Restaurant Jasutin sluit deuren eind oktober voorgoed

Zakelijk
De sushi van Lia en Justin Schellevis groeide uit tot een begrip in Westland en ver daarbuiten.
De sushi van Lia en Justin Schellevis groeide uit tot een begrip in Westland en ver daarbuiten. (Foto: Debbie van Eijk)

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar toch komt het moment ook voor eigenaren Justin en Lia Schellevis onverwacht snel: restaurant Jasutin in ‘s-Gravenzande sluit zondag 29 oktober voorgoed zijn deuren. De zoon en moeder hebben er een dubbel gevoel bij, maar zijn blij dat ze deze stap zetten. Justin: “Het voelt als de beste beslissing.”

Twintig jaar jong was Justin (35), toen hij samen met zijn familie een nieuwe horecagelegenheid begon aan de Gravenstraat: Just-In Eten en Drinken. Omdat de diners beter aansloegen dan de lunches en high teas, werd Justin uiteindelijk een avondzaak.

Steeds meer gasten, niet alleen uit regio Westland maar ook van ver daarbuiten, wisten het restaurant te vinden. “Ik heb altijd gezegd: hoeveel of hoe weinig gasten er ook zitten, elk van hen gaat met een gevoel naar buiten dat onvergetelijk is. Zo moet het groeien, van mond tot mond.” En dat werkte: mensen kwamen eerst met z’n vieren, toen met z’n achten. Uiteindelijk moest er soms weken van tevoren een tafel worden geboekt.

Kwaliteit

Wat was het geheim van hun succes? Het vasthouden aan kwaliteit, denkt Justin. En: “Alles in ons restaurant was huisgemaakt. Van saus en soepen tot crèmetjes en zoetigheden; we maakten alles zelf, van begin tot eind.” Ook was de bediening tot in de puntjes perfect geregeld.

De opening van het Aziatische ‘broertje’ van het restaurant, Jasutin in 2015, bleek een gouden zet. “Justin en Jasutin hebben elkaar onwijs versterkt.”

Tegelijk met het aantal gasten groeide ook het personeelsbestand.

Corona

Toen kwam het coronajaar 2020. Op 15 maart moesten alle horecagelegenheden in Nederland hun deuren sluiten. Justin speelde slim in op de maatregelen, door in no time een bezorgdienst op te zetten, de menukaart van Jasutin uit te breiden en thema-avonden te organiseren in restaurant Justin. Justin: “Vanaf de eerste dag waarop we startten met het bezorgen en afhalen van sushi, was het gelijk een hit. Met elke coronamaatregel die erbij kwam, kregen wij het drukker en steeg onze omzet.” De rijen op straat waren zó lang, dat foto’s ervan viral gingen op Facebook en Instagram: “Is het eten hier soms gratis?” 

Toch zorgde corona voor een ingrijpende verandering in de werkcultuur van het restaurant, waardoor alles zodra de coronamaatregelen kwamen te vervallen, als een kaartenhuis instortte. Justin licht toe: “Tijdens corona gingen we elke avond eerder dicht. Het personeel was gewend geraakt aan die tijden. Toen we weer open gingen en ook de avonduren weer gingen draaien, veranderde veel van ons personeel van baan. Jonge gasten en meiden wilden weer gaan stappen - wat ik kan begrijpen - en gingen daarom de horeca uit. Het werd steeds moeilijker om de zaak draaiende te houden. We moesten minder bestellingen aannemen en konden de vraag niet meer aan.”

We konden de vraag niet meer aan

Restaurant Justin moest, op een bepaald moment, definitief de deuren sluiten. Uiteindelijk kwamen Justin en Lia, de enigen uit de familie Schellevis die restaurant Jasutin nu nog runnen, tot een punt waarop ze moesten kijken of ze met dit restaurant nog wel verder wilden. “Met alle plussen en minnen tegenover elkaar voelt stoppen als de beste beslissing”, vat Justin samen. 

Het pand staat al anderhalf jaar in de verkoop en ze hielden er rekening mee misschien nog het huurcontract af te maken, tot 2026. Maar een paar weken geleden belde een bedrijf op met interesse. Amper twee weken later stond alles zwart op wit; zo komt het moment van stoppen toch nog onverwacht snel. Toekomstig eigenaar George, bekend van The Steakclub in ‘s-Gravenzande, ziet tal van mogelijkheden om wat moois van deze plek te maken. “Wij hopen dat ‘s-Gravenzande er een fantastische eetgelegenheid bij krijgt,” aldus Justin en Lia.

Zelf kunnen zij ook terugblikken op genoeg hoogtepunten. Zo wonnen ze in 2021 de prijs voor Beste Ondernemer van nieuwsmedium Indebuurt. Ook werden ze eens verkozen tot Leukste Restaurant van Zuid-Holland. Verder werden ze vierde in de Gouden Pollepelverkiezing van regio Den Haag. Daar kwamen veel klanten vandaan, vooral voor de sushi, die echt een begrip werd: “Mensen kwamen speciaal sushi afhalen bij ons; uit het Westland, maar ook uit Den Haag, Vlaardingen en Schiedam.”

Cadeaubonnen

Tot en met 29 oktober zetten Justin, Lia en hun team nog alles op alles om hun klanten blij te maken. Wie nog cadeaubonnen heeft, moest dus snel zijn. In deze periode is alleen afhalen mogelijk; er wordt niet meer bezorgd, vanwege een gebrek aan chauffeurs. “Een bijkomend voordeel daarvan is dat we de gasten nog even zien.”

Na 29 oktober wordt alles anders voor Lia, die de zestig nadert en wat rustiger aan gaat doen, en voor Justin: “Deze deuren gaan sluiten, maar er gaan vast weer nieuwe deuren open”, zegt hij daar zelf over. De laatste maanden van 2023 worden voor hem een overgangsperiode, waarin hij - na vijftien drukke jaren - extra tijd gaat doorbrengen met zijn vrouw en hun drie kinderen van 1, 3 en 5 jaar. “We gaan eindelijk een keer Kerst vieren.”