'Zoveel moois gemaakt in Schoorl' - SCHIK: Geniet 9 en 10 juni van Schoorlse beeldende kunst

  Nieuws
(Foto's: aangeleverd door SCHIK)
(Foto's: aangeleverd door SCHIK) (rodi.nl)

SCHOORL - Twee dagen genieten van de mooiste beeldende kunst, enthousiaste kunstenaars, tuinen, ateliers, galeries en andere fraaie locaties in de prachtige omgeving van Schoorl en Groet; dat kan allemaal zaterdag 9 en zondag 10 juni tijdens het weekend van Schoorlse Inspirerende Kunsten (SCHIK). Behalve wandelend, fietsend of met de auto van expositie naar expositie kan men gratis gebruikmaken van de Zonnetrein die het hele weekend tussen 11.00 en 17.00 uur de SCHIK-route rijdt. Alle locaties, gedurende het weekend herkenbaar aan de SCHIK-vlag, zijn vrij toegankelijk.
In 2016 was de eerste editie van SCHIK. Initiatiefneemster is kunstenares Annelies Kouw. "Geïnspireerd door de Bergense Kunst10daagse vond ik dat het tijd was om ook een kunstevenement in Schoorl te organiseren. Er wordt hier namelijk zoveel moois gemaakt! SCHIK biedt beeldend kunstenaars, ook amateurs, een podium in Schoorl. Deelnemen is gratis. De enige restrictie is dat de kunstenaar uit Schoorl komt en/of het onderwerp van de kunstobjecten Schoorls gerelateerd is. En natuurlijk dat het werk recent is. De combinatie van de hoge kwaliteit, het enthousiasme van de kunstenaars en de locaties in deze prachtige omgeving, maakt SCHIK tot een uniek evenement."

Scholenproject

Ook de basisschoolkinderen uit Schoorl en Groet zijn nauw betrokken bij SCHIK. "Zij maakten eind mei een uitstapje naar verschillende ateliers in Groet", vertelt Annelies. "Ook staan enkele lessen in het teken van kunst. Tijdens het SCHIK-weekend worden in OBS Teun de Jager werken van enkele kunstenaars en leerlingen tentoongesteld."
Typerend voor SCHIK is de interactie tussen bezoekers en de kunstenaars. "Gebleken is dat veel kunstenaars de prachtigste dingen maken, maar niet met hun werk naar buiten durven te komen. Ze zijn daar te bescheiden voor. SCHIK biedt deze mensen de gelegenheid om dat juist wel te doen, letterlijk hun deur open te zetten. Op deze manier kan het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met de kunstenaar."
Totaal doen ruim zeventig kunstenaars mee aan SCHIK. Om eerst te ontdekken wat zij in huis hebben, kunnen bezoekers voorafgaand aan hun route een bezoekje brengen aan de overzichtstentoonstelling in De Blinkerd. "Het is onmogelijk om alle locaties - ruim 50 - te bezoeken" weet Annelies. "Maar het wordt op deze manier eenvoudiger om te kiezen. Naast de overzichtstentoonstelling zijn tevens werken van Harrie Kuijten, Piet Wiegman, Dirk Trap, Kasper Niehaus, Mattheus Lau, Herman Lugt in de Blinkerd te aanschouwen. Deze komen uit de collectie van kunsthandel Jan Louter uit Bergen. Een bezoekje waard!"
In de Blinkerd is zondag na afloop van SCHIK onder de "Vrienden van SCHIK" de verloting van een bijzondere zeefdruk van beroemd kunstenaar Corneille. Vriend van SCHIK worden kan al vanaf 15 euro per jaar. Aanmelden kan via een berichtje met naam, adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer naar: info@schikinkunst.nl
Kijk voor meer informatie op www.schikinkunst.nl en Facebook.
Het SCHIK-weekend wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meer berichten