Allemanskerk nu ook Fairtradekerk

  Nieuws
De Allemanskerk in Oudkarspel is de tweede Fairtradekerk in de gemeente Langedijk. (Foto: aangeleverd)
De Allemanskerk in Oudkarspel is de tweede Fairtradekerk in de gemeente Langedijk. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

OUDKARSPEL - De Allemanskerk in Oudkarspel is de tweede Fairtradekerk in de gemeente Langedijk. Sinds 2015 heeft de protestantse kerk in Sint Pancras dit predicaat. Tijdens de kerkdienst op zondag 18 maart overhandigt wethouder Rep het bord Fairtradekerk aan het kerkbestuur. Daarmee is ook de Allemanskerk formeel Fairtradekerk.
De Allemanskerk kent een lang verleden. De fundamenten zijn gelegd in de 11e eeuw, de toren stamt uit de het uit de 13e eeuw en het koor is 200 jaar ouder. 150 jaar geleden werd het Godshuis grondig gerestaureerd. In juni 1969 verwoestte een brand het gebouw en de volledige inventaris. Na de wederopbouw in 1970 met geld van de lokale bevolking, staat de kerk bekend onder de naam Allemanskerk. Sinds 1972 is het een Rijksmonument geworden. De kerk is het onderkomen van de Protestantse gemeente Langedijk Noord.

Officiële erkenning

De erkenning als Fairtradekerk houdt in dat het kerkbestuur voortaan Fairtradeproducten als koffie en thee gebruikt, dat er Fairtradeacties worden georganiseerd en dat er aandacht aan Fairtrade wordt besteed in de eigen uitgaven en andere media. De erkenning geldt voor twee jaar en wordt daarna verlengd als aan de uitgangspunten is voldaan. Fairtrade staat voor eerlijk handel. Dat moet er toe leiden dat de levensomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden verbeteren waardoor ze in staat zijn een toekomst voor hun bedrijf, familie en omgeving op te bouwen.
Zelf Fairtrade ervaren

Langedijk is een van de bijna tachtig Nederlandse Fairtradegemeentes. Het initiatief daarvoor komt van Millenniumgemeente Langedijk. Die ondersteunt vier duurzame ontwikkelingsdoelen, waaronder ‘Geen honger’ en ‘Verantwoorde consumptie en productie’. Na afloop van de kerkdienst van 18 maart kunnen de bezoekers in de kerk kennismaken met verschillende Fairtradeproducten van FAIR-NU en Sari Fashion. Er is ruime keus en met je aankoop steun je lokale producenten in het land van herkomst.

Meer berichten