Erna Winters, directeur ABC Huis (fusie Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard en Peter van Huissteden, plaatsvervangend rector Huygens College, ondertekenden de overeenkomst.
Erna Winters, directeur ABC Huis (fusie Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard en Peter van Huissteden, plaatsvervangend rector Huygens College, ondertekenden de overeenkomst. (Foto: Aangeleverd)

Bibliotheek Kennemerwaard en Huygens College gaan voor samenwerking

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Bibliotheek Kennemerwaard en het Huygens College in Heerhugowaard gaan samenwerken. De bibliotheek en het Huygens College willen lezen onder leerlingen bevorderen en zetten in op leesplezier en projecten met een link naar lezen.

Dit wordt bereikt door onder meer de inzet van een leesconsulent van de bibliotheek op het Huygens College. Om de samenwerking te bekrachtigen is woensdag 28 september een overeenkomst ondertekend door Erna Winters, directeur ABC Huis, Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard, en Peter van Huissteden, plaatsvervangend rector Huygens College.

Inzetten op leesplezier

Met het project de Bibliotheek op School (dBos) wordt ingezet op het ontwikkelen van een leescultuur op het Huygens College door middel van een duurzame samenwerking. De stichting Kunst van Lezen heeft daarvoor een subsidie beschikbaar gesteld. Die wordt gebruikt voor het creëren van een leesomgeving op de school. Een leesconsulent van de bibliotheek ondersteunt het docententeam met deskundigheidsbevordering op gebied van leesmotivatie en leesplezier. Er worden activiteiten georganiseerd met leerlingen en er wordt ingezet op vrij lezen. De leerlingen van het Huygens College worden actief betrokken bij het samenstellen van een collectie boeken en tijdschriften die aansluit bij hun interesses

De Bibliotheek op School

Het project de Bibliotheek op School is een intensieve samenwerking tussen scholen en de bibliotheek. Doordat de bibliotheek en de scholen hun krachten bundelen en elkaars expertise en bewezen programma’s benutten, werken ze samen aan aantoonbare verbetering van onderwijsresultaten op het gebied van lees- en taalvaardigheid en informatie- en mediavaardigheden. Door deze vaardigheden te versterken, gaan bibliotheek en scholen de strijd aan tegen laaggeletterdheid en dragen zo bij aan de mediawijsheid van burgers. Kinderen en jongeren die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor betere schoolresultaten. Vrij lezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven. Het helpt studenten ook in hun maatschappelijke ontwikkeling door mondiger en zekerder te worden.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Afbeelding
Wijkagent Anne Kees Meines column 24 nov, 20:25
Afbeelding
Dennis Bruijn alias dj DNS laat alle generaties dansen Algemeen 24 nov, 20:00
Afbeelding
Dijk en Waarders scoren landelijk met groep acht musical ‘Dresscode’ Algemeen 24 nov, 16:09
Afbeelding
Marian de Wit verfraaide Caminopaadje met enorme muurschildering Algemeen 24 nov, 15:31
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief