Verkiezingen Dijk en Waard: De 5 vragen aan...

Politiek
Soledad van Eijk, GroenLinks
Soledad van Eijk, GroenLinks (Foto: aangeleverd)

In de aanloop naar de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard is het belangrijk te weten waar elke partij nou eigenlijk voor staat en op wie u nu eigenlijk moet stemmen. Om bepaalde kwesties toe te lichten die leven in onze gemeente, legden wij alle 12 fractievoorzitters van de kieslijst dezelfde vijf vragen voor, waarvan wij denken dat u ze graag zou willen stellen... 

Soledad van Eijk, GroenLinks:

Stel, uw partij is straks de grootste partij van Dijk en Waard. Wat is het eerste dat uw partij gaat aanpakken?

Er zijn twee urgente crises; de Klimaatcrisis en de wooncrisis die beide vragen om aangepakt te worden. Als wij de grootste zijn dan zullen we die aanpak combineren.

Onze inwoners kunnen geen betaalbare woning vinden, spoedzoekers, starters en statushouders lopen aan tegen ellenlange wachtlijsten. Daarom zegt GroenLinks dat minimaal 30% van de bouwplannen sociale huur moet zijn en daar bovenop 20% betaalbare koop.

Tegelijkertijd kunnen we zorgen dat nieuwe huizen en wijken bijdragen aan het doel om in 2030 als Dijk en Waard energieneutraal te zijn. Duurzaam bouwen en groen wijken.

Wat zijn volgens u de hete hangijzers (pijnpunten) van Dijk en Waard?

Naast wonen en klimaat is het terugwinnen van het vertrouwen van onze burgers in de Politiek belangrijk. Hoe willen we dat dan doen? Minder beloven wat we niet waar kunnen maken en vooral meer samen met die burger doen. Wij zijn ambitieus waar het sociale beleid van Dijk en Waard betreft: Iedereen doet mee en de rol van de gemeente Dijk en Waard is om belemmeringen weg te nemen. Dat geldt voor alle burgers zonder onderscheid en zonder kleine lettertjes.

Samen met de inwoners willen we naar oplossingen zoeken.

Wat is volgens u dé Dijk en Waarder? 

De Dijk en Waarder is een inwoners van een van de vele kernen en wijken in het huidige Langedijk en Heerhugowaard. Waar iedereen zich verbonden voelt met de andere Dijk en Waarders en zich inzet om het geluksgevoel van de anderen te vergroten.

Als het aan u ligt, hoe ziet de gemeente Dijk en Waard er dan over 10 jaar uit?

Over 10 jaar heeft de gemeente Dijk en Waard een goed ontwikkeld, op de behoeftes van de inwoners afgestemd, Sociaal Domein. Inwoners zijn betrokken bij tal van maatschappelijke activiteiten (als deelnemer, bestuurder, vrijwilliger, werknemer of ondernemer). Dijk en Waard is een gemeente met meer groen en natuur , dicht bij huis en voor iedereen toegankelijk. Met voldoende betaalbare huizen van goede kwaliteit. Over 10 jaar Is Dijk en Waard al twee jaar CO2- en energieneutraal.

Hoe zorgt uw partij ervoor dat zowel de Dijkers als de Waarders worden gehoord?

Wij zien geen tegenstelling tussen Dijkers en Waarders. Wij willen samen met de Waarders en Dijkers de vraagstukken die we als gemeente en gemeenschap moeten oppakken bespreekbaar maken en bespreekbaar houden. Het gaat daarbij niet alleen om bespreken maar ook om naar elkaar willen luisteren.