Noordenders volbrengen Stille Omgang naar Amsterdam

Algemeen
De uit De Noord meegekomen wandelaars wisten allemaal de Stille Omvang te volbrengen.
De uit De Noord meegekomen wandelaars wisten allemaal de Stille Omvang te volbrengen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Vanuit De Noord vertrokken zaterdagochtend 18 maart zeventig lopers richting Amsterdam voor de Stille Omgang, een tocht van 55 kilometer. “Pastor Bert Glorie stuurde ons op weg met de pelgrims zegen en liep zelf mee tot Ursem”, vertelt Jan van Schagen. “Mede door het mooie wandelweer en een uitstekende organisatie, wist iedereen de tocht te volbrengen.”

De eerste tussenstop was in de Sint Bavokerk in Ursem met koffie en thee en wat lekkers. Daarna op naar Middenbeemster voor een ravitaillering met heerlijke bitterballen en vervolgens richting Purmerend voor een warme maaltijd bij Spijkerman. “Geweldig zoals dat werd verzorgd; tachtig mensen tegelijk van eten voorzien is niet zomaar wat, maar het was daar in goede handen. Na anderhalf uur ging de tocht verder door Weidevenne en Purmerland naar Landsmeer, met ook daar een stop.”

Echte stilte

De Stille Omgang draait ook mooie verhalen. Jan: “We werden verrast met gezellige muziek en een mooi verhaal van Toine Stoop, over zijn belevenissen op pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in Spanje. Vanuit deze stop liepen we een half uur in echte stilte en ook dat is mooi: een ieder met zijn eigen gedachten over hoe vrede te brengen daar waar je heen gaat. Dat was namelijk het thema van de tocht. In Amsterdam-Noord was ook nog een korte stop in de kerk waar Nico Knol, bekend in de parochies van de Waterkant, nu pastor is. Zes parochies zijn daar samen gevoegd tot één, dus hij heeft drukte genoeg in zijn kerk.”

Flinke bui

“Buienradar gaf intussen aan dat er een flinke bui op komst was maar uiteindelijk viel het mee; alleen vlakbij het pont achter het centraal station was het even regenachtig. Aan de overkant gingen we op weg naar de Krijtberg voor de viering voorafgaand aan de omgang. Ook tijdens de omgang was het droog en liepen we het laatste stuk naar de bus naar huis, die op ons wachtte bij de Sint Nicolaaskerk, en om 01.15 uur waren we weer terug in De Noord na een sfeervolle en goed bestede dag. Zondag en maandag hadden we hier en daar nog wat spierpijntjes, maar we hielden wel allemaal een goed gevoel over de wandeling naar Amsterdam. Dank aan allen die deze tocht hebben georganiseerd en niet in de laatste plaats aan de mensen van de volgbus met de EHBO voor de verzorging van de blaren.”