Burgemeester Rehwinkel bezoekt Stichting Miss IQ

Algemeen
Burgemeester Rehwinkel hield zich aan zijn woord en bracht een bezoek aan de Stichting Miss IQ van Ruth Groenewoud.
Burgemeester Rehwinkel hield zich aan zijn woord en bracht een bezoek aan de Stichting Miss IQ van Ruth Groenewoud. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD/ ALKMAAR - Belofte maakt schuld. En dus bracht burgemeester Peter Rehwinkel van gemeente Dijk en Waard, zoals beloofd, maandagmiddag 20 juni een bezoek aan de Stichting Miss IQ. Deze organisatie verzamelt schoolmateriaal, sportspullen en muziekinstrumenten, nuttige materialen die hier overtollig zijn maar nog prima bruikbaar, en verscheept ze naar Caribisch Nederland. Daar krijgen de meubeltjes, schriften en andere spullen een tweede leven op Antilliaanse scholen. 

“De burgemeester was erg geïnteresseerd in wat wij doen”, vertelt de Heerhugowaardse Ruth Groenewoud, oprichter en al elf jaar de drijvende kracht achter de stichting, trots. “Hij wilde graag onze opslag zien en heeft van alles gevraagd over Stichting Miss IQ.” De afgelopen elf jaar heeft Stichting Miss IQ al meer dan zestig containers getransporteerd naar 37 scholen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daarmee zijn inmiddels bijna 10.000 schoolkinderen geholpen. Het plan is om vanaf volgend jaar ook materiaal te verschepen naar Bonaire. Ruth: “Wij krijgen de materialen van scholen en organisaties in heel Nederland. Het ophalen van de spullen en het vervoer naar onze opslag aan de Beverkoog in Alkmaar is nog wel eens een probleem, maar in samenwerking met de scholen komen we er vaak wel uit. Als het vervoer efficiënt geregeld kan worden, is het immers een win-win situatie voor de school en voor ons. “

Een hele puzzel

Het rondkrijgen van het financiële plaatje is de grootste uitdaging voor Stichting Miss IQ. “Mensen beseffen niet altijd wat een geregel het is om een container te verzenden”, vertelt Ruth. Qua financiering is het elk jaar opnieuw weer een hele puzzel om de zaken rond te krijgen. “Het verschepen van een container kost momenteel tussen de 8.000 en 9.000 euro en de kosten lopen nog op. Natuurlijk krijgen we wel eens donaties, maar vooral de onvoorwaardelijke steun vanuit AFAS Foundation is van ons van levensbelang. Zonder hun steun hadden we het nooit al elf jaar volgehouden en het vertrouwen dat we van hen krijgen is een grote motivatie voor ons. Net als de blije gezichten van de Antiliaanse kinderen uiteraard. Dat de burgemeester nu komt kijken en ziet wat we allemaal doen, betekent ook veel voor ons.”

Help je een handje mee?

Het doel is om in 2022 twintig containers met schoolmaterialen naar de Antillen te verschepen. De eerste dertien zijn al in het voorjaar afgeleverd, de resterende containers staan voor komend najaar op de planning. Wil je meehelpen bij het vullen van de containers, heb je bruikbaar materiaal liggen dat de stichting mag overnemen of wil je op een andere manier helpen? Kijk dan op www.stichtingmissiq.nl