Hoeren en Bloemenboeren in het theater

Nieuws

LANGEDIJK - Tom Schotten pakt het graag goed aan. Na een vervelende periode in zijn leven besloot hij te gaan schrijven. Een boek moest het worden en een boek kwam er. Het volgende plan was het realiseren van een eigen theatervoorstelling met liedjes en teksten van eigen hand. Maar dat was andere koek. Hoe pak je dat aan als je geen podiumervaring hebt? Schotten zocht zijn heil bij theatercoaches Suzan Vermeulen en Patrick Kool en werkte met hen een jaar lang aan zijn eigen productie.
‘In eerste instantie wilde ik mijn columns gebruiken, maar tijdens gesprekken met Suzan en Patrick bleek die zwarte periode uit mijn leven juist dé voedingsbodem voor een écht goed verhaal.’ En dus diepte Tom Schotten talloze anekdotes op uit de bizarre tijd waarin hij als 24-jarige miljonair aan het hoofd van een bloemenimperium stond. ‘Dat kon natuurlijk niet goed gaan’, zegt hij zelf in zijn voorstelling ‘Hoeren en Bloemenboeren’. Het verval van een jonge hond in een wereld waar niets te gek is, wordt door hem op hilarische wijze, vol zelfspot, gepresenteerd. Hoe hij als ‘Excell-specialist’ binnen enkele weken opklom tot algemeen directeur, hoe hij met zakenrelaties de beest uithing in Nero’s in Bergen en vervolgens in het LOM-klasje van de SNS Bank belandde. Hoe de marktleider uit Macedonië een oplichter bleek en hoe Schotten met een slechte haardhout-deal dacht de miljoenenschulden wel even te vereffenen.
Op 12 maart speelde Tom voor het eerst voor publiek in de Mafkikker in Oude Niedorp. Hij vond het doodeng, maar genoot met volle teugen van zijn try out. Op zaterdag 19 maart ging ‘Hoeren en Bloemenboeren’ officieel in première in een bomvol Behouden Huis in OudKarspel. Schotten heeft talent. Dat is duidelijk. Zijn verhalen zijn uitermate onderhoudend en hilarisch. Het publiek vraagt zich continu af wat er waar is en waar het pak zout rijkelijk gestrooid heeft, maar het staat vast dat een zware tijd bij Tom Schotten tot een bijzonder product heeft geleid. Een intieme voorstelling, met muzikale ondersteuning door Cees Wijnands, die nog verder kan groeien en in ieder geval een stuk succesvoller is dan Toms carrière in de bloemen!