Gaat de Langedijker Vrachtwagentour 2023 nog door?

Algemeen
Het voortbestaan van Langedijker Vrachtwagentour 2023 staat op losse schroeven. De huidige coördinator Henk Boudewijn is ernstig ziek.
Het voortbestaan van Langedijker Vrachtwagentour 2023 staat op losse schroeven. De huidige coördinator Henk Boudewijn is ernstig ziek. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK – Gaat de Langedijker Vrachtwagentour 2023 nog door? Dat is momenteel de grote vraag. Na drie jaar van afwezigheid zou het evenement in september weer plaatsvinden. Maar door een ernstige ziekte van coördinator Henk Boudewijn (75) is dit alles onzeker geworden. “Dat zou toch eeuwig zonde zijn’’, zegt Boudewijn zelf die lijdt aan alvleesklierkanker en weet dat hij niet meer lang te leven heeft.

‘’De Langedijker Vrachtwagentour is een rit met vrachtwagens voor mensen met een beperking door Langedijk en omgeving. In eerste instantie is het opgezet als eenmalig evenement ter gelegenheid van het 925-jarig bestaan van Langedijk. Dat was zo succesvol dat een en ander is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. Zowel van chauffeurszijde als van de deelnemers kwam het verzoek om de tour weer te organiseren. Deze vindt altijd plaats op de tweede zaterdag van september. “We hebben alle medewerking gekregen van Marthijn Sliekers en Ralph Andringa van de Provincie Noord-Holland, daar zijn we erg dankbaar voor. De start van de vrachtwagentour vindt plaats vanaf het provinciale terrein aan de Galileistraat 77 in Heerhugowaard”, laat Boudewijn weten.

Organisator Henk Boudewijn is ernstig ziek

Henk Boudewijn is in 1948 geboren in Haarlem. Na de lagere school en de mulo te hebben doorlopen had hij het wel gehad met leren. ‘’Ik was in mijn vrije tijd altijd bezig met sleutelen aan bromfietsen en motoren. Het was voor mij al snel duidelijk dat ik daar mijn beroep van wilde maken. Ik haalde eerst mijn motorrijbewijs en na de militaire diensttijd bij de luchtmacht ging ik werken als monteur bij een motorzaak. Dat verdiende maar weinig en gelukkig kreeg ik een aanbod om als onderhoudsmonteur te gaan werken in vrachtwagens. Dat was geweldig. In die tijd deed ik mee aan motorraces en na het halen van alle belangrijke rijbewijzen werd ik vrachtwagenchauffeur. Een prachtig beroep.’’

Noodlot

Henk trouwde met zijn grote liefde Hanneke en samen kregen zij drie kinderen. Twee zoons en een dochter. ‘’Ik stopte met het rijden op het buitenland en ging werken in een garage met takel- en bergingsfaciliteiten. Op die manier kon ik zogenaamd nog ‘groot’ blijven rijden.’’ In 1984 raakte Henk in de WAO door een versleten tussenwervelschijf onder in zijn rug. ‘’Door middel van podo-orthesiologie raakte ik van de pijn af en na meer dan 150 sollicitaties kon ik weer bij een transportbedrijf beginnen als chauffeur. Het betroffen ritjes voor de bevoorrading van supermarktwinkels.’’ In 1996 sloeg het noodlot toe. Vanwege gladheid ging de combinatie scharen. ‘’Ik had pas een nieuwe auto van een ander merk. Ik greep mis naar de trailerrem en ramde daardoor een lichtmast, waardoor ik door de voorruit uit de auto geslingerd werd. Ik brak hierbij mijn nek en liep een partiële dwarslaesie C6/C7 op.’’ Drie weken ziekenhuis en zes maanden revalidatie in Heliomare verder, mocht Henk naar huis. Na negen maanden therapie in het MCA Alkmaar kon Henk weer een paar stapjes lopen. Hij kan met zijn handen niet veel meer omdat hij zijn vingers niet meer kan gebruiken. ‘’Maar ik heb geleerd op de computer te werken met de knokkels van mijn duimen’’, lacht Henk, die in zijn leven heel veel vrijwilligerswerk heeft verricht.

Rolstoeldansen

Een jaar na het zware ongeluk ging Henk met zijn dochter rolstoeldansen. ‘’Dat was op haar advies en ik vond het geweldig. Van juni 1998 tot juni 2014 ben ik secretaris van Gehandicapten Sportoverleg Alkmaar (GSA) geweest en webmaster van de sportvereniging voor gehandicapten. Van september 1998 tot juli 2005 heb ik de redactie van de WatchOut, het clubblad van de Heerhugowaardse Reddingsbrigade voor mijn rekening genomen.’’ Verder deed Henk vrijwilligerswerk bij Stichting ’t Zuydoutaerlandt in Koedijk, gaf hij vijf jaar lang computerles bij activiteitencentrum De Zilvermeeuw in Alkmaar en was hij secretaris bij speeltuinvereniging De Jeugdhoek in Koedijk. Sinds 2004 is Boudewijn betrokken bij de organisatie van het ‘Big Band Festival Alkmaar’ en vanaf 2005 is hij coördinator van de Langedijker Vrachtwagentour. “In 2007 heb ik samen met twee vrienden Stichting CFA opgericht, zodat we voor de Langedijker Vrachtwagentour en het Big Band Festival Alkmaar een rechtspersoon hebben. Mijn andere grote hobby is websites bouwen. Niet alleen voor verenigingen, maar ook voor vrienden en kennissen.’’

Opvolger

Toen bekend werd dat Henk is getroffen door alvleesklierkanker, sloeg dat in als een bom. Uiteraard bij zijn familie, maar ook bij de organisatie van de vrachtwagentour. ‘’De vergunningen voor september zijn nog niet aangevraagd. Er moet nog van alles worden geregeld, maar ik kan dat zelf niet meer doen. We zijn dus met spoed op zoek naar iemand die mij wil vervangen. Er mogen maximaal 120 trucks meedoen. We krijgen steun van de Provincie Noord-Holland; zij is zelfs bereid om motoragenten te leveren die voor de veiligheid zorgen. Ik hoop van harte dat het evenement door kan gaan. Zelf kan ik echt niet meer door en dat is jammer. Maar ik blijf positief. Ik weet niet of ik er tegen die tijd nog ben, maar als ik in gedachten al die blije mensen zie die na de rondrit uit de trucks stappen, weet ik wél dat dit niet verloren mag gaan.’’ 

Interesse om te helpen? Een mailtje naar Henk is voldoende: henk@henkboudewijn.nl.