Henk en Hanja helpen met hun Enjoy Kledingcafé vluchtelingen uit Oekraïne

Algemeen
Anderen helpen is voor Henk en Hanja een vanzelfsprekendheid.
Anderen helpen is voor Henk en Hanja een vanzelfsprekendheid. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – In heel Nederland worden door particulieren, bedrijven, stichtingen en verenigingen acties georganiseerd waarbij de opbrengst gaat naar de vluchtelingen uit Oekraïne. Ook Enjoy Kledingcafé in Heerhugowaard heeft met al haar vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Initiatiefnemers Henk en Hanja Jong hebben maandag 14 maart hun inzamelingsactie afgesloten en dinsdagochtend 15 maart kwamen de vrachtwagens met tandpasta, maandverband, babyvoeding, paracetamol, verbandmiddelen, babyspullen en meer op de plaats van bestemming aan. Door de hevige strijd in Oekraïne is het kindertehuis verplaatst, naar een plek net over de grens met Polen. In een kerkgebouw kunnen de vluchtelingen dankzij de inspanningen van stichting Dobre Destiny schuilen en te eten krijgen.

Clusius College

“Deze actie is niet alleen door een grote groep vrijwilligers tot stand gekomen, maar ook dankzij de leerlingen van het Clusius College die veel spullen hebben opgehaald”, vertelt Hanja. Op de toonbank van het kledingcafé staat nog wel de collectebus waarvan de opbrengst uiteraard ook voor Oekraïne is.

“Mensen kunnen in ons kledingcafé (soms deels gratis) kleding en schoenen aanschaffen en op bijna het gehele assortiment geven we, bovenop de toch al lage prijzen, nog eens vijftig procent korting. Deze actie hebben we al jaren voor de minima. Ook mag er na een aankoop altijd gratis een kinderboek uitgezocht worden.”


Iedereen is welkom in het kledingcafé van Henk en Hanja Jong. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Asielzoekers

Hanja nam zeven jaar geleden het initiatief door een vluchteling uit het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard aan te spreken. “Het was koud en de man liep op slippers en had een dun zomerjasje aan. Dat was voor mij het moment om te starten met het inzamelen van kleding, om die uit te delen aan asielzoekers. Later hebben we ons werk uitgebreid en inmiddels bieden we ook kleding aan voor mensen met een kleine portemonnee. Er kan dan ook met Huygenpas betaald worden.”

Tweede locatie

Zeven jaar later draait het Enjoy Kledingcafé op volle toeren en werd zelfs een tweede locatie, Enjoy Grootebroek, geopend. Deze vestiging is te vinden in Praktijkschool West-Friesland Stede Broec, waar vakdocent Astrid en de leerlingen de winkel runnen. Maar Henk en Hanja doen nog veel meer. Zo waren ze dinsdagmiddag 15 maart druk bezig in Edam. “Daar wordt in een voormalig bejaardentehuis ruimte gemaakt voor Oekraïense vluchtelingen. Ongeveer tweehonderd mensen - veelal moeders en hun kinderen - krijgen daar een eigen appartementje en in de grote zaal hebben wij, op verzoek, de hele ruimte gevuld met speelgoed voor kinderen in verschillende leeftijden.’’ Een prachtig initiatief, dat door de gevluchte moeders en kinderen enorm wordt gewaardeerd.


Minima kunnen in het kledingcafé tegen bodemprijzen mooie kleding aanschaffen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Koffietafel

“Iedereen is welkom in ons kledingcafé”, zegt Henk. “Gezellig even samenkomen voor een praatje of om een kopje koffie of thee te drinken in onze koffiecorner. Tijdens de gesprekken hoor je ook met welke problemen mensen te kampen hebben en dan kunnen wij deze mensen naar de juiste instellingen sturen.’’ Anderen helpen is voor Henk en Hanja, vanuit hun christelijke achtergrond, een vanzelfsprekendheid. Zo zamelen ze geld in voor kinderwerk in Ethiopië via de fairtrade Shepherds-koffie die wordt verkocht in de winkel en zijn ze in hun eigen achtertuin in Schoorl begonnen met een voedselbank.


Trots

“We krijgen veel etenswaren van plaatselijke ondernemers. Onze werkplek is inmiddels de ijsbaankantine Schoorl. Zo kunnen wij een aantal gezinnen wekelijks voorzien van voedselpakket. We werken met drie teams die allen een dagdeel beschikbaar zijn. Zonder onze vrijwilligers kunnen we dat nooit allemaal bolwerken, we zijn een team en daarom zijn we ook enorm trots op de mensen die drie dagen per week in onze winkel in Heerhugowaard klaar staan en bij de voedselbank, om te helpen.” 


Voedsel, kleding, onderdak en speelgoed voor de kinderen. Henk en Hanja regelen het voor mensen die het moeilijk hebben. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Enjoy Kledingcafé is te vinden aan de Middenweg 215 in Heerhugowaard. Geopend op maandag van 10.00 tot 14.00 uur, woensdag van 10.00 tot 13.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. Tijdens de schoolvakanties gesloten. Kijk voor meer informatie op www.enjoykledingcafe.nl

RUUD DE WAARD

Iedereen is welkom in het kledingcafé van Henk en Hanja Jong.
Minima kunnen in het kledingcafé tegen bodemprijzen mooie kleding aanschaffen.
Voedsel, kleding, onderdak en speelgoed voor de kinderen. Hans en Hanja regelen het voor mensen die het moeilijk hebben.