Vier dagen feest in Langedijk

Algemeen
Ruben en Mark zijn klaar voor vier dagen Langedijker feest!
Ruben en Mark zijn klaar voor vier dagen Langedijker feest! (Foto: Bianca Huibers)

LANGEDIJK - Terwijl alles op pauze stond vanwege de coronatoestanden, werkten Mark Kroon van de Roode Leeuw en Ruben Gieling van De Schelvis achter de schermen stevig door aan hun Kermisplan 2.0. “Vorig jaar zou eigenlijk het jubileum groots gevierd worden, ik vier mijn vijfjarig jubileum als uitbater van de Roode Leeuw, Ruben zit al tien jaar in De Schelvis”, vertelt Mark. Ruben vult aan: “We weten allemaal waarom dat niet doorging, maar we wilden het daardoor niet voorbij laten gaan. Omdat de vergunning voor de attracties op de Speelweide geldig is afgegeven voor zaterdag 19 september tot en met dinsdag 22 september, mogen wij dit jaar ook een dagje extra kermis vieren. En dat komt goed uit, want voor de zaterdag hebben we al een mooi programma in petto!”

Wat dat programma precies is, wordt alleen ‘off the record’ gedeeld. “Zo lang de handtekeningen nog niet zijn gezet, moeten we de artiesten die komen optreden nog even onder ons houden. Ik kan alleen zeggen dat het echt grote acts zijn die bezoekers uit de wijde omgeving zullen trekken. En dat kan, want dit jaar hebben we meerdere grote tenten staan waar meer dan duizend man in past. Deze jubileumeditie mag groots gevierd worden, wij zijn er helemaal klaar voor!” 

De feesttenten staan dit jaar opgesteld op de weg tussen de Roode Leeuw en De Schelvis, en op het parkeerterrein plus grasveld naast De Schelvis. “De tekeningen liggen nog bij de gemeente ter goedkeuring, maar omdat we voortdurend met hen in gesprek zijn geweest voorzien we daar geen problemen. Sowieso is de samenwerking met de gemeente heel prettig verlopen, dat mag ook weleens gezegd. Ze denken goed met ons mee en willen net als wij zorgen voor een gedenkwaardig en positief kermisfeest.” 

Geruchten over dat de gemeente deze gesplitste kermis zal willen aangrijpen om de kermis Zuid-Scharwoude in de toekomst af te schalen naar een kleinere kermis in Langedijk, gelooft Mark dan ook niet. “De kermis was en blijft altijd een punt van discussie, elk jaar weer moeten we voldoen aan steeds strengere voorwaarden. Het is niet anders.” Ruben vult aan: “En dit is allemaal op eigen kosten. Net als de verwerking van het vele kermisafval. Vroeger kregen we nog weleens wat vergoed of werden dingen voor ons geregeld, maar de laatste jaren is alles echt ons probleem. Dat mensen denken dat wij financieel helemaal binnenlopen met de kermis, is dan ook niet terecht. Het is vooral een investering. Neemt niet weg dat ook wij er gigantisch van genieten en er alles aan doen om er een mooi feest van te maken.” Mark: “We zien het ook als een bedankje naar al die mensen die ons hebben gesteund al die jaren, de vaste klanten, de mensen die bij ons hebben gebiljart, geborreld en gegeten. Hun loyaliteit heeft ons ook de zeer zware coronaperiode op de been gehouden.” 

Voor het feest op zaterdag en zondag zullen in de voorverkoop kaarten worden verkocht. Sowieso wordt er dit jaar met toegangskaarten gewerkt, ook op de andere dagen. Om het kermisterrein komen toegangshekken te staan. Om het terrein te betreden moet je geregistreerd staan, in geval van een eventuele corona uitbraak. Door online kaartverkoop waarbij bepaalde gegevens moeten worden gedeeld, is dit mogelijk. Ook moeten bezoekers kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd. Mensen die ervoor kiezen om dat niet te doen, zullen met een PCR test moeten kunnen aantonen dat ze coronavrij zijn. Eenmaal op het kermisterrein zijn er geen maatregelen meer en kun je dansen, hossen, kussen en knuffelen wat je wilt. “Ook voor ons is dit onwennig, maar het is de enige mogelijkheid om het kermisfeest te kunnen vieren. We zijn allang blij dat we weer wat kunnen organiseren. Ik ga ervan uit dat iedereen er zo over denkt en gewoon te kermis komt!”

Zondag tot en met dinsdag zullen weer als vanouds worden gevierd samen met diverse live bands. Om het kermisterrein goed af te kunnen bakenen blijft De Roode Leeuw dit jaar gesloten, maar in de Schelvis en de tenten is weer volop live muziek aanwezig. “in De Schelvis is het vooral Nederlandstalige muziek met Robbert van der Steenhove, Henk Naber en Lyanda. Kuuks treedt op bij het deunen op maandag, voor de dinsdag hebben we The Hits gevraagd, de coverband met Langedijker roots. Dinsdagavond wordt afgesloten door Queen Forever, de Queen tributeband bekend van Badpop 2019. We gaan ervan uit dat ook dit jaar The Dirty Daddies weer van de partij zijn, we hebben ze gevraagd voor de zondagavond...”         

Het plan is dat de kermis volgend jaar gewoon weer - in zijn oude vorm- op De Koog en omgeving is. “Mits de omstandigheden dat toelaten natuurlijk, we hebben wat dat betreft geen enkele garantie. Dat hebben we dit coronajaar wel geleerd.” 

Zodra alle info over programma en kaartverkoop bekend is leest u het op de Facebookpagina’s van beide cafés, en in deze krant!