Uniek orgelconcert in de Grote Kerk Oostzaan

Algemeen
Hans Rijken met de bloemen voor 'zijn' orgel
Hans Rijken met de bloemen voor 'zijn' orgel (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Met het verlichten van de covidmaatregelen kwam op zaterdag 25 september in Nederland het culturele leven weer op gang. Om dit in Oostzaan te vieren en daar bij stil te staan vond in de Grote Kerk van Oostzaan een bijzonder orgelconcert plaats.

Bram Hogenes en Hans Rijken hadden samen een gevarieerd programma voorbereid dat voor iedereen toegankelijk was. Op het monumentale kerkorgel van 250 jaar oud werd niet alleen de muziek gespeeld zoals die traditioneel klinkt in dit kerkgebouw. Hans Rijken, die samen met anderen wekelijks het orgel bespeelt, gaf een levendig concert voor belangstellenden met kerkorgelversies van hedendaagse muziek en populaire songs uit de afgelopen tijd.

Hans speelde onder meer ‘You’ll Never Walk Alone’ (Gerry & the Pacemakers), ‘A Whiter Shade of Pale’ (Procol Harum), ‘Smoke on the Water’ (Deep Purple), ‘Stairway to Heaven Live’ (Led Zeppelin) en ‘Song For Guy’ (Elton John).

Voor de toeschouwers was er een quiz aan het concert verbonden: ‘Herkent u deze melodie?’ Omdat de bekende muziek op een kerkorgel heel anders klinkt, was dat nog een hele kunst.

Heel toepasselijk was het openingsnummer van het concert: ‘Mijn gebed’, geschreven door Gerrit den Braber en Joop Stokkermans. Dit was een heel grote hit uit 1970 die wekenlang nummer 1 van alle hitlijsten in Nederland stond.

‘Dit is uw orgel Heer, dit is uw kerk; ‘K Loop zomaar binnen Heer, net van m’n werk; Niet voor de priester Heer, of ‘t antiek; Ik kom alleen maar Heer, voor de muziek.’

De bezoekers kwamen inderdaad voor de muziek. Dat past ook in het beleid van de kerk om het kerkgebouw meer toegankelijk te maken en open te stellen voor alle Oostzaners. Het monumentale kerkorgel en de prachtige akoestiek van de zaal in de Grote Kerk zijn als altijd erg geschikt voor mooie muziekuitvoeringen. Het concert viel bij alle bezoekers bijzonder in de smaak.