Leerlingen Familieschool herdenken gesneuvelde Kruizenaren

Algemeen
Wethouder John Does en burgemeester Peter Rehwinkel in gesprek met leerlingen van de Familieschool.
Wethouder John Does en burgemeester Peter Rehwinkel in gesprek met leerlingen van de Familieschool. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD-’t KRUIS – Jan Does, Antoon Sijs en Simon Brink. Hun namen staan al vele jaren op een plaquette bij de Heilige Familiekerk in ’t Kruis, waar wie waren zij eigenlijk? De drie dorpsgenoten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn dinsdagmiddag 19 april herdacht. Behalve burgemeester Peter Rehwinkel van Dijk en Waard en wethouder John Does waren daar ook familieleden van de omgekomen soldaten bij aanwezig. Ook de leerlingen van groep 8 van de Familieschool waren naar de kerk gekomen om bij de gedenksteen stil te staan bij hen die ons ontvallen zijn.

Meester Stephan van groep 8a en juf Patricia van groep 8b zijn al enige tijd bezig om de kinderen te leren over wat er allemaal gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog, zowel in Nederland als in Nederlands-Indië. “Zo hebben we hebben in tweetallen een tijdlijn gemaakt met de gebeurtenissen van 1938 tot 1945”, vertellen Jamie en Robine uit groep 8a. “In groep 7 hebben we het al over de oorlog gehad, maar nu gingen we er veel dieper op in en hebben we bijvoorbeeld ook geleerd over de Kristallnacht, de NSB en de razzia’s.” Tijdens de herdenkingsdienst gingen de burgemeester en de wethouder – zelf ook familie van Jan Does – in gesprek met de jongeren over wat het is om vrij te zijn. “We hoeven maar naar het nieuws te kijken om te zien dat het opeens oorlog kan zijn”, verwees Rehwinkel naar het conflict in Oekraïne. Wethouder Does gaf aan er niet aan te moeten denken dat zijn gezin uiteen zou scheuren als zijn zoons uitgezonden zouden worden om te vechten. Ze benadrukten hoe belangrijk is te kunnen leven met vrijheid van meningsuiting, geloof en onderwijs.


Herdenking bij de Familiekerk. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Respectvol

De verhalen van de drie Kruizer oorlogsslachtoffers werden vervolgens door drie leerlingen voorgelezen. Antoon Sijs (1919-1940) liet tijdens de oorlogsdagen – 10 tot en met 14 mei 1940 – als enige militair uit de gemeente het leven op het slagveld; Jan Does (1925-1947) en Simon Brink (1925-1947) werden uitgezonden naar Nederlands-Indië, waar een hevige onafhankelijkheidsstrijd woedde die hen het leven kostte. Familie van alle drie de mannen was aanwezig bij de herdenking en het feit dat de Familieschool hun verhalen wil overdragen aan de jongere generatie werd enorm gewaardeerd. “Voor ons is het ontzettend belangrijk dat de jeugd weet wat er gebeurd is”, vertelt Gina van Dijk-Does, nicht van de omgekomen Jan. “Zeker de gebeurtenissen in Nederlands-Indië zijn niet bij iedereen bekend. En dat het ook nog op zo’n mooie, respectvolle manier gebeurt is helemaal fijn. We hopen dan ook van harte dat de school bij deze herdenking betrokken blijft.”


Voor de familie van de drie omgekomen militairen is het heel belangrijk dat er aandacht is voor de slachtoffers van oorlogsgeweld. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Gedichten

De leerlingen hebben in de loop naar de herdenking allemaal een gedicht geschreven over de oorlog en vier van hen – Esmée, Bart, Suus en Dilaya – mochten hun schrijfsel voorlezen. Vervolgens klonk het Indische ‘Onze Vader’, wat destijds door kinderen voor het slapen gaan werd opgelezen. Na ‘The Last Post’ waren er geheel volgens traditie twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus (‘slechts één couplet, want de kinderen moeten op tijd weer terug de klas in’, grapte meester Stephan). De herdenking werd afgesloten met het plaatsen van bloemstukken door de burgemeester en wethouder en de nabestaanden. De kinderen mochten ieder een rode tulp neerleggen bij de gedenksteen voor de gesneuvelde Kruizenaren.


Bloemenzee bij de herdenkingsplek. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Jamie en Robine vonden het belangrijk en goed om de herdenking mee te maken, maar benadrukten dat we ook bij andere oorlogen zouden moeten stilstaan. “Ook in Syrië en andere landen in het Midden-Oosten vallen doden.” Meester Stephan gaf hen gelijk. “Het wordt bijna normaal dat er ergens op de wereld oorlog is, maar dat zou het natuurlijk niet moeten zijn. Daarom blijft het belangrijk om de jeugd bij dit soort herdenkingen te betrekken!”