is sowieso een belangrijke pijler in het beleid. “Zo zijn we in gesprek met Popschool Your Song in Sint Pancras. Door samen te werken kunnen we elkaar versterken en meer mensen in aanraking laten komen met kunst en cultuur.”

Inclusie

Andere pijlers voor de komende jaren zijn inclusie, kansengelijkheid en duurzaamheid. “Dat moet je in de breedste zin van het woord zien”, legt Lineke uit. “In het kader van duurzaamheid hebben we bijvoorbeeld ons hele gebouw voorzien van ledverlichting, maar het gaat ook om het aangaan van duurzame relaties. Wat inclusie betreft denken we na over welke voorstellingen we kiezen: wat komt er op ons pad, wat past bij ons publiek? Hoe zorgen we ervoor dat iedere Dijk en Waarder zich bij ons gezien en gehoord voelt? Daarover gaan we in gesprek met organisaties. Onze Cultuurverbinder Jongeren speelt daarin een belangrijke rol; dankzij haar inspanningen weten we bijvoorbeeld wat er speelt onder jongeren en hebben we de Jongeren Uitagenda en de Jongerenalliantie opgezet. Maar we kijken ook naar amateurverenigingen; waarin kunnen wij hen ondersteunen, waar hebben zij behoefte aan? Natuurlijk staat alles nu even ‘on hold’ door corona, maar zodra het weer kan gaan we actief de samenwerking weer opzoeken.”

Focus verschuift

Overigens betekent het feit dat corona alles in de war schopt niet dat ze bij Cool stilzitten. Lineke: “Corona dwingt ons tot creatief denken, een flexibele opstelling en innovatie. Waar we normaal de zomer gebruiken voor onderhoud, doen we dat nu in de winter. Onze focus verschuift wellicht meer richting de zomer, als hopelijk alles weer open is. Dan kunnen we bijvoorbeeld buitenactiviteiten opzetten. Maar ook in onze zalen kunnen we van alles ontplooien. Vorige zomer hebben we in de laatste vakantieweek de Summer School aangeboden. Daar kunnen we op voortborduren. Ook kunnen we aanhaken bij toeristische activiteiten of evenementen in Dijk en Waard. Nee, we hoeven zeker niet stil te zitten!”

Kijk voor meer informatie op www.coolkunstencultuur.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nachtvlinders kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht Algemeen 25 jun, 08:48
Afbeelding
Droom mee met Jozef en zijn tover-dromenjas in Theater de Binding Uit 24 jun, 16:45
Afbeelding
Doet en Ontmoet in Veldzorg weer begonnen Algemeen 24 jun, 14:52
Afbeelding
Burgemeester Rehwinkel bezoekt Stichting Miss IQ Algemeen 24 jun, 14:10
Afbeelding
Tien vragen aan... Sreta Schrieken Algemeen 24 jun, 11:04
Afbeelding
Wat is er de komende week te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 24 jun, 09:45
Afbeelding
Heerhugowaardse kunstenaars exposeren tijdens Kunstparade in Heiloo Algemeen 24 jun, 08:04
Afbeelding
Twee ongelukken op N242 112-nieuws 23 jun, 19:19
Afbeelding
Viviane wil met haar stichting huidkanker zoveel mogelijk de wereld uithelpen Algemeen 23 jun, 14:29
Afbeelding
Koninklijk Erepenning voor jarig DTS Algemeen 23 jun, 14:13
Afbeelding
Raadsleden Dijk en Waard brengen werkbezoek aan fuserende bibliotheken Algemeen 23 jun, 14:10
Afbeelding
Foto expositie Allemanskerk ingeluid door Gerard Zeeman Algemeen 23 jun, 14:08
Afbeelding
Maarten Beneker clubman pur sang van zowel DTS als LSVV Algemeen 23 jun, 14:06
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief