Werk- en trainingscentrum TODO helpt jongeren op weg

Algemeen
'Todo is Spaans voor 'alles', en we doen onze naam eer aan', aldus locatiemanager Claudia de Boer (m).
'Todo is Spaans voor 'alles', en we doen onze naam eer aan', aldus locatiemanager Claudia de Boer (m). (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Voor jongvolwassenen die om wat voor reden dan ook een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, is er sinds een half jaar TODO. In dit werk- en trainingscentrum aan de Erasmuslaan kunnen zij een traject volgen om te ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze talent voor hebben en welke loopbaankansen er voor hen liggen. TODO wordt geleid door een enthousiast team van mensen die nergens blijer van worden dan van het zien groeien en opbloeien van de deelnemers aan het traject. “Hoe fijn is het als je weer onder de mensen komt, dat er professionals zijn die je ondersteunen en dat er vooral gekeken wordt naar de mogelijkheden die je hebt!”

Wie het pand aan de Erasmuslaan binnenloopt, staat versteld van wat er allemaal te vinden is. Opgeknapte meubels, hippe lampen, allerhande woondecoratie; daarnaast is er een koffiehoek waar zelfgebakken lekkernijen worden geserveerd aan buurtbewoners die een kijkje komen nemen, kun je er je fiets laten repareren, je nagels laten doen of foto’s laten maken van je huisdier, een boek lenen uit de minibieb en er is zelfs een kast met maandverband voor vrouwen uit de buurt die het niet zo breed hebben. “We doen onze naam eer aan”, lacht locatiemanager Claudia. “Todo betekent ‘alles’ op zijn Spaans. Dat geldt niet alleen voor wat we hier te bieden hebben, maar ook omdat we ervan overtuigd zijn dat er van alles mogelijk is voor onze deelnemers, als je goed kijkt naar wat haalbaar is per individu.”


Struin gerust eens langs alle opgeknapte spulletjes in de winkel, er zit vast iets leuks voor je bij. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Voor iedereen die vastloopt

Mensen echt verder helpen, dat is wat hier centraal staat. Het HKZ-gecertificeerde TODO richt zich op de doelgroep die door een heftige levensgebeurtenis, ziekte of psychische problematiek uit evenwicht is gebracht en vastloopt op het gebied van werk, school of dagbesteding. Maar ook kwetsbare jongeren die bij bureau HALT terecht zijn gekomen worden hier begeleid bij hun taakstraf. “Maar je kunt hier ook komen als je hulp nodig hebt bij het opbouwen van een dagritme en te wennen aan onze cultuur om zo de stap naar een betaalde baan kleiner te maken”, vertelt neuropsycholoog Esther. 

Elke stap is er een

TODO werkt samen met verschillende gemeenten in de Kop van Noord-Holland, jeugdzorg, Bureau Halt, de reclassering en MET Heerhugowaard. Ook het sociale netwerk van de deelnemer wordt in het verhaal betrokken. “In samenspraak met de deelnemer bepalen we doelen en kijken we welke stappen er nodig zijn om daar te kunnen komen”, vertelt Claudia. Iedere stap die een deelnemer vooruit maakt, is er een. Ook als die stap klein is. De een werkt aan een terugkeer naar school, een opleiding of betaalde baan, voor de ander is het fijner om binnen een beschermde omgeving zoals een sociale werkplaats werkervaring op te doen. 

Fouten maken mag

“Vaak weten jongeren nog niet goed wat ze willen doen”, zegt hulpverlener Bas. “Bij ons kunnen ze verschillende dingen uitproberen, zonder dat er direct grote consequenties aan vastzitten. Ze voelen: hier wordt er echt naar me geluisterd en kan ik mezelf zijn. Fouten maken mag en tegenslagen horen erbij. Hier leer je hoe je daarmee om kunt gaan. Heb je iets gevonden wat je leuk vindt, dan zoeken we binnen ons netwerk een plekje waar je een tijdje mag meedraaien.” Uiteraard is er ook aandacht voor het belang van op tijd komen, een acceptabel werktempo bereiken, omgaan met feedback, aanpassen aan collega’s en orders aannemen. Succesverhalen zijn er inmiddels genoeg. “Als je hoort dat iemand hier ooit begonnen is met houtbewerking en inmiddels een vaste baan heeft, dan werkt dat motiverend”, legt Esther uit. “Een andere oud-deelnemer heeft inmiddels zijn eigen onderneming. Geweldig toch!”


Woon je in de buurt en heb je panne met je fiets? Laat hem repareren bij TODO! - (Foto: AG Heeremans Photography)

Centrale plek in de buurt

De wens is om van TODO een centrale plek in de buurt te maken. Omwonenden zijn welkom om te struinen in de winkel, een kop koffie te drinken of hun fiets te laten maken. Op vrijdag kun je meubels brengen die opgeknapt mogen worden en boeken langsbrengen of ophalen mag altijd. “Maar als er een klusje gedaan moet worden, kunnen de mensen ook op ons rekenen”, zegt Claudia. “Bij een verhuizing of als er wat geschilderd moet worden bijvoorbeeld. Schroom niet om ons te vragen. Voor onze deelnemers zijn het mooie klusjes om ervaring op te doen. Op die manier kunnen wij iets teruggeven aan de buurt.”

Erkend leerbedrijf

TODO heeft nog veel meer in de pijplijn zitten. Zo wordt er nog gewerkt aan ambulante hulpverlening voor zowel kinderen als volwassenen en is het werk- en trainingscentrum een erkend leerbedrijf voor MBO- en HBO-stagiaires. TODO maakt onderdeel uit van Co-operatief Zorg, dat ook een woongroep heeft aan de Deimoslaan. “Dankzij onze directeur Miranda Kooijman hebben wij de ruimte gekregen om TODO op te zetten. Onze deelnemers zijn haar daar enorm dankbaar voor!”

Meer weten? Kijk op www.wtctodo.nl, www.co-operatiefzorg.nl of kom op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur langs in de winkel aan de Erasmuslaan 3b!