Badmintonvereniging Zuidwester wil heel graag groeien

Sport
Voorzitter Frans Wijte: ''We willen heel graag groeien.''
Voorzitter Frans Wijte: ''We willen heel graag groeien.'' (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD – De feestcommissie van Badmintonvereniging Zuidwester is kortgeleden al een keer bij elkaar gekomen. “Virtueel”, zegt voorzitter Frank Wijte. “Op 12 mei 2021 bestaat onze vereniging 45 jaar en het is onze traditie dat bij elk lustrum we een klein feestje organiseren. Maar door de huidige situatie kunnen we nog niets definitiefs regelen. Het zijn voor ons ook onzekere tijden.”

Gezelligste vereniging van Heerhugowaard bereidt jubileum voor

Gelukkig kunnen de leden van de Zuidwester wél iedere maandagavond sporten in de Deimoshal. “Maar ook hier onder strenge coronaregels”, benadrukt Wijte. “Dat betekent altijd de anderhalve meter afstand in acht nemen. Na afloop mogen we niet douchen en gezellig even in de bar napraten is er ook even niet bij. We zijn een recreatieve vereniging, waarbij ontspanning hoog in het vaandel staat. Vooral onderlinge partijtjes, gewoon lekker tegen de shuttle slaan. Helaas, door de omstandigheden mogen we niet dubbelen. Badminton is een intensief spelletje, wat als één tegen één bijzonder pittig is. Maar wel goed voor je conditie!”

Gymzaal

“Ons erelid en oud-voorzitter Ton Huijboom is nauw betrokken geweest bij de oprichting. Ton is al lid sinds 1 januari 1978 en zodoende bijna de volledige 45 jaar betrokken bij de Zuidwester. Nog altijd is hij iedere maandagavond in de sporthal te vinden.” In de destijds nieuwe Edelstenenwijk stond een volledig ingerichte school, de Aventurijn. De gymzaal van deze school werd, bij gebrek aan leerlingen, amper gebruikt. Via het hoofd van de school en een lid van de oudercommissie wist Huijboom de sleutel van de gymzaal te bemachtigen, zodat de bewoners uit de wijk er konden sporten. In de paasvakantie van 1976 verenigden de bewoners de volleybal- en badmintonvereniging De Zuidwester. Ongeveer een jaar later vond er een splitsing plaats, waardoor de badmintonvereniging alleen verder ging. Veertig jaar geleden werd de Deimoshal gebouwd en dat werd het nieuwe onderkomen voor de badmintonners.”

Nieuwe leden

‘’Gezelligheid staat nog steeds hoog in het vaandel van onze vereniging’’, zegt Désirée Baumann, al jarenlang actief sporter en sinds vier jaar penningmeester van de Zuidwester. ‘’Op dit moment zweeft het ledental rond de 75. We hebben ook momenten meegemaakt dat we rond de 170 leden hadden. Maar vooral de jeugd begint enthousiast, maar krijgt op een bepaalde leeftijd te maken met andere interesses; ze gaan studeren in het hoger onderwijs, of krijgen een baantje of een vriendje of vriendinnetje. Daarom kunnen we nog best wat nieuwe leden gebruiken. We bieden eerst twee gratis proef- speelavonden waarop je mee kunt doen en de nodige informatie over het spelletje badminton en onze vereniging krijgt. En als iemand lid is geworden krijgt hij of zij 5 beginners trainingslessen gratis. Voor het lidmaatschap hoeft niemand het te laten; we hebben ongeveer veertig maandagavonden per jaar in de Deimoshal en per avond kost meespelen omgerekend slechts enkele euro’s.’’

Trouwe leden

‘’Onze slogan is ‘de gezelligste vereniging van Heerhugowaard’. De onderlinge sfeer is heel goed. Het bestuur loopt nooit tegen problemen aan. En als er al iets zou zijn, dan zijn de bestuursleden makkelijk te vinden, omdat wij ook actief op de maandagavond bezig zijn. Jaarlijks organiseren we een viertal toernooien en een bedrijventoernooi om de Team Cup. Onze vereniging bestaat uit trouwe leden, die al jaren op de ledenlijst staan en soms zelfs al de leeftijd van tachtig jaar aantikken”, zegt Wijte, die al sinds 2002 de voorzittershamer draagt.

Meer weten? Mail het secretariaat via marieke@bvzuidwester.nl of kijk op www.bvzuidwester.nl.

Iedere maandagavond gezellig badmintonnen in de Deimoshal.