De 10 vragen aan Ron Karels

De vraag van Johan Korver: 'Wat is zijn drijfveer om als Egmonder de historie van Langedijk uit te dragen en op welke wijze zorgt hij er voor dat er in de toekomst nog steeds voldoende toeristen het museum blijven bezoeken?'

Ik ben niet iemand die graag op de winkel past. Ik zoek in mijn leven altijd naar uitdagingen. Zeker in mijn werk. En uitdagingen zijn er genoeg bij Museum BroekerVeiling. Als museum opereren wij volledig zelfstandig, dat heeft een paar nadelen, die soms slapeloze nachten opleveren, maar ook heel veel voordelen.

Anders dan de meeste andere museum hebben wij onze handen vrij om te ondernemen en kansen te zien en ernaar te handelen.

Zo zetten wij de laatste jaren, naast het normale museumprogramma, in op zelf vanaf het water genieten van alles dat Langedijk te bieden heeft. Je kunt bij ons elektrische bootjes huren, suppen en kanoën. Ook verhuren wij sinds 1 april de eerste elektrische schuit vanuit de Broeker haven.

Ook veel Langedijkers komen bij ons een bootje huren om een paar uurtjes te varen.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Ron Karels (54) vader van 3 bijna volwassen kinderen (Jamie 21, Stijn 19 en Maud 17), geboren en nog steeds woonachtig in Egmond aan den Hoef. Sinds 2009 werkzaam bij Museum BroekerVeiling, vanaf 2014 als directeur.

Van wie bent u d'r ien?

Van Piet en Arie Karels, echte ondernemers. Eerst een touringcarbedrijf (De Graaftours) in de Hoef en later een reisbureau (Noordzee) in Derp.

Wat heeft u met dit dorp?

Vroeger kwam ik er eigenlijk maar 1 of 2 x per jaar. Om te voetballen, meestal tegen LSVV. Was vaak lastig winnen, daar achter de kerk.

De laatste 10 jaar kom ik er natuurlijk dagelijks. Langedijk is echt een prachtige gemeente met mooie kernen, aardige mensen, veel cultuur en natuur.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Dat is nog niet zo eenvoudig. Soms heb ik het gevoel dat veel Langedijkers niet beseffen wat er in hun gemeente nog allemaal bewaard is gebleven.

Natuurlijk het Oosterdelgebied met de eilanden, het Poddedel en de Noorderplas, de Achterburggracht, de Werf van de Wit, tuinderswoningen en natuurlijk de BroekerVeiling. Om zomaar wat te noemen.

Maar ook de boomgaard van de BroekerVeiling op een windstille zomeravond als er niemand meer is. Daar kan ik echt van genieten.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Als BroekerVeiling hebben we vorig jaar met de hulp van een aantal partijen een super kool voor het museum geplaatst. Best spannend. Hoe gaat het dorp hier op reageren? Ik was echt bang voor vandalisme. Maar niets is minder waar.

Bijna iedereen in Langedijk vind het echt geweldig. Laatst zag ik een foto voorbij komen van jongeren die midden in de nacht, op de terugweg van een avondje stappen, een selfie voor de Kool hadden gemaakt, met de tekst: ik ben weer thuis!

Daar zijn we echt trots op.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Laat ik voorop stellen dat ik vind dat wij een prima gemeenteraad en college van B&W hebben. Ik juich de lef die wordt getoond met een initiatief als 'Langedijk ontwikkelt met water' toe. Op veel plekken in de gemeente wordt gewerkt aan het verbeteren en verfraaien van de leefomgeving. Hulde.

Maar als ik burgemeester zou zijn van deze gemeente zou ik mezelf afvragen waarom stichting Veldzorg, de beheerder van het Oosterdelgebied, niet de middelen krijgt die nodig zijn om het gebied behoorlijk te onderhouden?

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Weten wat je zegt en niet zeggen wat je weet.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Groenten zijn hot. Ik hoef hier niet uit te leggen waarom. Claim kool nog veel meer als HET product van Langedijk.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Hans Weder, eigenaar van Interflame en Rondvaart Langedijk

Wat zou u hem/haar willen vragen?

'Hoe hij het voor elkaar krijgt om, naast het runnen van Interflame, er ook nog een toeristisch bedrijf bij te hebben? En heeft hij hierdoor nog wel tijd voor zijn grote passie?'

Marsha Bakker
Meer berichten