Peter Rehwinkel neemt afscheid van Dijk en Waard

Algemeen
Het zit er bijna op voor waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel.
Het zit er bijna op voor waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD - De beste eigenschap van een burgemeester? “Heb ook eens geen mening en sta open voor wat een ander zegt of vindt. Je zult zien hoe waardevol dat is.” Oftewel: de kunst van het luisteren. Wat volgens Peter Rehwinkel, binnenkort burgmeester af omdat zijn afgesproken periode er op zit, essentieel is, maar tegelijkertijd steeds minder wordt beoefend.

Ik neem geen afscheid maar zeg liever: tot ziens

“Mensen hebben de neiging om, vooral in conflictsituaties, meteen hun mening te ventileren. Terwijl het heel goed werkt om eerst even te luisteren. Mensen willen gehoord worden, en gezien. Dat heb ik als burgemeester wel geleerd.”  Je aan beloftes houden, ook zo’n eigenschap die essentieel is voor een burgervader.

“Om een voorbeeld te geven: Veteranendag wordt in Langedijk al jaren uitgebreid gevierd. Deze dag is een uiting van respect en waardering die onze veteranen verdienen. Het is een waardevolle traditie, die dit jaar door de gemeente Dijk en Waard werd overgenomen. In totaal 95 veteranen woonden de bijeenkomst in het gemeentehuis in Heerhugowaard bij. Er werd veel bijgepraat en er werden verhalen en anekdotes uitgewisseld. Ik heb gezien en ervaren hoe deze dag werd gewaardeerd en heb plechtig beloofd dat dit elk jaar zo groots zal worden georganiseerd. Het staat ook in mijn overdracht voor Maarten Poorter.” 

Kom beloftes na

Maar ook de belofte om bij persoonlijk langs te gaan bij Miss IQ is hij nagekomen. Deze stichting stuurt al ruim tien jaar tweedehands schoolmateriaal, sportspullen en muziekinstrumenten van Nederlandse scholen naar scholen op de Caribische eilanden. Drijvende kracht erachter is de Heerhugowaardse Ruth Groenewoud-Gerard die eerder dit jaar een Koninklijke Onderscheiding kreeg uitgereikt door Rehwinkel, tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van Miss IQ, in het AFAS stadion in Alkmaar. Hij beloofde haar daarbij een keer persoonlijk te komen kijken en deed dat maandagmiddag 20 juni. “Dit was een heel fijn bezoek, en heel interessant om met eigen ogen te zien wat ze allemaal doen. Het werd zeer gewaardeerd.”

Wees zichtbaar

Op die lijst staat verder: Wees zichtbaar, en ga naar de mensen toe. “Hoogtepunt van het burgemeesterschap is toch wel het mogen bezoeken van echtparen die al 60, 65 of zelfs 70 jaar zijn getrouwd, en mensen die hun honderdste verjaardag vieren. Die mensen hebben de mooiste verhalen en zijn zo gastvrij. Je kan wel denken dat je even een half uurtje op bezoek gaat, maar dat red je niet hoor. En je kunt beter de lunch overslaan, want er is áltijd gebak”, lacht hij. “Laatst was er zelfs zelfgemaakte chocoladetaart. Verrukkelijk!” Weer serieus: “Maar er worden ook trieste verhalen verteld, van verlies en eenzaamheid. Mensen hebben de oorlog meegemaakt en in zo’n lang leven hebben ze natuurlijk heel wat dierbaren verloren, soms heel dichtbij. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen, om alle aandacht te hebben. Dat kost tijd en ook wel energie.” Van de honderdjarige mevrouw Bremer-Ancerowicz kreeg hij zelfs een dikke pakkerd, die was heel blij met het bezoek van de burgemeester op haar verjaardag in april.


De afgelopen tijd heeft Peter Rehwinkel heel wat evenementen, bijeenkomsten en andere bijzondere gebeurtenissen opgeluisterd met zijn aanwezigheid.- (Foto: AG Heeremans Photography)

Dat deze waarnemend burgemeester veel meer dan slechts een tussenpaus was, blijkt wel uit de vele reacties die hij krijgt op zijn naderend afscheid van Dijk en Waard. “Ik kreeg net nog een bedankkaartje van iemand die me het beste wenst”, zegt hij met een glimlach. “Ik hoor ook dat mensen het hebben gewaardeerd dat ik heel zichtbaar was. Ik deed echt m’n best om overal persoonlijk bij aanwezig te zijn, ook bij de kleine dingen. Mijn man werd daar weleens moe van want die sleep ik graag mee, haha.” Gelukkig voor hem is die zelf ook veel van huis. “Hij werkt bij de KRO/NCRV, onder andere voor het programma Spoorloos. Momenteel zit hij in Suriname. Dus we zijn er beide wel aan gewend om alleen te acteren.”

Dat zichtbaar zijn heeft hij ook als advies gegeven aan Maarten Poorter, die op woensdag 13 juli officieel wordt beëdigd, tijdens een bijzondere raadsvergadering. “Alhoewel ik zo min mogelijk advies wil geven. Maarten moet het vooral op zijn eigen manier doen. De tijd nemen om de gemeente en de mensen te leren kennen. Dijk en Waard is spiksplinternieuw en dat heeft sowieso nog veel tijd nodig om te groeien. Gelukkig heeft hij de tijd om daar alle aandacht aan te geven. Ikzelf heb al vijf keer burgemeester mogen zijn, en ik heb ruime ervaring in de politiek. Dat is een voordeel op bestuurlijk niveau, maar het kan ook juist heel fijn zijn om onbevangen aan deze klus te beginnen. Bovendien is Maarten nog maar 43 jaar oud. Dat moét goed passen bij een jonge gemeente als Dijk en Waard.”

Het bezoek aan de Heerhugowaardse zusterstad Kalisz is ook een van de herinneringen aan het burgemeesterschap dat Peter Rehwinkel koestert. “Toen ik aan dit waarnemend burgemeesterschap begon raakten we net uit die nare coronaperiode zodat er gelukkig weer voorzichtig wat plannen konden worden gemaakt. Maar al vrij snel werden we opgeschrikt door het nieuws van de oorlog in Oekraïne. Krystian Kinastowski, de burgemeester van Kalisz, deed een beroep op ons en riep de inwoners van Dijk en Waard op om hulpgoederen in te zamelen voor Oekraïne. Kalisz heeft namelijk zelf weer een zusterstad in Oekraïne, Kamjanets-Podilsky. Deze stad in het westen van Oekraïne heeft te maken met een grote toestroom van vluchtelingen. De gemeente Dijk en Waard ging in op de oproep en maakt het nog steeds mogelijk om spullen in te zamelen. “Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe dit wordt gewaardeerd daar en hoe blij de mensen zijn met alle spullen.” 

De ambtsperiode van waarnemend burgemeester Rehwinkel begon letterlijk donker in januari en eindigt ook weer donker. “Toen ik kwam kennismaken met Leontien Kompier in De Binding was de dag ervoor de vreselijke aanrijding in Oudkarspel geweest, waarbij de 20-jarige Jesse Smit later aan zijn verwondingen zou overlijden. Ik zag wat het met iedereen deed en hoe Leontien dat oppakte, onder andere met een bijeenkomst voor vrienden en familie van Jesse in De Binding. Ontzettend indrukwekkend en enorm aangrijpend.” De periode van waarnemerschap eindigde zo’n beetje met het ongeluk deze week op de N242 waarbij een 21-jarige Heerhugowaarder om het leven is gekomen. “Ik stond in de file op weg naar het gemeentehuis. Later hoorde ik natuurlijk wat er was gebeurd. Er is op dit moment nog geen contact geweest met de familie van het slachtoffer, maar net als bij Jesse sta ik daar wel voor open. Ik vind dat je er als burgemeester ook moet zijn in zulke situaties, mits dat gewenst is.”

Toch wenst Peter Rehwinkel dit halve jaar (en anderhalve week) niet in mineur af te sluiten. “Ik ben aldoor herinneringen aan het opschrijven, ook omdat jullie mij wilden interviewen voor de krant, en dan overheerst toch echt de glimlach hoor. Ik heb zo ontzettend veel fijne mensen ontmoet en mooie momenten meegemaakt. Deze nieuwe gemeenteraad met een perfecte mix van jong en oud, en ervaren en minder ervaren, de goede wil die bijna iedereen toont om Dijk en Waard een geheel te laten worden met respect voor de eigen identiteit, gericht op de toekomst. De medewerkers op het gemeentehuis die me allerhartelijkst hebben ontvangen en me wegwijs hebben gemaakt. De kunstenaars die ik heb ontmoet, waarbij ik Nico Kool graag wil noemen, die ook het kunstwerk maakte dat ik meenam als geschenk naar Kalisz. Alle mooie plekken en gebouwen die ik heb bezocht, op de fiets en wandelend door de gemeente. 

De officiële bijeenkomsten zoals de 4 mei viering waarbij ik zeer onder de indruk was van de rondgang met de portretten van oorlogsslachtoffers bij monument De Stier. De 5 mei viering de dag erna waar het groot feest was en onlangs nog het Indian Summer Festival waarvan ik heb genoten. Het is te veel om op te noemen, maar alle herinneringen en ontmoetingen zijn me even dierbaar. Ik ga ook geen afscheid nemen van al die mensen, maar zeg op mijn laatste werkdag liever: Tot ziens, het ga jullie goed!”

Op 12 juli zal in de gemeenteraad officieel afscheid worden genomen van waarnemend burgemeester Rehwinkel. Wat hij gaat doen is nog niet bekend, maar hij staat open voor een nieuw waarnemend burgemeesterschap!