Medailleregen voor Hera-talenten bij NK junioren in Amersfoort

Sebastian Bonte in actie met de discus.
Sebastian Bonte in actie met de discus. (Foto: Aangeleverd)

AMERSFOORT/ HEERHUGOWAARD - Tijdens de Nederlandse kampioenschappen atletiek voor junioren hebben atleten van AV Hera zes medailles in de wacht gesleept. Nederlands kampioen werden Sebastian Bonte met de discus en Femke Jonker bij het verspringen. Zilveren medailles waren er voor Julia Jongejeugd (400 meter horden) en opnieuw Bonte (kogel). Brons werd behaald door Lars Beukers (400 meter horden) en Noah Verduin bij het speerwerpen.

Sebastiaan Bonte (U18) was favoriet voor de eindoverwinning bij het discuswerpen. Enkele weken terug kwam hij met 61,67 meter dicht bij het Nederlands record U18 van Erik de Bruin, die in 1980 een afstand wierp van 62,34 meter. Deze afstand redde hij zaterdag niet maar de 60,97 meter was genoeg voor goud. Sebastiaan deed ook mee bij het kogelstoten, waar hij vanwege polsklachten minder op getraind heeft. Desondanks wist hij met een stoot van 17,61 meter het zilver binnen te halen.

Dubbel

Tijdens het Indoor NK-junioren in februari behaalde Femke Jonker twee keer goud voor verspringen en hink-stap-springen en ze ging in Amersfoort opnieuw voor de dubbel. Zaterdag won ze het verspringen glansrijk met een sprong van 5,79 meter. Het hink-stap-springen een dag later ging echter minder voorspoedig; slechts één van haar zes pogingen was geldig. De 11,17 meter die ze sprong was evengoed nog voldoende voor de vijfde plaats.

Julia Jongejeugd, vorige week nog Nederlands kampioen bij de meerkamp, kwam dit weekend uit op de 100 meter sprint en 400 meter horden. Op de horden was ze het succesvolst. Met een tijd van 1.30,50 minuten sprintte ze naar het zilver. Op de kortste sprintafstand kwam ze met 15,03 seconden niet verder dan een achtste plek in de finale.

Bij het speerwerpen U18 deed Noah Verduin mee. Met een worp van 46,84 meter in haar eerste poging werd ze derde en mocht zich de bronzen medaille om laten hangen. Ook hordeloper Lars Beukers (U18) verdiende een bronzen plak, met zijn tijd van 55,88 seconden op de 400 meter horden.

Andere Hera-atleten U18 waren Jeff Tesselaar (vierde op de 400 meter, vijfde bij het verspringen), Meike Wagenaar (tiende op de 400 meter), Isa Kolle (vijfde met de discus, zesde met de kogel) en Stephen Haakmat (tiende op de 100 meter sprint).

A-junioren

De A-junioren (U20) Romello Christiaan en Koen Hoedjes deden mee op de sprintnummers 100 en 200 meter. Romello kwam tot een achttiende plaats op de 100 en een negende stek op de 200 meter. Koen reikte tot de finale van de 100 meter en eindigde daarin met 11,25 seconden op de zevende plek. Op de 200 meter werd hij twaalfde